Dacia Lodgy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dacia Lodgy
Gyártási adatok
Gyártó Dacia
Gyártás helye Tanger
Gyártás éve 2012-2022
Kategória
  • kompakt autó
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Hossz 4498 mm
Szélesség 1751 mm
Magasság 1680 mm
Tengelytáv 2810 mm
Üzemanyagtartály 50 liter
Teljesítmény
Motor

1.3 L I4 TCe

1.5 L I4 dCi
Váltó

5 sebességes kézi

6 sebességes kézi
Hajtómű Otto-motor
A Wikimédia Commons tartalmaz Dacia Lodgy témájú médiaállományokat.

A Dacia Lodgy egy egyterű autó (MPV, multi-purpose vehicle), amelyet 2012 óta forgalmaz a márka. Mint a Dacia összes modelljét, ezt a típust is Renault néven forgalmazták egyes országokban, például Oroszországban, mert ott nincs nagyon jó hírneve a Dacia névnek. A jármű a 2012-es genfi autószalonon mutatkozott be. Teljesen új platformot fejlesztettek ki a modellnek,[1] amelyre később társa, a Dacia Dokker furgon épült. Mint az összes többi Dacia-ból, úgy a Lodgy-ból is készült Stepway és Techroad-változat. Háromcsillagos értékelést ért el az Euro NCAP törésteszten 2012-ben, amely a legalacsonyabb értéknek számított abban az évben. A típus számára vadonatúj gyárat létesített a Renault a marokkói Tangerben (A többi Dacia-val ellentétben a Lodgy csak ott készül). 2011-ben raliautó változat is készült a Lodgyból. A modell az Andros Trophy versenyen vesz részt. Alain Prost és fia, Nicolas Prost, győzelemre vitték a típust. A teszt idején a két Prost vezette az első két modellt, a harmadik Lodgy-raliautót pedig Evens Stievenart vezette.

Áttekintés[szerkesztés]

A jármű a Renault-Nissan által kifejlesztett közös B platformra készült. A Lodgy elsőkerék meghajtású és 2 fajta motorral rendelhető: 1.3 L-es benzin motorral, 1.5 L-es gázolaj motorral. A Lodgy az első Dacia amelyhez lehet rendelni sebesség limitert, navigációs rendszert 7 inches érintőképernyővel, mint opció a Laureate felszereltségen. Bluetooth és USB kapcsolat is eléhető volt, amit a Dacia Dusterben mutattak be korábban. Az autó csak balkormányos kivitelben elérhető,5 vagy 7 üléses verzióban.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dokker şi Dokker Van consolidează gama Dacia (romanian nyelven). Dacia, 2012. november 22. (Hozzáférés: 2012. június 28.)