Dacentrurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dacentrurus
Evolúciós időszak: 154–150 Ma
késő jura
A Dacentrurus armatus rekonstrukciója
A Dacentrurus armatus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Stegosauria
Család: Stegosauridae
Nem: Dacentrurus
Lucas, 1902
Szinonimák
  • Omosaurus Owen, 1875
Fajok
  • D. armatus (Owen, 1875)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Dacentrurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Dacentrurus témájú kategóriát.

A Dacentrurus (jelentése 'nagyon hegyes farok'), eredeti nevén Omosaurus, a nagy méretű stegosaurus dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura időszakban élt (154–150 millió évvel ezelőtt). A hossza körülbelül 7–8 méter lehetett.[1][2] A gerince mentén párban álló, háromszögletű lemezek helyezkedtek el, a farka végén pedig négy pár tüske volt. Ez az elrendezés rokonára, a Kentrosaurusra emlékeztet. Ismeretlen okból több könyv is azt állítja, hogy a Dacentrurus kis méretű stegosaurus volt, miközben egy (az ízvápánál mérve) 1,5 méteres medence azt jelzi, hogy a legnagyobbak közé tartozott.

Felfedezés és fajok[szerkesztés]

A Dacentrurus armatus holotípusának rekonstrukciója a londoni Természettudományi Múzeumban
A Dacentrurus armatus holotípusa, Owen 1875-ös monográfiájából

Mikor Richard Owen 1875-ben leírást készített róla, az Omosaurus armatus lett az első ismert stegosaurus, a nevét azonban később megváltoztatták.

Fajok[szerkesztés]

A Dacentrurusénak tekintett fajok közé tartozik a D. durobrivensis (a Lexovisaurus durobrivensisszel együtt), a D. phillipsi (egyesek szerint a Priodontognathus phillipsivel együtt, ami az azonos fajnevekből eredő tévedés), valamint a D. vetustus (a Lexovisaurus vetustusszal együtt).

Elterjedés[szerkesztés]

A fosszilis bizonyítékokat Anglia déli részén, Wiltshire-ben és Dorsetben találták meg (közéjük tartozik a D. armatus néven leírt csigolya, amire a dorseti Weymouth-ban bukkantak rá[3]), de emellett Franciaországban és Spanyolországban is kerültek elő maradványok, Portugáliában pedig további öt csontvázat fedeztek fel:

  • Argiles d'Octeville[4]
  • Camadas de Alcobaca[4]
  • El Collado Formáció[4]
  • Kimmeridge Clay[4]
  • Unidade Amoreira-Porto Novo[4]
  • Unidade Bombarral[4]
  • ?Unidade Castehanos[4]
  • Unidade Sobral[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Galton, Peter M.; Upchurch, Paul, 2004, "Stegosauria" In: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka (eds.): The Dinosauria, 2nd edition, Berkeley: University of California Press. Pp. 344-345
  2. Holtz, Thomas R. Jr. (2008) Dinosaurs: The Most Complete, Up-to-Date Encyclopedia for Dinosaur Lovers of All Ages Supplementary Information
  3. Galton, P.M. (1985). „British plated dinosaurs (Ornithischia, Stegosauridae)”. Journal of Verebrate Paleontology 5, 211–254. o.  
  4. a b c d e f g h Galton, Peter M., Upchurch, Paul.szerk.: Weishampel, David B.; Dodson, Peter; and Osmólska, Halszka: Stegosauria (Table 16.1), The Dinosauria, 2nd, Berkeley: University of California Press, 344-345. o. (2004). ISBN 0-520-24209-2 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dacentrurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Benton MJ, Spencer PS. Fossil Reptiles of Great Britain. Chapman & Hall (1995). ISBN 0-412-62040-5 

További információk[szerkesztés]