Döglött akták

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Döglött akták
(Cold Case)
Műfajkrimi

AlkotóMeredith Stiehm
RendezőJerry Bruckheimer
FőszereplőKathryn Morris
Danny Pino
John Finn
Jeremy Ratchford
Thom Barry
Tracie Thoms
FőcímzeneE.S. Posthumus
ZeneszerzőMichael A. Levine

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok7
Epizódok156 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producerMeredith Stiehm
Forgatási helyszínPhiladelphia, Pennsylvania
Részenkénti játékidőkb. 45 perc
ForgalmazóCBS Television Distribution
Sugárzás
Eredeti adóCBS
Eredeti sugárzás2003. szeptember 28.2010. május 2.
Első magyar adóRTL Klub, Cool TV, Sorozat+, Viasat 3
Magyar sugárzás2006. június 28.2014. február 18.
StátuszBefejezett
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Döglött akták (Cold Case) egy amerikai krimi tévésorozat, amely egy régi, megoldatlan ügyekkel foglalkozó rendőrségi osztály munkájáról szól. A sorozatot 2003 szeptemberében kezdték vetíteni a CBS tévécsatornán, és az első évad a legnézettebb műsorok közé tartozott. Magyarországon a sorozatot az RTL Klub és a Cool TV tűzte műsorra.

Szereplők és magyar hangok[szerkesztés]

Szerepnév Színész(nő) Magyar Hang
Lilly Rush nyomozó Kathryn Morris Kiss Virág
Scott Valens nyomozó (Rush társa, a 6. résztől) Danny Pino Crespo Rodrigo
John Stillman főhadnagy (Rush mentora) John Finn Rudas István (S07,E06-ig)
Szélyes Imre (S07,E07-től)
Will Jeffries nyomozó Thom Barry Faragó András
Nick Vera nyomozó Jeremy Ratchford Kapácsy Miklós
Kat Miller nyomozó (3. évadtól) Tracie Thoms Sági Tímea
Chris Lassing nyomozó (Rush társa, az 1–4. részben) Justin Chambers Welker Gábor

A szereplők háttere[szerkesztés]

Az évadok során valamennyi főszereplő - talán Stillmant kivéve - párkapcsolati problémával küzd, ami végig kíséri őket a nyomozások során is. Elő-elő bukkannak mellékszálak, például Jeffriesnek halálra gázolták a feleségét, Valens testvérét pedofil molesztálta, Rush az apja után folytat magánnyomozást.

Tények, érdekességek[szerkesztés]

A negyedik évad 18. részében feltűnik a szereplők közt az azóta világhírű Jennifer Lawrence.

  • A sorozat címzenéjét az E.S. Posthumus szerezte, a szám címe Nara.
  • A sorozatban a visszaemlékezések alatt az adott korban népszerű dalok és zeneszámok szólnak meg.
  • Egy-egy vendégszerepet általában két színész alakít. A visszaemlékezések során egy fiatal, a jelenben pedig egy idősebb színész. A jelen és a visszaemlékezések képei váltakoznak, ezzel is szemléltetve a szereplő változását az eltelt évek alatt. A One Night című epizódban az egyik szereplőt három színész is alakította.
  • Gyakran nem csak gyilkosságra derül fény, hanem más bűntettekre is. Visznek el drogdílert, rendőrt, bírót, sőt a végén még Dohertyt is.
  • Olykor előfordul, hogy - ha ez a más ügy nem olyan súlyú - az ügy megoldása érdekében szemet hunynak fölötte, cserében az érdemi információkért. "Nem az adóhivataltól jöttünk, a gyilkosságról beszéljen!"
  • Szinte minden epizód azzal a jelenettel végződik, hogy letartóztatják az elkövetőt, valamint megjelenik az áldozat hálás, látomásszerű képe.
  • A "valódi döglött aktákkal" foglalkozó szervezet a Vidocq Society, melynek központja Philadelphiában van. Valószínűleg erős hatással volt a sorozatra.
  • A visszaemlékezések képi megjelenítése koronként változik a sorozatban. Például az 50-es évekről történő visszaemlékezés fekete-fehér, egy másik epizódban az 1939-es évből szépia árnyalatú, egy 80-as évekbeli visszaemlékezés pedig osztott-képernyős volt (hasonlóan mint a 24 című sorozatban).
  • A legrégebbi döglött akta, amit a sorozatban újra megnyitottak 1919-ből származott.
  • Számos népszerű film szolgált alapjául egyes epizódoknak. Így például a Szombat esti láz (Disco Inferno), Rocky (Yo, Adrian), Rocky Horror Picture Show (Creatures of the Night).
  • Számos részben megtörtént eseteket dolgoznak fel, vagy a történet utalásokat tartalmaz. ("Boy in the Box", Unabomber, Zodiákus gyilkos stb...)
  • Az első jelenet mindig idilli vagy közel idilli, ekkor mutatják az aktuális dátumot is amikor a gyilkosság történt. A második snittben a haldokló vagy halott áldozatot láthatjuk.
  • A sorozat crossovere CSI: New York-i helyszínelők harmadik évadának huszonkettedik, Zuhanás című epizódjában volt, amikor Scotty Valens nyomozó (Danny Pino) látogatóba érkezett a New York-i laborba, hogy elmondja Stella Bonaserának, hogy DNS-e megegyezik egy régi philadelphiai gyilkosság során talált bizonyítékokkal.
  • Számos rész elején említik, hogy "első csütörtök van." Minden hónap első csütörtökén a gyilkossági nyomozók összeülnek beszélgetni, de főleg iszogatni a John's Tavernában.
  • A negyedik évad első részében (A titokzatos harmadik) az egyik áldozat a neve szerint (Fehervari K.) magyar.
  • Hasonló sorozatok[szerkesztés]

    1998-ban egy hasonló témájú sorozat indult útjára Kanadában, „Halott ügyek” (Cold Squad) címmel. A Halott ügyek rajongói másolással vádolták az amerikai készítőket, a Halott ügyek készítői pedig jogi lépéseket is tettek ez ügyben. A „Waking the Dead” egy hasonló brit tévésorozat, melyet 2000-ben tűztek műsorra.

    További információk[szerkesztés]