Csuvas nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csuvas
Чăвашла
BeszélikOroszország
Terület Csuvasföld
Beszélők száma1.330.000[1]
NyelvcsaládTörök nyelvek

 csuvasos nyelvek
  proto-bolgár nyelvek

   Csuvas
Írásrendszer cirill ábécé
Hivatalos állapot
Hivatalos Csuvasföld
Nyelvkódok
ISO 639-1cv
ISO 639-2chv
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Чăвашла témájú médiaállományokat.

A csuvas nyelv (csuvasul Чăвашла) a török nyelvek egyike. Közép-Oroszország vidékén, az Urál-hegységtől nyugatra beszélik. Csuvasföld hivatalos nyelve, beszélői száma megközelítőleg 1,5 millió fő.

Írása javarészt a cirill ábécén alapul: ábécéje tartalmazza az összes orosz betűt, kiegészítve négy sajáttal: Ăă, Ĕĕ, Ҫҫ és Ӳӳ.

Története[szerkesztés]

A csuvas a török nyelvek legelkülönültebbje: a többi ilyen nyelv beszélője így még az általában kölcsönösen megérthető kifejezéseket sem érti. A felmenőjét a volgai bolgárok beszélték a középkor folyamán, nyelvüket általában sokkal inkább az ótörök nyelv egyik testvérének, és nem leszármazottjának szokás tekinteni a jelentős eltérések miatt. A csuvas közelebbi rokonai, az ún. ogur ágba tartozó nyelvek már kihaltak. Az ogur nyelvek valószínűleg a prototörök alapnyelv első differenciálódásakor váltak el a köztörök nyelvektől. ezért van a nagy hangtani távolság, míg a szókincs – ahol a jelentős számú orosz jövevényszó nem szorította ki az eredetit – szinte kizárólag török párhuzamokat mutat.

Korábban sok kutató nem is török nyelvnek gondolta, hanem erősen eltörökösödött finnugor nyelvnek,[2] a 2016-ban kiadott iskolai történelmi atlasz ismét az uráli nyelvek közé helyezi. A csuvas nyelv elhelyezkedése azért jelentős tényező, mert a finnugrista álláspont szerint komoly „csuvasos réteg” van a magyar nyelvben egy hipotetikus ócsuvas nyelvből (ami valószínűleg az óbolgár és a kazár rokona).

A mai csuvas ábécé[szerkesztés]

А Ă Б В Г Д Е Ё Ĕ Ж З И Й К Л М Н О П Р С Ҫ Т У Ӳ Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я
а ă б в г д е ё ĕ ж з и й к л м н о п р с ҫ т у ӳ ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A 2002-es oroszországi népszámlálás önmagukat csuvas anyanyelvűnek tartó válaszadóinak száma.
  2. Encyclopædia Britannica (1997)

További információk[szerkesztés]

Wikipedia
Tekintsd meg a Wikipédia
csuvas nyelvű változatát!