Csatavirágfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csatavirágfélék
Phlox diffusa
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Asteridae
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Csatavirágfélék (Polemoniaceae)
Juss.
Típusnemzetség
Polemonium
L.
Nemzetségek

* nem általánosan elfogadott

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csatavirágfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csatavirágfélék témájú kategóriát.

A csatavirágfélék (Polemoniaceae) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe tartozó növénycsalád. 18-25 nemzetség 270-400, többnyire egyéves növényfaja tartozik ide. Az északi félgömbön és Dél-Amerikában honos növények diverzitásának központja Észak-Amerika nyugati részén, leginkább Kaliforniában található. Egyetlen nemzetség, a névadó csatavirág (Polemonium) található meg Európában (a ritka kék csatavirág), kettő (Phlox és Polemonium) Ázsiában, ahol a hideg mérsékelt és sarkvidéki régiókban él; mindkét nemzetség előfordulása gyakoribb Észak-Amerikában, ami arra utal, hogy viszonylag új keletű a kolonizáció Észak-Amerikából az Óvilág irányába.

Rendszertan[szerkesztés]

A családot a legtöbb valódi kétszikűcsaládtól megkülönbözteti, hogy magháza három termőlevélből forrt össze.[1] Leveleik átellenesek, viráguk sugaras, csészéjük és pártájuk is forrt (5-5 csésze, illetve sziromlevélből), 5, a szirmokra nőtt porzójuk van.

A család leírása évtizedekig Verne Grant 1959-es publikációján alapult, de az új molekuláris genetikai, valamint a párta erezetén, a virágporon és a jelen lévő flavonoidokon alapuló bizonyítékok a család új leírásához vezettek, így Grant 1998-as leírásához is.[1] Ez két alcsaládra osztja a családot. A Cobaeoideae 6 trópusi/szubtrópusi nemzetséget tartalmaz, 5 nemzetségcsoportba sorolva. A Polemonioideae alcsalád 13 mérsékelt égövi nemzetségét Grant 3 nemzetségcsoportban helyezte el, de azzal a megjegyzéssel, hogy azok határai nem világosak, és a nemzetségekre osztás hasznosabb lehet ebben az alcsaládban.[1]

Felhasználása[szerkesztés]

Bár kevés fajuk bír gazdasági fontossággal, néhányukat dísznövényként ültetik, mint az Ipomopsis aggregata (vörös gilia) egyedeit, valamint a Phlox és Polemonium nemzetségek több faját. A kantuta (Cantua buxifolia) Bolívia és Peru nemzeti virága.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Grant, Verne (1998). „Primary Classification and Phylogeny of the Polemoniaceae, with Comments on Molecular Cladistics”. American Journal of Botany 85, 741. o. DOI:10.2307/2446408.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Polemoniaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]