Csatavirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Csatavirág
Polemonium carneum
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Mangnoliopsida)
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Csatavirágfélék (Polemoniaceae)
Nemzetség: Csatavirág (Polemonium)
L.
Típusfaj
''Polemonium caeruleum''
L.
Fajok

Lásd a szövegben

Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csatavirág témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csatavirág témájú kategóriát.

A csatavirág (Polemonium) az hangavirágúak (Ericales) rendjébe tartozó csatavirágfélék (Polemoniaceae) családjának névadó nemzetsége. Mintegy 30, az északi félgömb hideg mérsékelt övi vagy sarkvidéki részein, illetve a dél-amerikai Andok déli részén élő faj tartozik ide. Több faj magashegységi.

Lágy szárú, évelő (ekkor rizómás), ritkán egyéves növények, 10–120 cm magasra nőnek, fényes zöld leveleiket lándzsás levélkék alkotják. Kék, néha fehér vagy rózsaszín, sugarasan szimmetrikus virágaik tavasszal vagy nyáron nyílnak. A pollen apertúráinak száma 30-100. Kromoszómaszámuk 2n=18.

A csatavirág-fajok egyes lepkefajok lárvái táplálékát adják, ilyen pl. a zsákhordó molyfélék közé tartozó Coleophora polemoniella.

Fajai (nem teljes lista)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • D.H. Wilken : Polemoniaceae. In: Klaus Kubitzki (Hrsg.): The Families and Genera of Vascular Plants - Volume VI - Flowering Plants - Dicotyledons - Celastrales, Oxalidales, Rosales, Cornales, Ericales, 2004, S. 300-312, ISBN 978-3-540-06512-8

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Polemonium című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]