Csang Ce-ji

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csang Ce-ji
Csang Ce-ji a londoni BAFTA-díjátató rendezvényen 2006-ban
Csang Ce-ji a londoni BAFTA-díjátató rendezvényen 2006-ban
Életrajzi adatok
Született 1979február 9. (45 éves)
Kína
Házastársa Wang Feng (2015–)
Pályafutása
Iskolái
  • Központi Színművészeti Egyetem
  • Pekingi Táncakadémia
Aktív évek 1996 - napjainkig
Műfajok
Díjai
További díjak[1]
2008. Outstanding Contribution to Chinese Cinema
2005. Hong Kong Film Awards - 2046
2005. HKFCS Award - 2046
2005. Huabiao Film Award - A repülő tőrök klánja
2004. Golden Rooster Award - Jázmin hölgyek
2001. Independent Spirit Award - Tigris és sárkány
2001. MTV Movie Awards - Tigris és sárkány
2001. Young Artist Award - Tigris és sárkány
2001. CFCA Award
2001. Golden Bauhinia Awards - Tigris és sárkány
2000. TFCA Award - Tigris és sárkány
2000. Hundred Flowers Award - Az utolsó út

Csang Ce-ji weboldala
Csang Ce-ji IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Csang Ce-ji témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Csang Ce-ji (kínaiul: 章子怡, hanjü pinjin átírással: Zhāng Zǐyí), (1979. február 9.) kínai színésznő és énekesnő. Csangot a média a kínai filmipar „Négy fiatal Dan[2] színésznője” közé sorolja Csao Vej, Hszü Csing-lej és Csou Hszün mellett.[3][4] Nevéhez kötődő kínai és nemzetközi sikereit olyan híres rendezőkkel érte el, mint Csang Ji-mou, Ang Lee, Vang Csia-vej, Csen Kaj-ko, Tsui Hark, Lou Je, Szuzuki Szeidzsun, Feng Hsziao-kang és Rob Marshall.

Korai évek[szerkesztés]

Csang Ce-ji Pekingben (Kína) született és nevelkedett Csang Jüan-hsziao közgazdász és Li Csou-seng óvónő gyermekeként.[5][6] Tizenegy évesen jelentkezett a pekingi táncakadémiára (Beijing Dance Academy). Amikor szülei javasolták neki az iskolát, Csang szkeptikus volt. Látta, ahogyan a többi lány folyamatos ravaszkodással versenyez egymással a tanárok előtti elismerésért. Csangnak nem tetszett sem osztálytársai, sem a tanárok viselkedése, olyannyira, hogy egyszer el is szökött az iskolából.[6] 1994-ben Csang belépett Kína Central Academy of Drama nevű rangos dráma iskolájába.

Karrier[szerkesztés]

19 évesen Csang megkapta első filmszerepét Csang Ji-mou Az utolsó út című filmjében, amiért Ezüst Medve díjat kapott a 2000-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Ezután 2000-ben a Tigris és sárkány című rendkívül sikeres film egyik főszereplője volt, mellyel több díjat elnyert nyugaton is, mint a Chicago Film Critics Association Awards, a Toronto Film Critics Association Awards és az Independent Spirit Awards. Első amerikai mozifilm-szerepe a Csúcsformában 2., mivel azonban akkor még nem beszélt angolul, Jackie Chan tolmácsolt neki mindent, amit a rendező mondott. A filmben alakított karaktere Hu Li volt, mely a mandarin nyelvjárásban „rókát” jelent.

Következő filmje a Hős volt, ebben korábbi mentorával, Csang Ji-mouval dolgozott újra együtt. A film hatalmas sikert aratott az angol nyelvterületeken és jelölték Oscar-díjra és Golden Globe-díjra is. Purple Butterfly című filmje a 2003-as cannes-i fesztivál versenyzője volt. 2004-ben A repülő tőrök klánja című filmben visszatért a harcművészet műfajához, mellyel a Legjobb színésznő kategóriában szerzett jelölést a BAFTA-díjra. A Vang Csia-vej által rendezett 2046 két díjat hozott a színésznőnek, megnyerte a hongkongi filmkritikusok díját, mint legjobb színésznő, és a Hong Kong Filmakadémia díját is.

Kissé fura sztep-táncos oldalát mutatta be Csang a Princess Raccoon című filmben, melyet a Japánban legendás Seijun Suzuki rendezett. A film 2006-ban öt díjat nyert meg.[1] A színésznő énekesként is ismert, A repülő tőrök klánja című film betétdalai között ő énekli egy ősi kínai vers megzenésített változatát (Jia Rén Qu (佳人曲), The Beauty Song). A dal két jelenet alatt is hallható.

2005-ben főszerepet kapott az Egy gésa emlékiratai című filmben, mely az azonos című nemzetközi bestseller könyv alapján készült. A filmet követte némi vita Japánban, amiért kínai színésznő alakította Sayurit, a japán gésát. Ebben a produkcióban újra együtt játszott Gong Li-vel, akivel a 2046, és Michelle Yeohval, akivel a Tigris és sárkány című filmekben dolgozott. Az alakításért Csang Ce-ji-t 2006-ban Golden Globe-díjra, Screen Actors Guild-díjra és BAFTA-díjra jelölték.[1]

2005. június 27-én jelentették be, hogy Csang Ce-ji elfogadta az Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) meghívását, és azon emberek közé került, akik az Oscar-díj jelöltjeire szavazhatnak.[7]

2006. májusban Csang a legfiatalabb tagként ülhetett a Cannes-i fesztivál zsűritagjai közé. 2006 őszén Van császárnőt alakította a The Banquet című filmben, mely a Tang-dinasztia idején játszódik. 2007-ben hangját kölcsönözte a Tini nindzsa teknőcök Karai nevű karakterének. 2008-ban a Forever Enthralled-ben játszott, majd 2009-ben a The Horsemen című filmben Dennis Quaid oldalán.

Napjainkban jelentették be, hogy Csang Ce-ji lesz a főszereplője a Snow Flower and the Secret Fan című drámának, és egyben producere is lesz a filmnek.

Reklámarc[szerkesztés]

Csang Ce-ji a reklámarca a Maybelline és Garnier márkáknak, valamint a Shangri-la Hotel and Resort Group szállodaláncnak. Nagykövete a Speciális Olimpiának, és szószólója a Save the Children nevű kínai nevelőotthon programnak.

Magánélet[szerkesztés]

Röviddel azután, hogy Csang Ce-ji debütált Az utolsó út című filmben, hírek kezdtek terjedni arról, hogy a színésznő a film idősebb rendezőjével került közeli kapcsolatba. Csang Ji-mou korábban már részese volt egy házasságon kívüli kapcsolatnak Kung Li színésznővel, aki Csanghoz hasonlóan mutatkozott be fiatal színészként, így gyorsan párhuzamot vontak köztük. Ennek ellenére Csang Ce-ji és a rendező között sosem derült fény kapcsolatra.[8]

A hongkongi és tajvani média gyakran „hozta össze” Csangot színésztársával, Jackie Channel is.[9] Ez részben azoknak a fotóknak köszönhető, melyek a Csúcsformában 2. forgatása közben készültek.[10]

Egy ideig Fok Kai-shannal is hírbe hozták Csangot, aki a hongkongi iparmágnás Henry Fok unokája.[11]

2006-ban az Interview Magazine júliusi számában Csang Ce-ji filmjeiről beszélt, és arról, hogy óvatosan választja meg szerepeit, főként a hollywoodiakat.

Igen. Egyébként készíthettem volna sok hollywoodi mozifilmet. A Tigris és sárkány után több ajánlatot kaptam, de visszautasítottam őket, mert mindben áldozat lettem volna – szegény lányokat adnak el Amerikában feleségnek vagy ilyesmi. Tudom, hogy ennél többre vagyok képes, ennél eredetibb szerepeket játszani. Ezért örültem igazán a Gésának, mert abban megmutathattuk a világnak, milyen színészek vagyunk és milyen karaktereket tudunk eljátszani – nem csak akciószerepeket.[12]

Egy korábbi interjúban azt is nyilatkozta, hogy ha nem lenne színésznő, óvónő szeretett volna lenni.[13]

2007 januárjában Csangot kézen fogva és csókolózva látták új barátjával egy New York-i kosárlabda meccsen. A férfi Vivi Nevo volt, egy izraeli multimilliomos és kockázati befektető.[14][15] Kettejüket később Los Angelesben is együtt látták egy Oscar-partin. Nevo-t korábban a modell Kate Mosshoz kötötték. Csang Ce-ji és Nevo egy ideig jegyben is jártak.[16] Csang Ce-ji jelenleg Wang Feng kínai rockzenész házastársa.

Filmjei[szerkesztés]

Év Cím Kínai cím Szerep Rendező
1996 Touching Starlight 星星點燈 Csen Vej Szun Ven-hszüe
1999 Az utolsó út 我的父親母親 fiatal Csao Ti Csang Ji-mou
2000 Tigris és sárkány 臥虎藏龍 Jü Csiao-lung Ang Lee
2001 Csúcsformában 2. 尖峰时刻2 Hu Li Brett Ratner
A Zu legendája 蜀山傳 Joy Tsui Hark
Musa, a harcos 武士 Bu-yong hercegnő Kim Sung-su
2002 Hős 英雄 Moon Csang Ji-mou
2003 Purple Butterfly 紫蝴蝶 Cynthia/Ding Hui Lou Je
My Wife is a Gangster 2 我老婆是大佬2 Gengszterfőnök Jeong Heung-sun
2004 2046 2046 Paj Ling Vang Csia-vej
A repülő tőrök klánja 十面埋伏 Mej Csang Ji-mou
Jázmin hölgyek 茉莉花開開 fiatal Mo/fiatal Li/fiatal Hua Hou Jung
2005 Princess Raccoon 貍御殿 Tanuki hercegnő Seijun Suzuki
Egy gésa emlékiratai 艺伎回忆录 Sayuri Nitta/Chiyo Sakamoto Rob Marshall
2006 The Banquet 夜宴 Van Feng Hsziao-kang
2007 Tini nindzsa teknőcök - Karai (hang) Kevin Munroe
2008 Forever Enthralled 梅蘭芳 Meng Hsziao-tung Csen Kaj-ko
2009 Horsemen 骑士 Kristen Jonas Åkerlund
Sophie's Revenge - Sophie Jimeng Csin
The Founding of a Republic -
Lost for Words - Lin Csen Susanne Bier
2010 Waiting - Vu Manna Peter Chan

Díjak, jelölések[szerkesztés]

[1]

Jelölések[szerkesztés]

Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, USA

BAFTA-díj

Chicago Film Critics Association Awards

Golden Globe-díj

Golden Horse Awards

Hong Kong Film Awards

Image Awards

Kids' Choice Awards

MTV Movie Awards

Online Film Critics Society Awards

Satellite Awards

Screen Actors Guild Awards

Teen Choice Awards

  • 2001 - Új színésznő

Megnyert díjak[szerkesztés]

Hundred Flowers Awards

Chicago Film Critics Association Awards

  • 2001 - Legígéretesebb színésznő

Golden Bauhinia Awards

Golden Rooster Awards

Hong Kong Film Awards

  • 2005 - Legjobb színésznő - 2046

Hong Kong Film Critics Society Awards

  • 2005 - Legjobb színésznő - 2046

Independent Spirit Awards

MTV Movie Awards

Toronto Film Critics Association Awards

Young Artist Award

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d 'Csang Ce-ji díjai és jelölései' (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  2. Dan = Kínai opera
  3. 'Four Promising Actress' (kínai nyelven). enjoy.eastday.com, 2006. március 14. [2009. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  4. 'Four Young Chinese Stars' (kínai nyelven). cctv.com. [2011. május 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  5. Weitzman, Elizabeth: 'In the mood for oriental siren Zhang Ziyi' (angol nyelven). China Daily, 2005. augusztus 4. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  6. a b 'She Makes Magic ' (angol nyelven). Time Asia, 2000. december 11. [2008. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  7. 'Academy Invites 112 to Membership' (angol nyelven). Academy of Motion Picture Arts and Sciences, 2005. június 24. [2007. december 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  8. 'Zhang Ziyi: Rising Movie Star ' (angol nyelven). china.org. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  9. 'Zhang Ziyi is China's best export' (angol nyelven). The Straits Times, 2001. július. [2009. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  10. 'Zhang Ziyi Dating History'. zimbio.com. [2011. március 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  11. 'Fok Kai-Shan Dating History'. zimbio.com. [2011. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  12. Sischy, Ingrid: 'Ziyi' (angol nyelven). Interview Magazine, 2006. július. [2012. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  13. 'English Lesson Plan on Zhang Ziyi'. famouspeoplelessons.com. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  14. 'Crouching tigress, hidden reasons: Zhang Ziyi engaged'. chinadaily.com.cn. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  15. 'Zhang Ziyi is engaged to Vivi Nevo'. zimbio.com. [2011. március 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 19.)
  16. Fischer, Martha: 'Zhang Ziyi Indentured to Weinsteins?' (angol nyelven). Cinematical, 2006. június 5. (Hozzáférés: 2009. november 24.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]