Tsui Hark

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tsui Hark
Született Tsui Man-kong (徐文光)
1950február 15. (74 éves)
Saigon, Vietnám
Állampolgársága
Nemzetisége kínai
Házastársa Shi Nan-sunKeleti névsorrend(1996-2014)
Foglalkozása rendező, színész, producer, forgatókönyvíró
Iskolái Texasi Egyetem (Austin)
Kitüntetései Hong Kong Film Awards
* Legjobb film (A Better Tomorrow, 1986)
* Legjobb rendezés: (Kínai történet, 1991)

A Wikimédia Commons tartalmaz Tsui Hark témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Tsui HarkKeleti névsorrend (pinjin: Xú Kè, magyaros átírásban: Hszü Ko; 1950. február 15.) kínai filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a hongkongi filmművészet újhullám-vonalának egyik legismertebb képviselője.

Korai évei[szerkesztés]

Tsui Man-kong Saigon kínai negyedében született, tizenhat testvére volt. 13 éves volt, amikor családjával Hongkongba költöztek. Korán elkezdett érdeklődni a filmezés iránt, tízéves volt, mikor barátaival videókamerát vásároltak. Gyerekkorában képregényeket is rajzolt, a műfaj nagy hatással volt későbbi filmes munkájára is.

Középiskolai tanulmányait Hongkongban végezte, majd a Southern Methodist University, később pedig a Texasi Egyetem hallgatója lett az Egyesült Államokban, 1975-ben diplomázott. Szüleinek azt mondta, gyógyszerésznek tanul. Keresztnevét is itt változtatta Harkra.

New Yorkba költözött, ahol 1976-ban dolgozott először filmen, egy, a város kínai negyedét bemutató dokumentumfilmet készített. Újságírással is foglalkozott, létrehozott egy helyi színházat és egy kínai nyelvű televíziónál is dolgozott, majd 1977-ben visszatért Hongkongba.

Pályafutása[szerkesztés]

Újhullám[szerkesztés]

Tsuit a hongkongi újhullám-rendezők körébe sorolják, első hongkongi filmje a The Butterfly Murders (1979) egy nagy kihívást jelentő vu-hszia volt, melyben keveredett a bűnügyi film és a fantasy műfaja. Az 1980-as We're Going to Eat You című alkotása excentrikus egyvelege volt a kungfunak, a fekete humornak és a horrornak.

Harmadik filmjét, a Dangerous Encounter of the First Kind-ot a hongkongi brit kormányzat erős cenzúra után, alaposan megvágva engedte csak bemutatni 1981-ben, erős politikai tartalma miatt, a film azonban a kritikusok kedvencévé emelte Tsuit.

Sikerfilmek[szerkesztés]

1981-ben Tsui karrierjében váratlan fordulat következett be, amikor több filmet is készített a Cinema City produkciós cégnek, melyet prominens hongkongi komikusok alapítottak, és Tsui számos sikeres akcióvígjátékot tett le az asztalukra.

A Golden Harvest számára 1983-ban vu-hszia fantasy filmet készített Zu legendája címmel. Tsui Hollywoodból hozatott technikusokat és a film a speciális effektusok határait feszegette, azóta is az elképesztő látványáról híres.

Korábban éltető kritikusai elfordultak tőle, mondván, eladta magát a közönségnek hízelegni akaró mainstream filmeseknek.

Mogul[szerkesztés]

1984-ben saját céget alapított volt feleségével, Shi Nan-sunnalKeleti névsorrend, Film Workshop néven. Erős kezű és befolyásos producer lett, akaratát bármi áron keresztül vitte, ezzel olyan rendezőket fordított maga ellen, mint John Woo és King Hu. Leggyümölcsözőbb kapcsolata Ching Siu-tungKeleti névsorrend rendező-harckoreográfussal alakult ki, akinek munkássága hozzájárult Tsui névjeggyé váló stílusához.

A Film Workshop alkotásai rendre kasszasikerek voltak Hongkongban és Ázsiában. Filmjei (akár producerként, akár rendezőként) rendre alapművekké váltak, mint például John Woo 1986-os A Better Tomorrow című filmje, mely után valóságos mánia alakult ki az alvilággal, a kínai triádokkal foglalkozó filmekkel kapcsolatban. Ching Szellemharcosok-sorozata pedig a kosztümös szellemtörténetek alapműve lett. A Zu Warriors és A kard mestere pedig a rég elfeledett vuhszia műfaját a közönség kedvencévé tette.

Tsui előszeretettel nyúl kosztümös témákhoz, népi hősökhöz, egyik legsikeresebb alkotása a Kínai történet-sorozat Jet Livel a főszerepben, mely a legendás harcművészt, Vóng Fej-hungotKeleti névsorrend helyezi a középpontba. 2011-ben Tsui újra Livel forgat, 2011 decemberében kerül bemutatásra közös munkájuk, az első 3D-ben forgatott vuhszia, a The Flying Swords of Dragon Gate.

Tsui színészként is szerepelt néhány filmben, hol komikus, hol gonosz szerepekben.

Amerikai filmek[szerkesztés]

1989-ben Tsui elkészítette első, kis költségvetésű amerikai akciófilmjét, a Mestereket, Jet Livel a főszerepben. A kilencvenes évek közepén két Jean-Claude Van Damme-filmet készített, a Nyerő párost és a Rajtaütést. 2002-ben jelent meg a Black Mask 2: City of Masks című film, mely Jet Li 1996-os Fekete Maszk című filmjének folytatása.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Tsui Hark című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Bordwell, David. Planet Hong Kong: Popular Cinema and the Art of Entertainment. Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 2000. ISBN 0-674-00214-8.
  • Dannen, Fredric, and Barry Long. Hong Kong Babylon: The Insider's Guide to the Hollywood of the East. New York: Miramax, 1997. ISBN 0-7868-6267-X.
  • Hampton, Howard. "Once Upon a Time in Hong Kong: Tsui Hark and Ching Siu-tung". Film Comment July–August 1997: pp. 16–19 & 24–27.
  • Morton, Lisa. The Cinema of Tsui Hark. Jefferson, NC: McFarland and Company, Inc., 2001. ISBN 0-7864-0990-8.
  • Teo, Stephen. Hong Kong Cinema: The Extra Dimensions. London: British Film Institute, 1997. ISBN 0-85170-514-6.
  • Yang, Jeff, and Dina Gan, Terry Hong and the staff of A. magazine. Eastern Standard Time: A Guide to Asian Influence on American Culture. Boston: Houghton Mifflin, 1997. ISBN 0-395-76341-X.
  • Re-enter the dragon. Global Times, 2010. október 13. [2010. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 26.)

További információk[szerkesztés]