Ugrás a tartalomhoz

Cruel Summer (Taylor Swift-dal)

Ellenőrzött
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taylor Swift
Cruel Summer
kislemez a Lover albumról
Megjelent2019. augusztus 23. (albumon)
2023. június 13. (kislemez)
FelvételekElectric Lady (New York)
Conway Recording (Los Angeles)
Stílus
Nyelvangol
Hossz2:58
KiadóRepublic
Szerző
Producer
Taylor Swift-kronológia
Karma
(2023)
Cruel Summer
(2023)
„Slut!”
(2023)
A(z) Lover album dalai
I Forgot That You ExistedCruel SummerLover
Videóklip
Hivatalos videóklip
SablonWikidataSegítség

A Cruel Summer Taylor Swift amerikai énekesnő-dalszerző dala hetedik stúdióalbumáról, a Loverről (2019). Swift, Jack Antonoff és St. Vincent szerezték a dalt. A Cruel Summer szintipop, indusztriális pop és elektropop dal, amely szintetizátorokból, „billegő” ütemekből és vocoderekkel manipulált énekhangból áll. A dalszöveg egy fájdalmas nyár intenzív romantikájáról szól.

Amikor a Cruel Summer először megjelent a Lover albumszámaként, a zenekritikusok dicsérték a dalt dallamos kompozíciója és fülbemászó hangzása miatt. Sokan az album csúcspontjának és Swift egyik legjobb dalának tartották. A Cruel Summer 2019-ben debütált a különböző kislemezlisták első harminc helyén, és idővel a rajongók egyik kedvencé vált, ami arra késztette a Swiftie-ket és a kiadványokat, hogy megkérdőjelezték, miért nem adta ki Swift a számot kislemezként. Miután 2023-ban a dal felkerült az énekesnő hatodik koncertkörútja, a The Eras Tour dallistájára, a Cruel Summer elkezdett terjedni a közösségi médiában is, így a Republic Records 2023. június 13-án kiadta kislemezként.

Az Egyesült Államokban a kislemez a Billboard Hot 100 élére került, és segített Swiftnek, hogy a Pop Airplay és az Adult Pop Airplay rádióslágerlisták első számú szólóelőadójává váljon. Ausztráliában, Kanadában, a Fülöp-szigeteken és Szingapúrban a Billboard Global 200 és a kislemezlisták élére került. 2023-ban ez volt a hetedik legtöbbet streamelt dal világszerte, és felkerült a Rolling Stone minden idők 500 legjobb dala 2024-es kiadására.

Jegyzetek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cruel Summer (Taylor Swift song) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Minden idők 500 legjobb dalaRolling Stone magazin
Előző dal:
 Fleetwood Mac
Go Your Own Way
(401. helyezett)
Cruel Summer
(400. helyezett)
Következő dal:
Sylvester
You Make Me Feel
(399. helyezett)