Ugrás a tartalomhoz

Fortnight (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

" Fortnight " az amerikai énekes-dalszerző, Taylor Swift dala, melyben az amerikai rapper és énekes, Post Malone közreműködött. Swift tizenegyedik stúdióalbuma, a The Tortured Poets Department első kislemeze. A két előadó a számot Jack Antonoff- fal írta, aki Swift több dalát is már elkészítette. A Republic Records 2024. április 19-én adta ki a dalt vezető kislemezként az albumával egy időben. Az 1980-as évek ihlette downtempo elektropop és szintipop ballada, a "Fortnight" lüktető szinti basszusvonal hangszerezik. A dalszöveg egy boldogtalan házasságban élő nőt ábrázol, akinek szomszédja lesz egy szintén házas volt szeretőjével, és megesküszik, hogy Floridába menekülnek.

A zenekritikusok megosztottak a dalt illetően; egyesek Swift és Malone énekét dicsérték, mások viszont gyengének ítélték a produkciót. A "Fortnight" megdöntötte a legmagasabb egynapos streamelési rekordot a Spotify platformon. Az Egyesült Államokban a dal a Billboard Hot 100 élén debütált, 2020 óta a második legmagasabb egyhetes streaming értékkel, ezzel Swift tizenkettedik és Post Malone ötödik első számú dala. Ezzel az énekesnő megszerezte ötödik első számú kislemezét a Billboard Global 200 listán, és a slágerlisták élére került Ausztráliában, Kanadában, Hongkongban, Malajziában, Új-Zélandon, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, az Egyesült Arab Emírségekben és az Egyesült Királyságban.

A kislemez megjelenésével egy napon jelent meg a videóklip a "Fortnight"-hoz, amelyet Swift rendezte. A főszereplők Swift, Malone, valamint két színész: Ethan Hawke és Josh Charles . A fekete-fehér filmes videóban az énekesnő egy pszichiátriai kórházban, valamint Swift és Malone szerelmesei összefonódó jelenetei szerepelnek.