Ugrás a tartalomhoz

Lover (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Taylor Swift
Lover (album)
Megjelent2019. augusztus 23.
Stílus
Nyelvangol
KiadóRepublic Records
Producer
SablonWikidataSegítség

A Lover Taylor Swift amerikai énekesnő-dalszerző hetedik stúdióalbuma, amely 2019. augusztus 23-án jelent meg a Republic Records gondozásában. Ez az első albuma a Big Machine Recordstól való távozása után [1], amely nyilvános vitát váltott ki Swift korábbi albumainak tulajdonjogáról .

Swift a 2018-as Reputation Stadium Tour befejezése után adta ki a Lovert, miután az előző stúdióalbumát, a 2017-es Reputationt megelőző nyilvános vitákat követően újrakalibrálta magánéletét és művészi irányát. Ő készítette a Lover című filmet Jack Antonoff-fal, Joel Little-lel, Louis Bell-lel és Frank Dukesszal. Swift "szerelmes levélként" jellemezte az albumot, amely olyan széles körű érzelmeket tár fel, mint a rajongás, az elkötelezettség, a vágy és a szívfájdalom; néhány dal olyan politikai kérdéseket tárgyal, mint az LMBT jogok és a feminizmus. A produkció az 1980-as évek ihlette elektropop, pop rock és szintipop hangzást tartalmazza, amelyet atmoszférikus szintetizátorok, közepes tempójú ritmusok és akusztikus hangszerek jellemeznek, country, folk és funk elemekkel.

Swift széles körben népszerűsítette a Lovert televíziós műsorok, magazinok címlapjai és sajtóinterjúk segítségével. Az album borítóját és vizuális esztétikáját élénk pasztell színek jellemzik. 2019–2020-ban négy kislemez jelent meg: Me!, You Need to Calm Down, Lover és The Man; az első három bejutott a Billboard Hot 100 top 10-ébe. Az ötödik kislemez, a Cruel Summer azonban 2023-ban jelent meg, és a Billboard Hot 100 élére került. Az Egyesült Államokban a Lover volt Swift hatodik, egymást követő Billboard 200 első számú albuma és 2019 legkelendőbb albuma, az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége pedig háromszoros platinalemez minősítést kapott. Egy szólóelőadó 2019-es világszerte legkelendőbb albuma, a slágerlisták élére került, és platina minősítést kapott Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, Norvégiában és az Egyesült Királyságban.

Amikor a Lover először megjelent, a zenekritikusok általában dicsérték Swift dalszerzőinek érzelmi érettségét és szabad szellemű hangzását, de néhányan összefüggéstelennek tekintették a széles körű zenei stílusokat. Számos kiadvány felvette az albumot a 2019-es év legjobb albumainak rangsorába. Grammy-díjra jelölték a legjobb pop énekalbum kategóriában, és elnyerte az American Music Awardot a kedvenc pop/rock album kategóriában . A retrospektív kritikák a Lovert gyengébb albumként helyezték el Swift diszkográfiájában, megőrizve érett dalszerzőit, de azt mondják, hogy az eklektikus hangzás vegyes eredményeket hozott.

Fordítás

[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lover (album) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Newman, Melinda: Taylor Swift Leaves Big Machine, Signs New Deal With Universal Music Group (amerikai angol nyelven). Billboard, 2018. november 19. (Hozzáférés: 2024. augusztus 17.)