Collegium Budapest

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Collegium Budapest.JPG
Az MTA Nyelvtudományi Intézet helyén

A Collegium Budapest – Institute for Advanced Study 1991-ben több állam és magánszponzor támogatásával Budapesten alakult intézmény.

A princetoni Institute for Advanced Study mintájára, doktorális, posztdoktorális szintű felsőfokú tanulmányok folytatására, ösztöndíjakhoz kapcsolódó angol nyelvű, főleg külföldiek, valamint hazai és külföldi magyarok számára létrehozott iskola (kollégium) Budapesten. 2011. szeptember 30-áig a Budai Várnegyedben, a Szentháromság utca 2. sz. alatt, a régi budai városháza épületében működött.

Közép- és Kelet-Európa[szerkesztés]

Ez az első Institute for Advanced Study Kelet-Közép-Európában. Az intézet az Európai Unió 5. keretprogramjából is kap támogatást, mivel az ún. „Centres of Excellence” (Kiválóságközpontok) pályázaton harmadik helyezést ért el. A nemzetközi intézmény elsődleges célja, hogy a régióval foglalkozó kutatásokat minél szélesebb nemzetközi kontextusba helyezze, törekedve arra, hogy felhívja a nemzetközi tudóstársadalom figyelmét a különböző tudományágak kiváló közép- és kelet-európai képviselőire.

Meghívás[szerkesztés]

A kollégiumba a világ bármely országából származó, bármelyik tudományág képviselője meghívást kaphat egy teljes akadémiai évre (tíz hónap). Az ösztöndíjakról a kollégium rektora (2008 novemberétől Andrew Sors) a nemzetközi kiválóságokat felvonultató Tudományos Tanács ajánlásai alapján dönt.

Szemináriumok, előadások[szerkesztés]

A hetenként rendezett szemináriumok mellett a Collegium Budapest rendszeresen meghív vendégelőadókat, neves magyar és külföldi tudósokat, hogy szélesebb közönség számára tartsanak nyilvános előadást. A rendszeresen szervezett nemzetközi műhelybeszélgetések, konferenciák és kulturális rendezvények a magyar egyetemekkel és más kulturális intézményekkel történő kapcsolatépítést szolgálják.

Szállás[szerkesztés]

A külföldi és vidéki ösztöndíjasoknak 2000 októberétől a Raoul Wallenberg Vendégház ad otthont, amely a Collegium Budapesttől néhány perces sétával érhető el.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]