Cetara

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Az Amalfi-part
világörökségi helyszín része
Cetara
Cetara látképe
Cetara látképe
Cetara címere
Cetara címere
Cetara zászlaja
Cetara zászlaja
Közigazgatás
Ország Olaszország
RégióCampania
MegyeSalerno (SA)
Frazionék Fuenti
Védőszent Péter apostol
Irányítószám 84010
Körzethívószám 089
Forgalmi rendszám SA
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség1967 fő (2023. jan. 1.)[1]
Népsűrűség589 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság15 m
Terület4.91 km²
Időzóna CET (UTC+01:00)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 39′, k. h. 14° 42′Koordináták: é. sz. 40° 39′, k. h. 14° 42′
Elhelyezkedése Salerno térképén
Elhelyezkedése Salerno térképén
Cetara weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cetara témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cetara község (comune) Olaszország Campania régiójában, Salerno megyében. Az Amalfi-part többi településével együtt 1997 óta része az UNESCO világörökségének.

Fekvése[szerkesztés]

Cetara egy régi halászfaluból nőtte ki magát. Egy kis öbölben fekszik, amelyet meredek sziklafalak szegélyeznek. Vietri sul Mare szomszédságában fekszik az Amalfi-parton, Amalfi városától mintegy 15 km távolságra, a Falerzio-hegység (a Lattari-hegység egyik déli vonulata) egyik szűk völgyében.

Története[szerkesztés]

A település eredete a középkorra vezethető vissza. Az ókorban a vidék nagyrészt lakatlan volt és Vietri sul Mare fennhatósága alá tartozott.

Az első halászfalu a 9. században alakult ki ezen a területen. Ugyanekkor szaracénok is megtelepedtek itt, akiket azonban rövid időn belül (a század végéig) elűztek. 1030-ban már az amalfi érsekséghez tartozott, 1120-ban pedig az erchiei bencés apátság birtoka lett. Ugyanebben az időszakban épült fel a déli, tengerparti oldalát védő fal, amelyet később, a 16. században megerősítettek az alkirályi torony megépítésével.

Az Amalfi Köztársaság idején mai területének nyugati része a köztársasághoz, míg keleti területei a Salernói Hercegséghez tartoztak.

A további évszázadokban az Amalfit is uraló nápolyi nemesi családok birtoka volt. 1861-ben az Olasz Királyság része lett.

Népessége[szerkesztés]

A népesség számának alakulása:

Főbb látnivalói[szerkesztés]

  • Az alkirályi tornyot a 16. században emelték, majd a következő évszázadban megerősítették. Cetara tengerparti oldalának védelmére épült, a török támadások kivédésére illetve a kereskedelmi hajózás biztonságossá tételére.
  • A San Pietro Apostolo-templom a 9. században épült, miután a szaracénokat kiűzték a településről. Az eredetileg román stílusban épült-templomot az évszázadok során többször is átalakították: így épült meg a harangtornya és a kupolája is.
  • A San Francesco-kolostor a 14. század végén épült.
  • A Madonna di Constantinopoli-templom 1868-1870 között épült és súlyosan megsérült az 1910-es árvizekben. Az 1920-as évek elején restaurálták, ekkor épült fel a harangtornya is.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]