Carcharhinus signatus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Carcharhinus signatus
Kifogott példányok
Kifogott példányok
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Csoport: Modern cápák (Neoselachii)
Öregrend: Cápák (Selachimorpha)
Rend: Kékcápaalakúak (Carcharhiniformes)
Család: Kékcápafélék (Carcharhinidae)
Nem: Szirticápák (Carcharhinus)
Blainville, 1816
Faj: C. signatus
Tudományos név
Carcharhinus signatus
(Poey, 1868)
Szinonimák
  • Hypoprion bigelowi Cadenat, 1956
  • Hypoprion longirostris Poey, 1876
  • Hypoprion signatus Poey, 1868
Elterjedés
Elterjedési területeElterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Carcharhinus signatus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Carcharhinus signatus témájú kategóriát.

A Carcharhinus signatus a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának a kékcápaalakúak (Carcharhiniformes) rendjébe, ezen belül a kékcápafélék (Carcharhinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A Carcharhinus signatus előfordulási területe az Atlanti-óceán mindkét partjára kiterjed. Nyugaton az Amerikai Egyesült Államokbeli Delaware államtól kezdve, a Bahama-szigeteken, Kubán és Brazílián keresztül, egészen Argentínáig található meg. Keleten a következő afrikai országok tengeri vizeiben lelhető fel: Szenegál, Elefántcsontpart, Ghána, Kamerun, Kongói Demokratikus Köztársaság, Angola és Namíbia északi része.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a szirticápafaj általában 200 centiméter hosszú, de akár 280 centiméteresre is megnőhet. 150 centiméteresen már felnőttnek számít. Az eddigi legnehezebb kifogott példány 76,7 kilogrammot nyomott. Igen karcsú testfelépítésű cápa, nagyon hosszú pofával és hegyes orral. A szemei nagyok, az állkapcsai kicsik. A hátúszók eléggé alacsonyak, köztük kiemelkedés látható. Háti része szürkésbarna, hasi része fehér. Az úszóin nincsenek szembetűnő mintázatok.

Életmódja[szerkesztés]

Szubtrópusi cápa, amely a tenger mélyebb részein él. Általában 50-100 méter mélyen tartózkodik, de 600 méter mélyen is észlelték. A 11-16 Celsius-fokos vízhőmérsékletet kedveli. Éjszaka tevékeny és rajokban úszik; főleg a nyíltabb vizekben. Tápláléka kisebb csontos halak és kalmárok.

Szaporodása[szerkesztés]

Elevenszülő porcos hal; a peték kiürülő szikzacskója az emlősök méhlepényéhez hasonlóan a nőstény szöveteihez kapcsolódik. Belső megtermékenyítéssel szaporodik, párosodáskor a cápák egymáshoz simulnak. Egy alomban 4-12 kis cápa lehet. A kis Carcharhinus signatus születésekor körülbelül 60 centiméter hosszú.

Felhasználása[szerkesztés]

A Carcharhinus signatust ipari mértékben halásszák.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Carcharhinus signatus (Poey, 1868) FishBase
  • Compagno, L.J.V., 1984. FAO Species Catalogue. Vol. 4. Sharks of the world. An annotated and illustrated catalogue of shark species known to date. Part 2 - Carcharhiniformes. FAO Fish. Synop. 125(4/2):251-655. Rome: FAO.
  • Poey, F. 1868. Synopsis piscium cubensium. Catalogo Razonado de los peces de la isla de Cuba. Repertorio Fisico-Natural de la Isla de Cuba 279-484.