Britannica Hungarica Világenciklopédia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Britannica Hungarica világenciklopédia szócikkből átirányítva)
Britannica Hungarica Világenciklopédia

Első kiadásának időpontja 19942001
Nyelv magyar nyelv
Témakör tudományos ismeretek tárháza
Műfaj lexikon
Részei 18 kötet 76.000 címszóval
Kiadás
Magyar kiadás Magyar Világ Kiadó Kft.

A Britannica Hungarica Világenciklopédia[1] általános nagylexikon, melyet a Magyar Világ Kiadó Kft. adott ki 1994-től 2001-ig. Első CD-verziója 2005-ben jelent meg, DVD-n pedig 2007-ben.

A nagylexikon 18 kötetből áll, kötetenként átlagosan 780 oldallal. A szócikkek alapjául az Encyclopædia Britannica anyaga szolgált; a magyar vonatkozású cikkek egy részével egészítették ki hazai szerkesztők, ezek a nagylexikon mintegy 10%-át teszik ki.

A kiadvány elnyerte a Fitz József-könyvdíjat.

CD[szerkesztés]

A Britannica Hungarica Világenciklopédia 2005 CD-kiadása 2 db lemezen jelent meg.

A kiadvány 76 ezer címszót tartalmaz filozófia, történelem, politika, gazdaságtan, kultúra, művészet, zene, tudomány, természet, technika, földrajz, egészség és sport témakörökben. Mintegy 500 magyar szerkesztő/fordítólektor dolgozott rajta.

A szöveg mellett 640 térkép, 440 táblázat, 1070 rajz és 8220 fotó illusztrálja az anyagot. A szerkesztést 2005. április 14-én zárták le.

DVD[szerkesztés]

A Britannica Hungarica Világenciklopédia 2007 DVD-kiadása 1 db dupla rétegű lemezen jelent meg.

A CD-verzióhoz képest jelentős módosítások a hiperlinkek (az atlaszban is), az átalakított grafikus kezelőfelület, illetve keresőfunkciók, a tartalmi keresések gyorsítása. 5-6 GB multimédia-, video- és hanganyag is elérhető a DVD-s verzióban, ez a CD-verzióból hiányzott.

A lexikon anyagát 2007-ben online is elérhetővé tették a vilagtudasa.hu címen,[2][3] de ez az elérhetőség később megszűnt.[4]

Britannica Hungarica Nagylexikon[szerkesztés]

A Kossuth Kiadó Zrt. 2012-ben kezdte el a Britannica Hungarica Nagylexikon kiadását. Az összegyűjtött anyag és kiadás alapja az Encyclopædia Britannica 15. kiadása, a Britannica Online Academic Edition és a Britannica Hungarica Világenciklopédia.

Az első kötet 1490 Ft-os bevezető áron április 18-án került az újságárusokhoz; a 24 kötetesre tervezett sorozat további részeit havonta, nagyjából 3500 Ft-os egységáron kívánták megjelentetni. A sorozat főszerkesztője Nádori Attila volt. Az azt követő két éven át hónapról hónapra pontosan megjelentek sorban a következő kötetek, egészen a 2014-es (25.) zárókötetig.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ezt a címet hagyományosan a fenti alakban írják. A magyar helyesírás szabályai szerint azonban a következő forma lenne a helyes: Britannica hungarica világenciklopédia. Indoklás: AkH.12 198.
  2. Britannica Hungarica az interneten is (SG.hu)
  3. Internetre került a Britannica Hungarica (Origó)
  4. A weboldal elérhetősége az Internetarchívum alapján

Források[szerkesztés]

  • Britannica Hungarica Nagylexikon. Örök érték a változó világban. Tájékoztató, 4 old.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]