Brian Kernighan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brian Wilson Kernighan
Életrajzi adatok
Született1942január 1. (82 éves)
Kanada Kanada, Toronto
Ismeretes mint
Iskolái
Pályafutása
Szakterületszámítógéptudomány
Tudományos fokozatPhD (1969)
Munkahelyek
Jelentős munkáiUnix, Awk, AMPL
A C programozási nyelv (könyv)
A Wikimédia Commons tartalmaz Brian Wilson Kernighan témájú médiaállományokat.

Brian Wilson Kernighan (Toronto, 1942. január 1.) kanadai számítógéptudós, aki a Bell Labsnél dolgozott, részt vett a Unix kifejlesztésében Ken Thompsonnal és Dennis Ritchie-vel. Társszerzője az Awk és AMPL programozási nyelveknek. A K&R C könyv szerzői közt a K betű, valamint az AWK K betűje egyaránt Kernighant jelöli.

Kernighan neve széles körben ismertté vált az első C programozási nyelv könyv társszerzőjeként Dennis Ritchie-vel együtt. Kernighan megerősítette, hogy nem vett részt a C nyelv tervezésében ("ez teljesen Dennis Ritchie munkája volt").[1] Számos Unix program szerzője volt, pl. ditroff és cron a Unix Version 7-hez.

Shen Linnel közösen dolgozott ki jól ismert heurisztikákat a NP-teljes optimalizációs problémákra: gráf particionálásra és az utazó ügynök problémára. (Az authoriális egyenlőség megjelenítésében az előbbit általában Kernighan–Lin algoritmusnak hívják, míg az utóbbit stílusosan Lin–Kernighan-nek.)

Kernighan szoftveres szerzője volt a Prentice Hall Internationalnek. A "Software Tools" (szoftver eszközök) sorozata elterjesztette 'C/Unix gondolkodásmód' esszenciáját BASIC-, FORTRAN- és Pascal-átalakításokkal. A legfigyelemreméltóbb az ő 'Ratfor' (rational FORTRAN)-ja volt, amit a nagyközönség elé tárt.

Kijelentette, hogy ha egy lakatlan szigetre csak egyetlen programozási nyelvet vihetne magával, akkor az bizonyosan a C nyelv lenne.[2]

Kernighan találta ki a Unix kifejezést az 1970-es években. Eredetileg a kifejezés a Unics (jelentése Uniplexed Information and Computing Service, játékosan Multics) volt, amely később Unixra változott. Kernighan továbbá ismert még a "What You See Is All You Get (WYSIAYG)" (Amit látsz, csakis azt kapod) kifejezésről is, ami szarkasztikusabb változata az eredeti "What You See Is What You Get" (WYSIWYG) (Amit látsz, azt kapod) kifejezésnek. Kernighan kifejezését arra használják, hogy rámutassanak arra, hogy a WYSIWYG rendszerek eldobhatnak információkat bizonyos dokumentumokból, amik más kontextusban még hasznosak lettek volna.

Ifjúkora és tanulmányai[szerkesztés]

Torontóban született, a Torontói Egyetemre járt 1960 és 1964 között, és a BSc fokozatát mérnök fizikusként szerezte meg.[1] PhD fokozatát elektromérnökként a Princetoni Egyetemen szerezte meg, ahol a Számítástudományi Tanszékének professzora 2000 óta. Minden ősszel kurzust tart a "Számítógépek a mindennapi világunkban" címmel, amely bevezetést nyújt a számítástudomány alapjaiba más szakosok számára.

Érdemeinek áttekintése[szerkesztés]

Írásai[szerkesztés]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • B. W. Kernighan–P. J. Plauger: A programozás fortélyai; ford. Seprődi László; Műszaki, Bp., 1982
  • B. W. Kernighan–P. J. Plauger: A programozás magasiskolája; ford. Bakos Tamás; Műszaki, Bp., 1982
  • B. W. Kernighan– Dennis M. Ritchie: A C programozási nyelv; ford. Siegler András; Műszaki, Bp., 1985
  • Brian W. Kernighan–Rob Pike: A UNIX operációs rendszer; ford. Turi Gabriella, Kovács Tibor, versford. Tandori Dezső; Műszaki, Bp., 1988
  • Brian W. Kernighan–Dennis M. Ritchie: A C programozási nyelv. Az ANSI szerint szabványosított változat; ford. Molnár Ervin; Műszaki, Bp., 1996

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Dolya, Aleksey: Interview with Brian Kernighan. Linux Journal, 2003. július 29.
  2. Budiu, Mihai: An Interview with Brian Kernighan, 2024. július 20.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brian Kerninghan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.