Brian Kernighan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brian Wilson Kernighan
Brian kernighan2.gif
Életrajzi adatok
Született 1942január 1. (73 éves)
Kanada Kanada,Toronto
Pályafutása
Szakterület számítógép tudomány
Munkahelyek
Jelentős munkái Unix, Awk, AMPL
A C programozási nyelv (könyv)
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brian Wilson Kernighan témájú médiaállományokat.

Brian Wilson Kernighan (született 1942. január 1.) kanadai számítógéptudós, aki a Bell Labs-nél dolgozott, részt vett a Unix kifejlesztésében Ken Thompson-nal és Dennis Ritchie-vel. Társszerzője az Awk és AMPL programozási nyelveknek. A K&R C könyv szerzői közt a 'K'-betű, valamint az AWK 'K' betűje egyaránt 'Kernighan'-t jelöli.

Kernighan neve széles körben ismertté vált az első C programozási nyelv könyv társszerzőjeként Dennis Ritchie-vel együtt. Kernighan megerősítette, hogy nem vett részt a C nyelv tervezésében ("ez teljesen Dennis Ritchie munkája volt")[1]. Számos Unix program szerzője volt, pl. ditroff és cron a Unix Version 7-hez.

Shen Lin-nel közösen dolgozott ki jól ismert heurisztikákat a NP-teljes optimalizációs problémákra:gráf particionálásra és az utazó ügynök problémára. (az authoriális egyenlőség megjelenítésében az előbbit általában Kernighan–Lin algoritmusnak hívják, míg az utóbbit stílusosan Lin–Kernighan-nak).

Kernighan szoftveres szerzője volt a Prentice Hall International-nak. A "Software Tools" (szoftver eszközök) sorozata elterjesztette 'C/Unix gondolkodásmód' esszenciáját BASIC,FORTRAN, és Pascal átalakításokkal. A legfigyelemreméltóbb az ő 'Ratfor' (rational FORTRAN)-ja volt, amit a nagyközönség elé tárt.

Kijelentette, hogy ha egy lakatlan szigetre csak egyetlen programozási nyelvet vihetne magával, akkor az bizonyosan a C nyelv lenne [2].

Kernighan találta ki a Unix kifejezést az 1970-es években. Eredetileg a kifejezés a Unics (ami a következőt jelentette: Uniplexed Information and Computing Service, játékosan Multics) vol, amely később Unix-ra változott. Kernighan továbbá ismert még a "What You See Is All You Get (WYSIAYG)" (Amit látsz, csakis azt kapod) kifejezésről is, ami szarkasztikusabb változata az eredeti "What You See Is What You Get" (WYSIWYG) (Amit látsz, azt kapd) kifejezésnek. Kernighan kifejezését arra használják, hogy rámutassanak arra, hogy a WYSIWYG rendszerek eldobhatnak információkat bizonyos dokumentumokból, amik más kontextusban még hasznosok lettek volna.

Korai évei és tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Torontoban született, a Toronto-i egyetemre járt 1960 és 1964 között, és a BSc fokozatát mérnök fizikusként szerezte meg[1]. A PhD fokozatát elektromérnökként a Princeton egyetemen szerezte meg, ahol professzor volt a Számítástudományi Tanszéken 2000 óta. Minden ősszel kurzust tart a "Számítógépek a mindennapi világunkban" címmel, amely bevezetést nyújt a számítástudomány alapjaiba más szakosok számára.

Érdemeinek áttekintése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b Dolya, Aleksey: Interview with Brian Kernighan. Linux Journal, 2003. július 29.
  2. Budiu, Mihai: An Interview with Brian Kernighan, 2015. július 5.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak
Brian Kernighan témában.

fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Brian Kerninghan című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.