Rob Pike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rob Pike
Rob-pike-oscon.jpg
Született 1956 (66 éves)
Kanada
Állampolgársága kanadai
Házastársa Renée French
Foglalkozása
Iskolái Erindale Secondary School

A Wikimédia Commons tartalmaz Rob Pike témájú médiaállományokat.

Robert Pike (Kanada, 1956 –) kanadai szoftverfejlesztő és szerző. Leginkább a Bell Labsben végzett munkájáról ismert, ahol tagja volt Unix csapatnak, továbbá részt vett a Plan 9 from Bell Labs, az Inferno operációs rendszer és a Limbo programozási nyelv készítésében.

Társfejlesztője volt a Blit grafikus Unix terminálnak, mielőtt megírta volna az első ablakozós rendszert Unixra 1981-ben. Pike az AT&T 4 555 775-ös amerikai szabadalom tulajdonosa, amely része X graphic system protokollnak, és egyike az első szoftverszabadalmaknak.[1]

Az évek során Pike számos szövegszerkesztőt írt, a legismertebbek a sam és acme, melyeket ma is aktívan használnak fejlesztésre.

Pike Brian Kernighannel társszerzője a Programozás a gyakorlatban-nak és A Unix Programozási környezet-nek, Kenneth Lane Thompsonnal pedig társalkotója az UTF-8-nak. Továbbá több kisebb rendszert is fejlesztett, mint pl. a vismon programot, amely megjeleníti egy e-mail szerzőinek arcképét.

Pike egyszer feltűnt a Late Night with David Letterman show-ban technikai asszisztensként a Penn és Teller komikus párosnál.

Viccesen Pike azt állítja, hogy megnyerte az 1980-as olimpiai ezüstérmet íjászatban;[2] habár Kanada bojkottálta az 1980-as nyári olimpiát.

Pike feleségül vette Renée Frenchet. Jelenleg a Google-nál dolgozik, ahol részt vett a Go programozási nyelv és Sawzall programozási nyelv megalkotásában.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Brian W. Kernighan–Rob Pike: A UNIX operációs rendszer; ford. Turi Gabriella, Kovács Tibor, versford. Tandori Dezső; Műszaki, Bp., 1988

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rob: Command Center. Commandcenter.blogspot.com, 2006. június 11. (Hozzáférés: 2013. június 25.)
  2. Rob Pike and Ken Thompson, "Hello World", Proceedings of the Winter 1993 USENIX Conference, pp. 43--50, San Diego, 1993.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Rob Pike című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.