Beszauruszok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Beszauruszok
South Park
3. évad, 5. epizód
Eredeti cím Jakovasaurus
Író Trey Parker
Matt Stone
David R. Goodman[1]
Rendező Matt Stone[1]
Gyártási szám 305
Első sugárzás 1999. június 16.
Első sugárzás Magyarországon nem ismert
Kronológia
ElőzőTweek vs. Craig
KövetkezőSzexuális Zaklatás Panda
A South Park epizódjainak listája

A Beszauruszok (Jakovasaurus) a South Park című animációs sorozat 36. része (a 3. évad 5. epizódja). Elsőként 1999. június 16-án sugározták az Egyesült Államokban.

A South Park-i gyerekek felfedeznek egy új fajt, amelynek egyedei azonban egyre több bonyodalmat okoznak a városban...

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A fiúk a Stark's tónál táboroznak, amikor a fák közül különös zajokat hallanak. Segítséget kérnek Jimbótól és annak barátjától, Nedtől és együtt felfedeznek egy furcsa teremtményt, melyet – Eric Cartman kivételével – mindannyian roppant idegesítőnek találnak. A városiak gyűlést tartanak, hogy eldöntsék, mi legyen a talált lénnyel. Ekkor azonban megjelennek a belügyminisztérium emberei és elmondják, hogy a különös teremtmény a beszauruszok már majdnem kihalt fajának egyede és a segítségével megmenthető lenne a teljes populáció. A lakosok ezután a lényt „Remény”-nek nevezik el, habár a valódi neve „Dzsudzsu”.

Cartmant nemsokára felkeresi egy másik lény, Jakov, aki a feleségét, Dzsudzsut keresi. Cartman Stan Marshsal és Kyle Broflovskival együtt elviszi hozzá, hogy párosodhassanak, azonban a lényeknek nincsenek látható nemi szerveik, ezért Dr. Mephisto mesterségesen ejti teherbe Dzsudzsut, majd csupán néhány nap múlva egész alomnyi bébi beszaurusz születik. Időközben Ned, aki elvesztette gégemikrofonját, új készüléket kap Jimbótól, de hamar kiderül, hogy a forgalmazó rossz modellt küldött és Ned roma (az eredeti sorozatban ír) akcentussal kezd beszélni. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy a beszauruszok nagymértékben hátráltatják a South Park-i emberek életét és az esetlenségük, valamint hangosságuk mindenki számára egyre idegesítőbb. A belügyminisztérium tagjai is elmenekülnek a városból, de előtte még gyorsan kinevezik Cartmant „belügyes ember”-nek.

A South Park-iak kitervelik, hogy vetélkedőt rendeznek a beszauruszok részére, melyben a fődíj egy ötvenszemélyes franciaországi utazás. Jakov ellenfele Barbrady felügyelő, akinek el kellene veszítenie a játékot, de mégis mindig helyesen válaszol. Végül a színjátékot elunva McDaniels polgármester egyszerűen csak kijelenti, hogy Jakov nyert. Hogy Cartman figyelmét eltereljék, Kenny McCormick beöltözik antilopnak, míg Stan és Kyle pedig közli Cartmannel, hogy egy új állatfajt fedeztek fel. Ő azonban egyből rájön az igazságra és a vetélkedőre siet (közben egy medve végez Kennyvel, de ezt senki sem veszi észre), de elkésik, mivel kedvencei már a repülőgépen ülnek. A beszauruszok végül Franciaországba érkeznek, ahol ahelyett, hogy bosszúságot okoznának, különös módon mindenki szórakoztatónak találja őket és nevet rajtuk, mert a franciák szerint Jerry Lewis-ra emlékeztetnek.

Megjegyzések[szerkesztés]

Az epizód csupán néhány héttel a South Park – Nagyobb, hosszabb és vágatlan című mozifilm premiere előtt készült el, a film utómunkálataival egy időben. Az epizódot azon a napon sugározták először, amikor Trey Parker az utolsó simításokat végezte a mozifilm hangzásvilágán.[2] A beszauruszok Jar Jar Binks-t parodizálják a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak című filmből. Trey Parker és Matt Stone rajtuk keresztül akarta kifejezni, hogy a Csillagok háborúja rajongóiként milyen csalódást okozott nekik Jar Jar alakja.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Full cast and crew for "South Park" Jakovasaurs (1999) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
  2. a b "Jackovasaurus" episode mini-commentary (angol nyelven). SouthParkStuff.com. [2007. november 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 11.)

További információk[szerkesztés]South Park – Harmadik évad (1999-2000)
301 – Az őserdőben302 – Öngyulladás303 – A Szivola304 – Tweek vs. Craig305 – Beszauruszok306 – Szexuális Zaklatás Panda307 – Macskaorgia308 – Csupaszon egy forró kádban309 – A vallás rabjai310 – Chinpokomon311 – Kákabélű az űrben312 – A kalóz-kísértet rejtélye313 – Ritmikus csimpifon314 – Észak és Dél315 – Kula bá ünnepi klasszikusai316 – Odafent vagy, Uram? Én vagyok az, Jézus317 – A világraszóló koncert