A vallás rabjai (South Park)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A vallás rabjai
South Park
3. évad, 9. epizód
Eredeti cím Jewbilee
Író Trey Parker
Rendező Trey Parker
Gyártási szám 309
Első sugárzás 1999. július 28.
Első sugárzás Magyarországon nem ismert
Kronológia
ElőzőCsupaszon egy forró kádban
KövetkezőChinpokomon
A South Park epizódjainak listája

A vallás rabjai (Jewbilee) a South Park című animációs sorozat 40. része (a 3. évad 9. epizódja). Elsőként 1999. július 28-án sugározták az Egyesült Államokban.

Ez a rész a meteoreső-trilógia harmadik epizódja, mely az előző és a következő résszel egy időben játszódik, de más helyszínen. A négy főszereplő közül a cselekmény középpontjában ezúttal Kyle Broflovski és Kenny McCormick szerepel, akik egy zsidó cserkésztáborba mennek.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Kyle és öccse, Ike egy zsidó cserkész táborba készül, míg szüleik Mr.Mackey partijára hivatalosak. Ekkor csenget be hozzájuk Kenny, hogy Kyle-lal együtt nézzék meg a meteoresőt. Kyle elmagyarázza neki, hogy hová készül, de rá tudja beszélni szüleit arra, hogy a nem zsidó vallású Kenny is vele tarthasson. A szülők útközben az autóban elmagyarázzák Kennynek a zsidó hit alapjait, hogy a táborvezetők ne gyanakodjanak rá.

Kennyt a táborban minden probléma nélkül felavatják a nagyteremben, Ike pedig egy kisgyerekek számára fenntartott csoportba, a „kiskóserek” közé kerül, akiknek az őrsvezetője megszállottan igyekszik kitüntetést kapni, ennek érdekében egy, a tábor körül ólálkodó hatalmas medve elfogását tervezi (mellyel az epizód elején már Broflovskiék is találkoztak). A beavatási ceremónia után a cserkészek szappanból faragott szobrokat és egyéb kézműves tárgyakat készítenek a sorozatbeli Mózes tiszteletére.

A vének tanácsának tagjai kitagadják maguk közül Garthot, egy magát antiszemita zsidónak tituláló férfit, miután az Mózes helyett Hámánt dicsőíti és nyíltan az ő eljövetelét várja. A cserkészek előtt megjelenik Mózes, aki azonban hamar rájön, hogy Kenny nem zsidó és száműzeti őt a táborból. Egy óvatlan pillanatban Garth egy kagylóba zárja Mózest és fegyvert fog a többi táborlakóra, majd bezárja őket egy épületbe, ezt követően Hámán megidézésébe kezd.

Az erdőben kiránduló kiskósereket egymás után rabolja el a medve és a bestia Kennyt is magával viszi, de kiderül, nem bántani akarja őket, csupán a medvebocsának szerzett így társaságot. Kenny elmeséli a kiscserkészeknek a táborban történteket és velük együtt indul fogságba esett társaik kiszabadítására. Garth sikeresen megidézi Hámánt, de Kenny – feláldozva életét – a fejével töri össze a Mózest bebörtönző kagylót. Mózes gyorsan eltünteti Hámánt és az áruló Garth-tal is végez. Kyle összefoglalja a tanulságot; mások hitének tisztelete mellett arra is figyelni kell, hogy nem szabad kiközösíteni senkit.

Megjegyzések[szerkesztés]

Több utalás történik a meteoreső-trilógia másik két epizódjára: miközben Kenny stoppolni próbál, hogy hazajusson, az ATF nevű szervezet és a rendőrség néhány autója látható, melyek – mint az előző epizódból kitudódott – Mr. Mackey partijára tartanak. Továbbá Kyle az előző epizód végén a tábori egyenruhájában jelenik meg és utal a vele történt kalandokra.

A vallás rabjai a zsidó vallás körüli tévhiteket állítja be szatirikus módon.[1] Az epizód során Mózes az 1982-es Tron című film egyik szereplőjére hasonlít[2] (Mózes később a Csúcsszuper barátok – Istenségekben is feltűnik). Mózeshez hasonlóan Hámán sem természetfeletti lény; egyszerű halandó, aki Eszter könyvében Xerxész tanácsadója és a zsidók kiirtását tervezte Perzsiában. Hámán a Purim elnevezésű zsidó ünnep központi alakja.

Fogadtatás[szerkesztés]

John Sinnott, a DVD Talk elnevezésű weboldalon azt írja, hogy a rész a harmadik évad „különös, de jól működő” epizódjai közé tartozik.[3] A The Seattle Times című napilapban viszont A vallás rabjai-t a sorozat legmegbotránkoztatóbb részei között említik.[4]

Érdekesség[szerkesztés]

  • Ezt az epizódot a Mikroszinkron készítette, míg a Cartman a NAMBLA tagja című részig a HBO az aki a szinkront gyártotta. Ennek az az oka, hogy az epizódot nem mutatták be az eredeti vetítéskor, csak később, amikor a sorozat a Cool TV-n ment.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sienkiewicz, Matt; Marx, Nick: Beyond a Cutout World: Ethnic Humor and Discursive Integration in South Park (angol nyelven) pp. 7. Journal of Film and Video. (Hozzáférés: 2009. december 10.)
  2. South Park Studios - FAQ (angol nyelven). South Park Studios, 2008. február 5. (Hozzáférés: 2009. december 10.)
  3. Sinnott, John: South Park:Complete Third Season (angol nyelven). DVD Talk, 2003. december 16. (Hozzáférés: 2009. december 10.)
  4. Hart, Otis: On "South Park," nothing is sacred (angol nyelven). The Seattle Times, 2006. március 17. (Hozzáférés: 2009. december 10.)

További információk[szerkesztés]South Park – Harmadik évad (1999-2000)
301 – Az őserdőben302 – Öngyulladás303 – A Szivola304 – Tweek vs. Craig305 – Beszauruszok306 – Szexuális Zaklatás Panda307 – Macskaorgia308 – Csupaszon egy forró kádban309 – A vallás rabjai310 – Chinpokomon311 – Kákabélű az űrben312 – A kalóz-kísértet rejtélye313 – Ritmikus csimpifon314 – Észak és Dél315 – Kula bá ünnepi klasszikusai316 – Odafent vagy, Uram? Én vagyok az, Jézus317 – A világraszóló koncert