A kalóz-kísértet rejtélye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A kalóz-kísértet rejtélye
South Park
3. évad, 12. epizód
A fiúk kiásták Kyle nagymamáját
A fiúk kiásták Kyle nagymamáját
Eredeti cím Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery
Vendégszereplő Korn együttes tagjai
Író Trey Parker[1]
Rendező Trey Parker[1]
Gyártási szám 312
Első sugárzás 1999. október 27.
Első sugárzás Magyarországon nem ismert
Kronológia
ElőzőKákabélű az űrben
KövetkezőRitmikus csimpifon
A South Park epizódjainak listája

A kalóz-kísértet rejtélye (Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery) a South Park című amerikai animációs sorozat 43. része (a 3. évad 12. epizódja). Elsőként 1999. október 27-én sugározták az Amerikai Egyesült Államokban.

Az epizód egésze – beleértve a cselekményt, a gegeket, a háttérzenét és a rejtély abszurd megoldását – egyértelműen a Scooby-Doo című rajzfilmsorozat paródiája.[2] A rész érdekessége továbbá, hogy a Korn együttes (melynek tagjai egyébként a saját sorozatbeli hangjukat is kölcsönözték),[1] ebben az epizódban mutatta be először a Falling Away From Me című számot.[3]

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

Ebben a halloweeni epizódban a főszereplő gyerekek izgatottan készülnek az eseményre, kivéve Eric Cartmant, aki már a karácsony közeledtét és a rengeteg karácsonyi ajándékot várja. Az ötödikesek hamarosan rájuk ijesztenek, ezért Cartmanék úgy döntenek, bosszút állnak rajtuk és éjszaka a temetőben kiássák Kyle Broflovski halott nagymamájának, Cleo Bfoflovski-nak a tetemét, hogy a segítségével visszavágjanak. A testet elrejtik a kikötőben, azonban egy kóbor kutya nemsokára rátalál és felfalja.

A Korn zenekar (és egy viselkedésében Scooby-Doo-ra emlékeztető szereplő, Csőri) időközben a városba érkezik a halloweeni fellépésre, miután egy különös kalózszellem miatt autóbalesetet szenvedtek. Maxi atya – aki gyűlöli a Halloweent – elátkozza az általa megvetett együttes tagjait, mert szerinte zenéjükkel a sátánizmust hirdetik. Másnap reggel a temetőőrök megjelennek Mrs. Broflovski házánál és közlik vele a sírrablás tényét. Teljesen alaptalan feltételezésük szerint azonban valaki nekrofil célokból áshatta ki a tetemet.

Cartman postán kap egy „élethű felfújható Antonio Banderas szexbábut”, amelyet valójában az anyja rendelt, de Cartman tévedésből azt hiszi, ez lesz a karácsonyi ajándéka. A kikötőnél találkozik a többi gyerekkel, akik mind jelmezt viselnek, és a jelmezversenyt várják – Kenny McCormick egy bonyolult kivitelű ED-209-es robotnak öltözött (a Robotzsaru-filmekből), de csalódottságára mindenki egyből felismeri, hogy őt rejti a jelmez. A gyerekek felfedezik, hogy a kiásott holttest eltűnt és a Korn tagjainak segítségével a keresésére indulnak. A város főterén a temetőőrök meglehetősen szemléletesen demonstrálják a nekrofília lényegét, de ekkor feltűnnek a kalózszellemek, akik terrorizálni kezdik a lakosokat és több embert megölnek. Maxi atya szerint mindenről a Korn tehet, ezért a városlakók körében rövidesen lincshangulat alakul ki az együttessel szemben.

Néhány Scooby-Doo-szerű melléfogás után a Korn tagjai a gyerekek segítségével megoldják a szellemek rejtélyét; rájönnek, hogy Maxi atya állt az események hátterében és teljesen hétköznapi tárgyak felhasználásával ő alkotta meg a szellemeket, hogy ezzel a húzással eltörölhesse az általa gyűlölt Halloweent. Pillanatok múlva Kyle nagymamájának hiányzó holtteste is előkerül, amikor a kóbor kutya mindenki szeme láttára egészben kiöklendezi. Végül a gyerekeknek sikerül megijeszteniük az ötödikeseket a tetemmel, a jelmezversenyt pedig Wendy egy sablonos, többször felhasznált Csubakka-álarccal nyeri meg, melyet a Rózsaszín szem című részben is viselt. Mindeközben a színpadon a Korn zenekar a Falling Away From Me című számot játssza.[3]

Az epizód legvégén, a stáblista alatt Kenny duzzogva hagyja el robotjelmezében a verseny helyszínét, mivel nem ő nyert. Ekkor két miniatűr légisikló jelenik meg, melyek egy vontatókábellel elgáncsolják, majd megölik Kennyt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Full cast and crew for "South Park" Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery (1999) (angol nyelven). Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  2. Jacobson, Colin: South Park: The Complete Third Season (1999) (angol nyelven). DVD Movie Guide, 2003. december 22. [2010. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 24.)
  3. a b Basham, David: Korn To Premiere New Track During "South Park" Special (angol nyelven). MTV, 1999. október 11. (Hozzáférés: 2009. november 24.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Korn's Groovy Pirate Ghost Mystery című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]South Park – Harmadik évad (1999-2000)
301 – Az őserdőben302 – Öngyulladás303 – A Szivola304 – Tweek vs. Craig305 – Beszauruszok306 – Szexuális Zaklatás Panda307 – Macskaorgia308 – Csupaszon egy forró kádban309 – A vallás rabjai310 – Chinpokomon311 – Kákabélű az űrben312 – A kalóz-kísértet rejtélye313 – Ritmikus csimpifon314 – Észak és Dél315 – Kula bá ünnepi klasszikusai316 – Odafent vagy, Uram? Én vagyok az, Jézus317 – A világraszóló koncert