Benguela-delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Benguela-delfin
Namíbiai példányok
Namíbiai példányok
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Mérsékelten fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Lissodelphininae
Nem: Cephalorhynchus
J. E. Gray, 1846
Faj: C. heavisidii
Tudományos név
Cephalorhynchus heavisidii
J. E. Gray, 1828
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Benguela-delfin témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Benguela-delfin témájú kategóriát.

A Benguela-delfin vagy Heaviside-delfin (Cephalorhynchus heavisidii) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Meglehetősen behatárolt élőhelyein eléggé kis egyedszámban található. Csak Dél-afrikai Köztársaság és Namíbia nyugati partvidékének mintegy 1600 km-es szakaszán fordul elő. Ismert elterjedési területe a dél-afrikai Jóreménység foktól a namíbiai Cross-fokig terjed, de felnyúlhat Dél-Angoláig északra. Többnyire a parti vizekben található, 8–10 km-en belül a partokhoz, a 100 m-nél sekélyebb vizekben. Az egyedszáma rohamosan csökken a partoktól távolodva: 160 km-es parthosszon 8 km-nél távolabb csak 5 példányt figyeltek meg, 200 m-nél mélyebb vizekben még egyetlen állatot sem láttak. Láthatólag a hideg, észak felé tartó, Benguela-áramláshoz kötődik. Egyes populációk egész évben helyben maradnak.

Megjelenés[szerkesztés]

Kevéssé ismert delfin, és ritkán látható a természetben. Élő állatokról szóló beszámolók csak napjainkban jelentek meg, a régebbi, elhullott állatokról készült leírások pedig jelen ismereteink szerint pontatlanok. Nem hasonlít a többi, Afrika délnyugati partja mentén élő delfinre, ezért viszonylag könnyű azonosítani. A kicsi, zömök delfin robusztus alakja is feltűnő színezete jellemző a Cephalorhynchus fajokra. Néhány példány minden évben beleakad a halászhálókba Dél-Afrika és Namíbia partjai mentén, és kis számban emberi fogyasztásra is vadásszák kézi szigonyokkal vagy puskákkal.

Hátúszó: Kissé a középpont előtt helyezkedik el.

Felnőtt tömeg: Kb. 40 – 75 kg.

Újszülött tömeg: Ismeretlen.

Újszülött mérete: Kb. 85 cm.

Felnőtt mérete: 1,6 – 1,8 m.

Életmódja[szerkesztés]

Tápláléka halakból, kalmárokból vagy polipokból áll. Viselkedése nem nagyon ismert. Általában tartózkodó és félénk. Ritkán ugrik, de 2 m magas ugrásra is képes. Megfigyelték már, amint gyors hátrabukfenc után farkával csapkodja a felszínt. Nagy sebességgel, delfinszerűen úszhat. A csónakokhoz való viszonya változó, ismertek olyan esetek, amikor megközelítette a csónakot, és az orr-, illetve sodorvizében úszott, egyes példányok több órán keresztül kísérhetik a kisebb csónakokat. Néhány megfigyelés arra utal, hogy egyes csoportoknak behatárolt területük van, és valószínűleg nem távolodnak el ezektől. Átlagos csoportmérete 1-10 egyedből áll, de időszakosan 30 példány is összegyűlhet.

Források[szerkesztés]