Bencze-kastély (Dunapataj)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bencze-kastély
Bencze-kastély (Dunapataj) - légi felvétel
Bencze-kastély (Dunapataj) - légi felvétel
Ország Magyarország
TelepülésDunapataj-Szelid
Épült1925
ÉpíttetőBencze Gábor
Stíluseklektikus
CsaládBencze-család
Rekonstrukciók évei2000
Állapotajó állapotban

Jelenlegi funkcióüresen áll
Tulajdoni helyzetmagántulajdonban
Cím6328 Dunapataj, Kastély utca 5.
Elhelyezkedése
Bencze-kastély (Bács-Kiskun vármegye)
Bencze-kastély
Bencze-kastély
Pozíció Bács-Kiskun vármegye térképén
é. sz. 46° 37′ 00″, k. h. 19° 02′ 07″Koordináták: é. sz. 46° 37′ 00″, k. h. 19° 02′ 07″

A Bencze-kastély Bács-Kiskun vármegye Kalocsai járásában fekvő Dunapatajon, a Szelidi-tó partjától nem messze található a nagyközség Csepeg nevű, ma Dunapataj-Szelidhez tartozó egykori szőlőtermesztő részén.

Története[szerkesztés]

Az 1871-ben Solton született, de főként Szabadszálláson működő vállalkozó, földbirtokos Bencze Gábor 1925-ben építette a kastélyt a gyógyhatású vizéről híres Szelidi-tó partján. Mivel 1919-ben a Tanácsköztársaság bukásakor részt vett a dunapataji ellenforradalomban, majd a fehérterror időszakában Szegeden karhatalmi önkéntes volt, ezért a második világháború végén menekülni kényszerült. A gazdátlanul maradt épületbe orosz katonák táboroztak le. A pincében tárolt boroshordókat szétlőtték. 1945 után az épületet államosították és a termelőszövetkezet magtárát, majd egy úttörő- és ifjúsági tábort alakítottak ki az épületben. A rendszerváltás után Kalocsa városa kapta meg az épületet, melyben egy rövid ideig panzió, a parkban kemping működött. A kétezres évek elején a kastélyt privatizálták és jelentősen átépítették. Az épület két új szinttel bővült. Ezután kastélyszálló működött az épületben. Jelenleg újbóli hasznosításra vár.

Felépítése[szerkesztés]

Szabadon álló, eredetileg egyemeletes épület, melynek két oldalán egy-egy, korábban kétemeletes kerek saroktorony található. A homlokzat közepén előreugró, eredetileg háromemeletes, négyzetes alaprajzú torony és az előtte fekvő kisebb, kétemeletes, tetőteraszos torony látható. A hátsó homlokzat előtt egy kisebb domb fekszik, mely eltakarja az épület földszinti részét és a tetején előrenyúló terasz található. A jobb oldalon található a földszint és az egykor tekintélyes méretű, ma már részben elbontott pince bejárata.

Források[szerkesztés]

  • Virág Zsolt. Magyar Kastélylexikon 2. - Bács-Kiskun megye kastélyai és kúriái. Budapest: Perfect Project, 24. o. (2001). ISBN 9630066793 
  • Schill Tamás: Bencze-kastély (html). [2016. április 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 16.)
  • Bács-Kiskun megye kastélyai (html). [2014. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 16.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]