Batman (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Batman
(Batman)
Robin (Burt Ward) és Batman (Adam West) a forgatáson
Robin (Burt Ward) és Batman (Adam West) a forgatáson
MűfajAkció
Kaland
Komédia

AlkotóWilliam Dozier
FőszereplőAdam West
Burt Ward
Alan Napier
Neil Hamilton
Stafford Repp
Madge Blake
Yvonne Craig
NarrátorWilliam Dozier
Főcím"Batman Theme"
FőcímzeneNeal Hefti
Végefőcím"Batman Theme"
ZeneszerzőNeal Hefti

OrszágEgyesült Államok
NyelvAngol
Évadok3
Epizódok120
Gyártás
Vezető producerWilliam Dozier
ProducerHowie Horwitz
OperatőrSam Leavitt
Részenkénti játékidő25 perc
Gyártó
  • Greenway Productions
  • 20th Century Fox Television
Forgalmazó20th Television
Sugárzás
Eredeti adóABC
Eredeti sugárzás1966. január 12. – 1968. március 14.
Kronológia
Kapcsolódó filmBatman
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Batman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Batman egy 1966-tól 1968-ig futó amerikai televíziós sorozat volt, mely a DC Comics által kiadott szuperhősön alapul. Főszerepekben Adam West mint Batman és Burt Ward mint Robin – két szuperhős, akik megvédik Gotham városát a bűnözőktől és azoknak gonosz terveitől. Főképpen a camp stílusa, híres zenéje és az egyszerű tanulságai tették híressé a sorozatot. Ilyennek voltak a "mindig kapcsold be az öved", "csináld meg a házi feladatot", "egyél zöldséget" és ehhez hasonlóak. Összesen 120 epizódot sugároztak az ABC-n, három évadon keresztül, kétszer egy héten az első két évadig, majd a harmadiknál már csak egyszer egy héten.

A sorozatról[szerkesztés]

Batman és Robin az igazi hősei ennek a sorozatnak, valódi alteregóik (Bruce Wayne és Dick Grayson) igazából csak nagyon ritkán bukkannak fel, jellemzően olyankor, amikor szuperhősként nem tudnak valamilyen feladatot végrehajtani. A "Dinamikus Duó" olyankor bukkan fel, amikor a gothami rendőrség már tehetetlen egy trükkös főgonosz mesterkedéseivel szemben. Hőseinknek először mindig ki kell nyomoznia, hogy ki áll a dolgok hátterében és mi a terve, majd ezután ki kell találniuk, hogyan akadályozhatnák meg a terv végrehajtását.

Az első két évad epizódjai jellemzően kétrészesek voltak, kivéve két részt a második évadból, amelyben három kisebb epizód volt. A harmadik évadban egy epizód egyetlen történetet dolgozott fel, a két különálló rész között az átkötést egy cliffhanger biztosította.

A sorozat jellegzetessége a camp stílusa: a giccses ábrázolásmód, a már-már abszurdba hajló történetek csak erősödtek, ahogy a sorozat készítői rá is játszottak az idők során. A főszereplők, ennek ellenére, mindig nagyon komolyak maradtak, még a legnevetségesebb szituációkban is.

Visszatérő elemek[szerkesztés]

Az epizódok egy animációs intróval kezdődnek, amely a képregények akkori rajzolási stílusában készült. Ebben hőseink láthatóak és ellenfeleik szépen felsorakozva, akikkel megküzdenek.

Minden epizód azzal kezdődik, hogy láthatjuk az aktuális főgonoszt, amint épp valamiben mesterkedik. Gordon főfelügyelő és a gothami rendőrség kiszáll a tetthelyre, és megállapítják, hogy sajnos egyedül nem tudják felgöngyölíteni az ügyet. Egy telefon (a Batphone) segítségével felhívják Batmant. A telefon a Wayne-rezidencián csöng ki, ahol Alfred veszi azt fel. Értesíti Bruce Wayne-t és Dick Graysont, akik gyakran Dick nagynénjével, a kilétükről mit sem sejtő Harriet Cooperrel beszélgetnek ilyenkor. A két hős, miután megtudja, kikkel állnak szemben, beöltöznek, és beszállnak a Batmobilba. Ezután Gordon felügyelőhöz mennek, akivel megbeszélik az ügyet, és nekilátnak a nyomozásnak. Ezt többnyire egyedül bonyolítják le, és végül rájönnek, ki az elkövető. Megpróbálnak a nyomába eredni, amikor is a verőembereivel találkoznak szembe, és meg kell küzdeniük velük. A gonosz persze elmenekül, így újra nyomozniuk kell, aminek a vége egy újabb ökölharc – ám ezúttal a Dinamikus Duó egyik tagja a főgonosz fogságába esik, vagy valamely csapdájának lesz az áldozata. Itt ér véget az epizód első fele, azzal, hogy felteszi a kérdést: vajon mi fog hőseinkkel történni ezután?

Természetesen megmenekülnek, de az epizód második fele ugyanezzel a nyomozós-verekedős sémával folytatódik, míg nem találkoznak össze végül a főgonosszal, akit Batman a saját csapdájába csal, majd egy elmés szerkezettel ártalmatlanná tesz.

Szereplők[szerkesztés]

Főhősök[szerkesztés]

  • Adam West mint Batman / Bruce Wayne: egy milliárdos filantróp, akinek a szüleit bűnözők gyilkolták meg gyerekkorában, ezért a vagyonát a bűn üldözésére használja fel. West azért kapta a szerepet, mert egy Nesquik-reklámban egy hasonló szerepben meggyőző alakítást nyújtott, és mert képes volt a szövegkönyvben szereplő bármilyen mondatot rezzenéstelen arccal előadni.
  • Burt Ward, mint Robin / Dick Grayson: Batman hűséges társa, a "csodagyerek", aki mindig mellette áll a bűnügyek felderítése során. Visszatérő frázisa ("Szent ........, Batman!") tette a szereplőt híressé.
  • Alan Napier mint Alfred: Bruce Wayne hűséges komornyikja és Batgirl bizalmasa.
  • Neil Hamilton mint Gordon főfelügyelő: a gothami rendőrség nyomozója, Batman egyik fő kapcsolata a rendőrségnél.
  • Stafford Repp mint O'Hara rendőrfőnök: a gothami rendőrség főnöke, Batman másik fő kapcsolata a rendőrségnél. Ilyen karakter eredetileg nem létezett a képregényben, őt azért hozták létre, hogy Gordon főfelügyelő tudjon kivel beszélni.
  • Madge Blake mint Harriett Cooper: Dick Grayson anyai nagynénje. Karaktere a képregényekben csak pár évvel korábban jelent meg, mégpedig azért, hogy legyen egy oka annak, miért tartja Bruce és Dick titokban a saját identitását.
  • Yvonne Craig mint Batgirl / Barbara Gordon: a harmadik évadban jelenik meg. Gordon főfelügyelő lánya, aki Batgirl-ként Batman és Robin segítőtársa.

Ellenfelek[szerkesztés]

Számos ellenfél felbukkan a sorozatban, közülük többen több epizódban is megjelennek.

  • Cesar Romero mint Joker: egy mókamester bűnöző, aki különféle csínyekkel és bohóctréfákkal nehezíti meg a hősök életét. Karaktere a hatvanas években megismert képregényes alteregójával megegyezően nem pszichopata sorozatgyilkos, hanem egy átlagos, ámbár viccelődő gazember. Cesar Romero nem borotválta le a bajuszát a szerep kedvéért, ezért azt lesminkelték.
  • Burgess Meredith mint a Pingvin: a sorozat legnépszerűbb gonosz karaktere, egy testi fogyatékosságokkal rendelkező, ám rendkívül gazdag és befolyásos bűnöző.
  • Frank Gorshin és John Astin (2. évad) mint Rébusz: egy szuperintelligens gonosz, aki kedvel különféle rejtvényeket és talányokat feladni.
  • Julie Newmar, (1-2. évad), Eartha Kitt (3. évad) és Lee Meriwether (film), mint a Macskanő: a képregények karakterén alapul. Eredeti nevén Selina Kyle, aki macskajelmezbe öltözve folytatja a bűnözést. Ebben a sorozatban alapvetően negatív karakter.
  • George Sanders (1. évad), Otto Preminger és Eli Wallach (2. évad) mint Mr. Fagy: eredettörténete eltér az ismerttől, egy korábbi rajtaütés során Batman véletlenül leönti őt egy vegyi anyaggal, amely miatt csak fagyos hőmérsékleten lesz képes életben maradni. Eredetileg Mr. Zérónak hívták, ám éppen a sorozat hatására a képregényekben is megváltoztatták a nevét.
  • Victor Buono, mint William McElroy / Tut király: kizárólag ebben a tévésorozatban megjelenő karakter. William McElroy professzor egy egyetemi tanár, akit egy diáklázadás során fejbevágtak. Ettől amnéziája támadt, melynek hatására létrejött Tut király nevű alteregója. Valahányszor fejbevágják, korábbi
  • David Wayne mint az Őrült Kalapos: egy tudós, aki találmányai segítségével képes befolyásolni mások gondolatait, és irányítani is képes őket.
  • Vincent Price mint Egghead / Edgar Heed: kizárólag ebben a tévésorozatban megjelenő karakter, egy olyan gazfickó, akinek különleges a vonzódása a tojások iránt.
  • Carolyn Jones, mint Marsha: a sorozat kedvéért létrehozott karakter, a gyémántok megszállottja.
  • Cliff Robertson, mint Shame: szintén a sorozat kedvéért létrehozott karakter, cowboy-motívumokkal.,
  • Anne Baxter, mint Zelda: híres szabadulóművész és mágus, aki gyakran állítja képességeit a bűn szolgálatába. Csak a sorozatban szerepel.

Forgatás[szerkesztés]

A hatvanas évek elején az Ed Graham Studios megszerezte a jogait a Batman televíziós sorozat elkészítésének, melyet ugyanúgy a fiataloknak szántak, mint a "Superman kalandjai" vagy "A magányos ranger" című, akkoriban népszerű sorozatokat. Ezek szombat reggelenként mentek a CBS műsorán, és a Batmant is ide szánták.

A főszerepre Mike Henryt szerették volna megnyerni, aki amerikai futball-sztár volt, és már ismert színész. Még jelmezes próbát is tartottak, de végül nem őt választották. A CBS és az Ed Graham között a tárgyalások alaposan elhúzódtak, aminek az lett a vége, hogy a DC Comics visszavette a jogokat, és eladta azokat az ABC-nek, amely a 20th Century Fox-szal kívánta leforgatni a sorozatot. A Greenway Productions kapta a feladatot, élén William Dozier-rel, aki viszont életében nem olvasott egyetlen képregényt sem, így nem tudta, milyen hangvételűnek kellene lennie a műnek. Így tolódott az el a giccses, camp-stílus felé, melynek következtében a tervezett felvezető tévéfilmtől is elálltak. Két páros volt esélyes a főszerepre: Adam West és Burt Ward, valamint Lyle Waggoner és Peter Deyell. Végül az előbbiek nyerték el a szerepet.

Az ABC 1966 januárjában szerette volna elkezdeni a sorozatot, mégpedig a kora esti órákban vetíteni. Mivel egy epizód egy óra hosszú volt, ezért kapóra jött a két részre osztás, mert így hétvégénként minden részt meg lehetett ismételni kettébontva, fél órás időtartamban. Az epizódok forgatókönyve a már említett, kissé bolondos hangnemben íródott, a későbbiek során pedig ez csak még jobban elfajult: komikus és szatirikus elemektől kezdett el hemzsegni.

A sorozat népszerűségét látva az ABC úgy döntött, elkészíti a sorozat filmadaptációját is. Sietni kellett vele, mert még a második évad adásba kerülése előtt szerették volna bemutatni. A megemelt költségvetésnek hála került a filmbe a Batboat és a Batcopter, amelyek később a sorozatban is bemutatásra kerültek. A film nem volt túl sikeresnek mondható, tekintve, hogy a sorozat külföldi népszerűsítését tűzte ki célul, amelyet nem ért el. A film miatt a második évad munkálataiba sietősen kellett belekezdeniük, amely azt okozta, hogy az kissé összecsapott lett.

Talán ennek is köszönhetően a sorozat népszerűsége csökkenni kezdett, és kérdéses volt, lesz-e folytatás. A producerek ezért azt találták ki, hogy egy női karakterre is szükség van. Így került képbe a képregényben 1966-ban debütált Batgirl. A harmadik évadot hetente már csak egyszer vetítették, viszont minden rész végére bekerült a következő heti főgonosz. Fontos változás volt, hogy a Macskanő szerepében Eartha Kitt volt látható, aki mint afroamerikai származású női szereplő, úttörő volt a maga idejében (a Star Trek Uhura hadnagya után ő volt a második ilyen szereplő a televízióban). A sorozat kezdett ekkortájt a szürrealizmus felé elmenni: a jelenetek háttere gyakran fekete alapon papírból kivágott mintázatból állt. Ráadásul felbukkant benne a szleng, és popkulturális utalások a hatvanas évekből.

A sorozat törlése[szerkesztés]

A harmadik évad végén annyira visszaesett a nézettség, hogy az ABC úgy döntött, leveszi a műsorról. Ekkor lépett a képbe az NBC, amely elhatározta, hogy átveszi és folytatja a sorozatot. Mielőtt azonban erre sor került volna, tisztázatlan körülmények között megsemmisült a forgatáshoz használt díszlet. Emiatt végül elálltak a folytatástól.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bemutatásakor hatalmas népszerűségnek örvendett, egyedül a Peyton Place című sorozat volt hasonló akkoriban az Egyesült Államokban. Minden szerda és csütörtök este vetítették este fél 8-kor. Alan Sepinwall és Matt Zoller Seitz televíziós kritikusok minden idők 82. legjobb amerikai tévésorozatának választották meg.

Utóélete[szerkesztés]

Batman és Robin rajzfilmes karaktere néhány rövidebb szkeccsben, majd 1972-ben két Scooby-Doo filmben is felbukkant. Ugyanebben az évben Batman, Robin és Batgirl egy jótékonysági rendezvényen jelentek meg – Batmanként Dick Gautier, ugyanis Adam West szeretett volna eltávolodni az általa játszott figurától. 1977-ben Adam West és Burt Ward szinkronizáltak a Batman legújabb kalandjai című rajzfilmsorozatban. Később pár alkalommal bukkantak fel epizódszerepben rajzfilmes alteregóik. 2003-ban West és Ward az általuk játszott figurákat némiképp kiparodizálva szerepeltek a "Return to the Batcave: The Misadventures of Adam and Burt" című filmben, ahol önmagukat alakították. 2016-ban egy egész estés rajzfilm készült Batman: A köpenyes lovagok visszatérnek címmel, a főszereplők szinkronjával.

Adam Westet és Burt Wardot a következő évtizedekben beskatulyázták ezekbe a szerepekbe. West különösen megsínylette, mert színészként kvázi ripacsnak könyvelték el. Mégis épp a Batman hozta vissza őt a köztudatba, amikor az 1992-es "Batman: A rajzfilmsorozat" "Óvakodjatok a Szürke Szellemtől" című epizódjában ő szinkronizálta Szürke Szellemet, az idős igazságosztót, akire Bruce Wayne felnézett fiatalkorában. Még később, a "The Batman" című sorozatban ő szinkronizálta Gotham polgármesterét, illetve a "The Brave and the Bold" rajzfilmsorozatban Thomas Wayne-t. Az igazi eltávolodást a szereptől a Family Guy Adam West polgármestereként érte el, ahol kifejezett kikötése volt, hogy semmiképp se utaljanak vissza korábbi szerepére.