Bíró Vencel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bíró Vencel
Született 1885. augusztus 9.
Vértessomló
Elhunyt 1962. december 2. (77 évesen)
Kolozsvár
Állampolgársága
Foglalkozása történész,
szerzetes
Sírhely Házsongárdi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Bíró Vencel témájú médiaállományokat.

Bíró Vencel (Vértessomló, 1885. augusztus 9.Kolozsvár, 1962. december 2.) magyar történész, piarista szerzetes.

Életútja[szerkesztés]

Tanulmányait Tatán, a piarista gimnáziumban kezdte, majd a 4. osztály után, 1900-ban belépett a piarista rendbe. A váci noviciátus után a gimnáziumot Rózsahegyen fejezte be, teológiai és egyetemi tanulmányait pedig Kolozsváron végezte.

A kolozsvári római katolikus gimnáziumban lett tanár, majd a Mária Terézia Fiúnevelő Intézet aligazgatójává nevezték ki. 1925-ben az önállósult romániai provincia rendfőnöke, és a kolozsvári főgimnázium igazgatója lett. 1928-ban a Báthory–Apor Szeminárium igazgatójává nevezték ki. 1934-ben a piarista rend főnökévé választotta. 1940-től a Ferenc József Tudományegyetem Erdély és Kelet-Európa története tanszékén lett rendes tanár; a Magyar Tudományos Akadémia tagjává választotta. 1940-ben Corvin-koszorút kapott. 1945–1948 között az újonnan alakult Bolyai Tudományegyetemnek volt a prodékánja. 1948-ban nyugdíjazták, tanszéke az egyetem átszervezése során megszűnt. 1949-ben a piarista rendet megszüntették, ekkor a Szent Mihály-templom plébániáján kapott szállást. Sírja a Házsongárdi temetőben található.

Történelmi, levéltári kutatásai az erdélyi történelemre, illetve az erdélyi katolicizmus történetére irányultak. Kevésbé ismertek szépirodalmi munkái, a Keserű serbet című történelmi regény (1930), illetve szintén történelmi tárgyú elbeszéléskötete Nagyságos fejedelmek idejében (1937).

Művei[szerkesztés]

Sírja a Házsongárdi temető kegyesrendiek sírkertjében

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Balanyi György: Bíró Vencel. Vigília, 2. sz. (1963)
  • Enciclopedia istoriografiei românești. Szerk. Ștefan Ștefănescu. București: Editura Științifică și Enciclopedică. 1978. 60. o.  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]