Az Egyesült Államok Parti Őrsége

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Az Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége
Mark of the U.S. Coast Guard.svg
A United States Coast Guard emblémája
A United States Coast Guard emblémája

Mottó Semper Paratus (Mindig készenlétben)
Alapítva 1790. augusztus 4.
Jogelőd
  • United States Life-Saving Service
  • United States Revenue Cutter Service
Székhely Washington
Nyelvek angol
Parancsnok Karl L. Schultz

Az Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai Egyesült Államok Parti őrsége témájú médiaállományokat.
HH-65 Dolphin
HC-130H felszállás közben a Mojave űrközpontról
HC-130H jéghegyellenőrzési járőrözés közben

A United States Coast Guard (USCG) az Egyesült Államok haderejébe tartozó parti őrség. A parti őrség a fegyveres erők hét ága közül a legkisebb, feladata az állampolgárok és a környezet védelme, valamint az Egyesült Államok gazdasági és biztonságpolitikai érdekeinek megóvása bárhol, ahol azt veszélyek fenyegethetik, így többek között a nemzetközi vizeken, valamint Amerika partjai mentén, annak kikötőiben és az ország belső vízein.

Az USCG tizenegy feladata: illegális bevándorlók elfogása; honvédelmi készenlét; kábítószercsempészek elfogása; kikötői, vízi és partmenti felügyelet; egyéb rendészeti feladatok; kutatás és mentés; navigációs segítség; tengeri biztonság; tengeri élőlények védelme; tengeri környezetvédelem; valamint jéggel kapcsolatos műveletek.

Áttekintés[szerkesztés]

A parti őrség az amerikai belbiztonsági minisztérium alá tartozó tengerészeti, katonai, több feladatot ellátó szervezete. Az USCG egyenruhás tagjai háború során az amerikai védelmi minisztérium alá tartoznak.

A parti őrség széles körű és fontos belbiztonsági, rendészeti, kutatás-mentési és navigációs feladatokat át el. Az USCG az Egyesült Államok legrégebben üzemelő tengerjáró szolgálata. 2006 októberében a parti őrségnél 41 000 egyenruhás, 20.000 tartalékos, 7 000 polgári alkalmazott és 30 000 aktív szolgálatot teljesítő kisegítő személyzet dolgozott.[1]

A parti őrség jelmondata: Semper Paratus, azaz mindig készenlétben. A parti őrség a háborúkból is kivette a részét: a normandiai partraszállásnál és a csendes-óceáni hadszíntér megannyi szigetén segített a partraszállásoknál, a vietnámi háború alatt folyami őrjáratokban és parti ágyúzásban vett részt, és a jelenlegi iraki háborúban is partvédelemmel és egyéb rendészeti feladatok ellátásával járul hozzá a hadi cselekményekhez.

2003. február 25-én a Coast Guard az amerikai belbiztonsági minisztérium felügyelete alá került. A 2006-os Transportation Act szerint a kongresszus vagy az amerikai elnök által üzent háború esetén a parti őrség a hadügyminisztérium hatáskörébe, a Department of Navy alá kerül. Az amerikai fegyveres erők többi ágával szemben a parti őrség nem esik a Posse Comitatus Act törvény hatáskörébe, azaz békeidőben is elláthat rendészeti feladatokat a volt konföderációs államok területén. E törvényt az amerikai polgárháború után hozták azért, hogy így korlátozzák a szövetségi kormányt abban, hogy a katonasággal lásson el rendőrségi feladatokat.

A parti őrség egyenruhás tisztjei egyben vám és pénzügyőrnek is számítanak, és így hagyományos rendészeti feladatokat is elláthatnak: hordhatnak fegyvert, beidézhetnek és letartóztathatnak, valamint végrehajthatják a pénzügyminiszter által előírt egyéb rendészeti feladatokat. A Coast Guard egyenruhás tagjaira ugyanúgy vonatkoznak a katonai törvények, mint a fegyveres erők többi tagjára, és ugyanazt a fizetést kapják, mint a többi fegyvernem azonos rendfokozatú tagja.

A Partiőrség légi ereje:

41 db HC-130

2 db E-2

59 db HH-65

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:United States Coast Guard
A Wikimédia Commons tartalmaz Az Egyesült Államok Parti Őrsége témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]