Az öreg halász és a tenger (film, 1999)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az öreg halász és a tenger
(Старик и море)
1999-es japán–kanadai–orosz hagyományos rajzfilm

A halász és a hal
A halász és a hal
RendezőAlekszandr Petrov
ProducerBernard Lajoie
Simamura Tacuo
Vezető producerJean-Yves Martel
Óhasi Sizuo
AlapműErnest Hemingway: Az öreg halász és a tenger
Műfajkaland, dráma
ForgatókönyvíróAlekszandr Petrov
ZeneDenis L. Chartrand
Normand Roger
OperatőrThierry Fargeau
VágóDenis Papillon
Gyártás
GyártóPascal Blais Studio
Imagica
Dentsu Tec
NHK
Panorama
Ország Oroszország
 Japán
 Kanada
Nyelvangol, francia
+ magyar (szinkron)
Játékidő20 perc
Képarány1,44:1
Forgalmazás
Forgalmazó IMAX
Magyarország Oliza Film
Bemutató 1999
Japán 1999. július 3.
Magyarország 2008
További információk
SablonWikidataSegítség

Az öreg halász és a tenger (orosz címén Sztarik i more (Старик и море), japán címén Ródzsin to umi (老人と海; Hepburn: Rōjin to umi?), angol címén The Old Man and the Sea) 1999-ben bemutatott oroszjapánkanadai üvegfestéssel készült animációs film Alekszandr Petrov rendezésében és forgatókönyve szerint. A film a montréali Pascal Blais Studióban készült több kanadai, orosz és japán stúdió együttműködésével. A cselekmény Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című regényét veszi alapul.

Világszerte az IMAX forgalmazásában jelent meg. Magyarországon az Oliza Film forgalmazta 2008-tól.[1]

A film 2000-ben elnyerte a legjobb animációs kisfilmnek járó Oscar-díjat, emellett számos más díjjal is jutalmazták, köztük az Ófudzsi Noburó-díjjal.

Cselekmény[szerkesztés]

Santiago, az öreg kubai halász már 84 napja nem fogott egyetlen halat sem. Szerencsétlenül érzi magát, amiért a tanonca, Manolin nem halászhat vele a szülők tiltása miatt. Hogy nagyobb szerencsével járhasson távolibb vizekre evez ki. Kifog egy apró halat, amelyet csalinak használ. Rá is harap egy hatalmas hal, amelyről Santiago úgy véli, egy marlin, de nem tudja kifogni, mert elhúzza a csónakját. Több nap telik el, mire sikerül elkapnia a halat és szigonyát beledöfnie a hal hátába. A zsákmányt a csónakja oldalához köti, de az cápák raját vonzza oda, s Santiago hiába küzd, felfalják a marlint, csak a csontjait meghagyva. Visszatérve, kimerülten megpihen a halász, Manolin pedig arra kéri, hogy épüljön fel, mert legközelebb már közösen fognak halászni.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Angol hang Japán hang Magyar hang[1]
Santiago Gordon Pinsent Macuda Jódzsi Szersén Gyula
Manolin Kevin Delaye Mikuni Rentaró Kilényi Márk Olivér
További magyar hangok: Bartók László, Kajtár Róbert, Király Adrián, Seder Gábor

Megvalósítás és stílus[szerkesztés]

A film ötlete 1995-ig vezethető vissza, amikor Petrov először találkozott a kanadai Pascal Blais Studióval. A gyártás is a Pascal Blais Studióban zajlott a japán Imagica Corporation, Dentsu Tec és NHK és az orosz Panorama stúdiók közreműködésével. Legutóbbinak Petrov a vezetője.

A munkálatok 1997 márciusában kezdődtek és több mint két évig tartottak.[2] Alekszandr Petrov és fia, Dmitrij Petrov több mint 29000 képkockát festettek meg. A film technikáját, amely üvegtáblára történő pasztell olajfestés, a világon csak egy maroknyi animátor sajátította el. Petrov a festéshez főként az ujjait használta, kiegészítve különböző ecsetekkel. Az üvegtáblákat több szinten helyezte egymásra, mindegyiken lassan száradó olajfestéket használt. A képek négyszer nagyobbak voltak a hagyományos A4-es papírméretnél, így a fényképezésnél a képet apránként módosítva haladt előre.[3] A képek forgatásához speciális mozgásellenőrző kamerarendszert építettek ki, talán ez volt a valaha összeállított legprecízebb számítógéppel kisegített animációs állvány. Az állványra egy IMAX kamerát, arra pedig segédkamerát kamerát csatlakoztattak.

A film stílusa analóg Petrov más filmjeivel, és a romantikus realizmus egy fajtájaként jellemezhető. Az emberek, állatok és tájak rendkívül realisztikusan vannak festve és animálva, de bizonyos jelenetekben Petrov a szereplő belső gondolatait és álmait jeleníti meg vizuálisan. Az egyik ilyen jelenet, amikor a halász arról álmodik, hogy ő és a marlin testvérek és együtt ússzák át a tengert és eget.

Megjelenések[szerkesztés]

A film kétféle változatban jelent meg azonos borítóval. Az angol DVD angol és francia hangsávot is tartalmaz és Az öreg halász és a tenger mellett Eric Canuel Hemingway: A Portrait című 17 perces kisfilmje is megtalálható rajta.[4] A francia DVD-változaton az előbbiek mellett megtalálhatóak Petrov korábbi kisfilmjei, a The Cow (1989), a The Dream of a Ridiculous Man (1992) és a The Mermaid (1997), melyek rendre 10, 20, és 10 perc hosszúak, az eredeti orosz hangsáv és egy 9 perces werkfilm is. Az Oliza Film által készíttetett magyar változat az angol DVD-változat alapján készült.[1]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt(ek) Eredmény
1999 Cinanima Nagydíj Alekszandr Petrov Elnyerte
Japan Media Arts Festival Nagydíj (animáció) Alekszandr Petrov Elnyerte
Montréali Nemzetközi Filmfesztivál Első díj (rövidfilmek) Alekszandr Petrov Jelölve
2000 72. Oscar-gála[5] Legjobb animációs kisfilm Alekszandr Petrov Elnyerte
Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Közönségdíj, Nagydíj (Grand Prix) a legjobb animációs kisfilmnek Alekszandr Petrov Elnyerte
BAFTA-díj Legjobb animációs kisfilm Bernard Lajoie, Simamura Tacuo, Alekszandr Petrov Jelölve
Buster Nemzetközi Gyermekfilm-fesztivál Politiken kisfilm-díj Alekszandr Petrov Elnyerte
Genie-díj Legjobb animációs kisfilm Bernard Lajoie, Alekszandr Petrov, Simamura Tacuo Jelölve
Jutra-díj „Jutra” a legjobb animációs film kategóriában Alekszandr Petrov Elnyerte
33. Mainichi Film Concours Ófudzsi Noburó-díj Alekszandr Petrov Elnyerte
Szentpétervári Message to Man Nemzetközi Filmfesztivál Zsűri különleges díja a nemzetközi verseny kategóriában Alekszandr Petrov Elnyerte
Zágrábi Animafest Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Első díj a „C - 15-től 30 percig” kategóriában Alekszandr Petrov Elnyerte
Hirosimai Nemzetközi Animációs Fesztivál Különdíj Alekszandr Petrov Elnyerte
2001 Burbanki Nemzetközi Gyermekfilm-fesztivál Rendező arany díja (Director’s Gold Award) Alekszandr Petrov Elnyerte
San Diegó-i Nemzetközi Filmfesztivál Fesztiváldíj a legjobb animáció kategóriában Alekszandr Petrov Elnyerte
Források: [6]

Források[szerkesztés]

  1. a b c AZ ÖREG HALÁSZ ÉS A TENGER (magyar nyelven). Active Studio. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 15.)
  2. Alexandr Petrov. In: Jeff Lenburg: Who's who in animated cartoons: an international guide to film & television. Applause, New York 2006, 286. o.
  3. Az öreg halász és a tenger – Trivia, IMDb.com
  4. The Old Man And The Sea [Animated] (angol nyelven). Amazon.com. (Hozzáférés: 2015. június 16.)
  5. The 72nd Academy Awards (2000) Winners & Nominees (angol nyelven). Oscars.org. (Hozzáférés: 2019. február 17.)
  6. Az öreg halász és a tenger díjai az Internet Movie Database-ben (angolul)

További információk[szerkesztés]