Ammunasz hettita király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ammunasz
A Tabarnasz, a Nagykirály
Hatti királya
Ammunaš
Uralkodási ideje
1486 1466
Örököse Hantilisz(?)
Elődje I. Cidantasz
Utódja I. Huccijasz
Életrajzi adatok
Született i. e. 16. század
Elhunyt i. e. 1530
Hattuszasz
NyughelyeHattuszasz
Édesapja I. Cidantasz hettita király
Édesanyja (...)-szaltasz
Testvére(i) Isztaparijasz
Házastársa (...)-tavanna
Gyermekei Huccijasz
Tittijasz
Hantilisz
5 ismeretlen nevű fiú
SablonWikidataSegítség
Az I. Murszilisz halálát követő időszak. Jelmagyarázat: zöld: hettita övezet, kék: Mitanni, piros: Egyiptom. 1: Mitanni térnyerése Murszilisz után, 2: Egyiptom II. Thotmesz idején

Ammunasz (hettita 𒁹𒄠𒈬𒈾𒀸 mam-mu-na-aš, Ammunaš) i. e. 15. század első fele) hettita király apagyilkosság révén került trónra, és ez a mozzanat rányomta a bélyegét egész uralkodására. Uralkodása a belső, uralkodócsaládon belüli viszályok „rendezésével” telt el. Minderről töredékesen fennmaradt krónikájából (CTH#18, Ammunasz krónikái) értesülhetünk, illetve Telipinusz proklamációjából. Ammunaszt Telipinusz annyira sötét színekkel festette meg, ami gyanússá teszi a szavahihetőségét.

Két fiáról, Tittijaszról és Hantiliszról biztosan tudjuk, hogy Ammunasz parancsára, egyik fiának, Huccijasznak segítségével gyilkolták meg családjukkal (az unokákkal) együtt. Tittijaszt Curusz – akit a GAL.MEŠEDI rangja alapján Ammunasz testvérének tartanak –, valamint annak fia, Taharvalijasz – aki vélhetően az egyik későbbi királlyal azonos – ölték meg, Hantiliszt pedig egy futár, Taruhszusz, akit Curusz küldött hozzá. E nagy családirtás okai lényegében ismeretlenek – talán Ammunasz tartott attól, hogy apjához hasonlóan jár –, de ezek az események felvezették azt a bizonytalan, több mint egy évszázadig húzódó történeti kort, amelyben a hettita királyok csaknem kizárólag gyilkosságnak estek áldozatul.

Ammunasz öt ismeretlen nevű fia túlélte Ammunaszt és Huccijaszt is, de őket Telipinusz száműzte, később mindannyian gyilkosság áldozatai lettek. Telipinusz tagadta a gyilkosságokban való részvételt, ezért itt is felmerülhet Taharvalijasz neve. A családirtás közben Ammunasznak nem maradt ideje és ereje Hatti birtokainak megtartására, jelentékeny nagyságú terület veszett el ebben az időszakban, valószínűleg csak Alsó- és Felső-Hatti maradt meg Hattuszasz irányítása alatt. Nemcsak a szíriai hódítások és a Mitanni feletti hegemón szerep veszett el, de Arzava, Luvia, Pála és Kizzuvatna is kikerült Hatti fennhatósága alól. Kizzuvatna első ismert önálló királya, Parijavatri, Iszputahszu apja erre az időre datálható.

A királyi krónika úgy is értelmezhető, hogy Nesza városát sikeresen vívta vissza, ezenkívül a neki hódoló tartományok közt Szattivara, Hulanna, Szuluki, Puruszhanda és Calpa kerül említésre.

Források[szerkesztés]

  • Ḫattuša – Boğazköy; Das Hethiterreich im Spannungsfeld des Alten Orients (szerk. Gernot Wilhelm), Harrassowitz, Wiesbaden, 2008. ISBN 978-3-447-05855-1
  • Hittites.info
  • Journal of Cuneiform Studies, 9–11. 54. old.
  • Language, 20–21. köt. Linguistic Society of America, 1944.


Előző uralkodó:
I. Cidantasz
hettita király
i. e. 1486-1466 körül
Következő uralkodó:
I. Huccijasz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap