II. Arnuvandasz hettita király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Arnuvandasz
Hatti királya
Arnuwandaš
Uralkodási ideje
i. e. 1322 i. e. 1321
ElődjeI. Szuppiluliumasz
UtódjaII. Murszilisz
Életrajzi adatok
Születetti. e. 14. század
Elhunyti. e. 14. század
ÉdesapjaI. Szuppiluliumasz
ÉdesanyjaMal-Nikal(?)
Testvére(i)
HázastársaAmminnaja?
SablonWikidataSegítség

II. Arnuvandasz (ar-nu/ma(-u/u̯)-an-da(-an), normalizált alakja Arnuwanda) hettita király I. Szuppiluliumasz és harmadik felesége, Tavannanna, II. Burnaburias babiloni király leányának fia. Valószínűleg ő volt a kijelölt örökös, mivel apját több hadjáratában is elkísérte, ott volt a végzetes egyiptomi hadjáratban is, amikor apja belehalt a pestisbe, vagy a „hettita pestisbe”, a tularémiába.

Arnuvandasz a jelek szerint szintén megbetegedett a járványban, de vele egy év alatt végzett a betegség, és addig ő lett Hatti királya. A hazatérő hadsereg egész Anatóliában elterjesztette a kórt, és a járvány hozzájárult egy nagy felkelési hullám megindulásához. A beteg uralkodót öccse, Szuppiluliumasz negyedik fia, Murszilisz segítette hadjárataiban. Szuppiluliumasz nem pacifikálta megfelelően Arzavát, Kaszkát pedig egyáltalán nem, így Arnuvandasz egyéves uralkodása egy nyugati és egy északi hadjárattal telt el.

A helyzetét nehezítette, hogy a szövetséges Karkissza és Szeha uralkodóját, Manapa-Tarhuntaszt puccs távolította el, és Ura-Tarhuntasz lett az úr. Manapa-Tarhuntasz Hattuszaszba menekült, majd rövidesen visszafoglalta territóriumát hettita segítséggel (de ennek ellenére később II. Murszilisz ellensége lett).

Arnuvandasz a pestis pusztítása miatti lázadásokat már nem érte meg, nem egészen egy évvel Szuppiluliumasz halála után ő is meghalt. A trónon öccse, Murszilisz követte, aki bár a megelőző egy évben segítségére volt, mégis tapasztalatlan és fiatal uralkodó volt, aki sosem készült uralkodásra. Arnuvandasz esetleges családjáról semmit sem tudni, idejében Tavannanna Mal-Nikalt emlegették a Nagy Királynő címmel, aki nagy valószínűséggel a mostohaanyja, Szuppiluliumasz harmadik felesége volt.

Arnuvandasz életéről két egykorú ékírásos forrás van, ebből az egyik nagyon töredékes. A másik irat Murszilisznál idősebb öccse, Pijaszilisz Kargamis fejedelmének megerősítését tartalmazza.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Szuppiluliumasz
hettita király
i. e. 1322 – i. e. 1321
Következő uralkodó:
II. Murszilisz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap