Ugrás a tartalomhoz

Papahdilmah

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Papahdilmah
Nesza királya(?)
Papaḫdilmaḫ
Uralkodási ideje
i. e. 16. század
ÖrököseHattuszilisz(?)
ElődjePU-Szarruma
UtódjaI. Labarnasz
Életrajzi adatok
ÉdesapjaPU-Szarruma
Testvére(i)
GyermekeiHattuszilisz(?)
Labarnasz(?)
Hakkarpilisz(?)
SablonWikidataSegítség

Papahdilmah (vagy Pavahtelmah, azaz Papaḫdilmaḫ vagy Pawaḫtelmaḫ) a korabeli hettita írásos források egy része alapján PU-Szarruma fia és trónörököse. Ugyanakkor I. Hattuszilisz örökösödési okmányai alapján PU-Szarrumát a veje, Labarnasz követte. A töredékes feliratok szerint Puszarruma Papahdilmah távolléte alatt nevezte ki utódjának Labarnaszt. A következő polgárháborúban Labarnasz győzött.

Rich Beal véleménye szerint I. Hattuszilisz azonos Labarnasszal, és ezt a nevet akkor vette fel, amikor Hattuszaszba tette át székhelyét. Ezen álláspont szerint Labarnasz Papahdilmah fia volt és saját apjával vívott polgárháborút, majd a székhelyét a győzelem után épp azért tette át Hattuszaszba, hogy elszakadjon apjától. Így az is elképzelhető, hogy a hattuszaszi királyság rövid ideig egymás mellett létezett Neszával és csak Papahdilmah halála után egyesültek.

Más vélemények szerint (például Harry Hoffner) Papahdilmah Hattuszilisz apja volt, székhelyét Szanahuitta városban tartotta. Papahdilmah apja PU-Szarruma, nagyapja Tudhalijasz.

Megint más lehetőség szerint PU-Szarruma testvére és I. Labarnasz apja, (lásd még: Hettita királyok családfája.) vagy Labarnasz feleségének, Tavanannának apja. Ez esetben Labarnasz és Tavananna házasságával jött volna létre a Hattuszasz-Nesza perszonálunió.

Perdöntő lehetne az az irat, amelyben ez áll: [ANA] mPawatelmaḫ ABU L[abarna? QĀTAM]MA šipanti. Eszerint Papahdilmah Labarnasz apja lenne, azonban az irat sérült, és csak annyi bizonyos, hogy Papahdilmah fiának neve la vagy lu szótaggal kezdődik.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elhangzott a 3. hettita kongresszuson, O. Carruba előadásában. Közli Harry A. Hoffner

Kapcsolódó szócikkek

Hettita uralkodók listája

Források[szerkesztés]

  • Harry A. Hoffner: On the Occasion of his ..., in Hittite Studies, 16-19. old.
  • William James Hamblin: Warfare in the Ancient Near East to 1600 BC, 294. old.
  • Bryce, Trevor. The Kingdom of the Hittites, 2 (angol nyelven), Oxford University Press [1999] (2005). ISBN 0-19-928132-7 

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
PU-Szarruma
hettita király
i. e. 16. század
Következő uralkodó:
I. Labarnasz
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap