Huccijasz calpai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huccijasz
Calpa királya
Ḫuzziyaš
Uralkodása
Uralkodás kezdete: i. e. 17. század
Elődje Uhnasz(?)
Utódja Anittasz
Hattuszasz(?) királya
Ḫuzziyaš
Elődje Huccijasz
Utódja Pijuszti(?)
Nesza (?) királya
Ḫuzziyaš
Elődje ismeretlen
Utódja Tudhalijasz(?)
Életrajzi adatok
Házastársa Va(...)cijasz
Édesapja Uhnasz

Huccijasz (hettita mḫuzziyaš) a korahettita városkirályságok egyikének uralkodója volt, de személye nagyon bizonytalan. Egyes történészek 0. (nulladik) Huccijaszként a hettita királylistában is szerepeltetik, mások önálló uralkodói mivoltát sem ismerik el. Ugyanakkor még az is lehet, hogy a hattuszaszi Huccijasz és a calpai Huccijasz nem ugyanaz a személy. További lehetőség, hogy a calpai Huccijasz az apja volt a Calpát, Hattuszaszt és Neszát uraló Huccijasznak.

Amennyiben a hattuszaszi és calpai Huccijasz azonos, akkor a CTH#1 katalógusszámú, Anittasz kiáltványa címen ismert irat alapján az események a következőképp rekonstruálhatók: a két városban uralkodó Huccijaszt Anittasz Calpa ostroma alkalmával legyőzte, majd fogolyként magával vitte Neszába. Ekkor került Nesza Uhnasz által elrabolt istenszobra vissza a helyére. Mivel Anittasz seregei Calpa alatt tartózkodtak, Hattuszaszban Huccijaszt Pijuszti követte, akit Anittasz később győzött le.

Ha a két Huccijasz különböző személyek, akkor körülbelül egy időben uralkodtak. A calpai Huccijaszt Anittasz győzte le, míg a hattuszaszi Huccijasznak az utódja, Pijuszti alatt semmisült meg a város.

A calpai Huccijaszhoz kapcsolódik a kereszt alakú pecsét használata, amely a későbbiekben királyi pecsétté vált. Ez a momentum a személy különlegesen fontos státuszát jelentheti, de ennek mibenléte nem állapítható meg. Az bizonyos, hogy a keresztpecsét használata a calpai királyság és a későbbi Hettita Birodalom kapcsolatát mutatja. Ez a kapcsolat egy harmadik – bár szintén nagyon bizonytalan – adattal is erősíthető, miszerint Tudhalijasz neszai királynak apja vagy apósa neve, valamint Labarnasz apósának neve is Huccijasz volt, így vagy volt egy harmadik Huccijasz nevű személy is a fentiekkel egy időben, vagy egy személy igen kiterjedt hatalmáról vannak információink, amelyet a kusszarai uralkodóház, és főként Anittasz részenként semmisített meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
Uhnasz(?)
hettita király
Calpa i. e. 17. század
Hattusa.liongate.jpg
Következő uralkodó:
Anittasz
Előző uralkodó:
ismeretlen
hettita király
Hattuszasz i. e. 17. század
Hattusa.liongate.jpg
Következő uralkodó:
Pijuszti(?)
Előző uralkodó:
ismeretlen
hettita király
Nesza i. e. 17. század
Hattusa.liongate.jpg
Következő uralkodó:
Tudhalijasz(?)