Huccijasz calpai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Huccijasz
Calpa királya
Ḫuzziyaš
Uralkodási ideje
i. e. 17. század
ElődjeUhnasz(?)
UtódjaAnittasz
Hattuszasz(?) királya
Ḫuzziyaš
ElődjeHuccijasz
UtódjaPijuszti(?)
Nesza (?) királya
Ḫuzziyaš
Elődjeismeretlen
UtódjaTudhalijasz(?)
Életrajzi adatok
Születetti. e. 17. század
Elhunyti. e. 17. század
ÉdesapjaUhnasz
HázastársaVa(...)cijasz
SablonWikidataSegítség

Huccijasz (hettita mḫuzziyaš) a korahettita városkirályságok egyikének uralkodója volt, de személye nagyon bizonytalan. Egyes történészek 0. (nulladik) Huccijaszként a hettita királylistában is szerepeltetik, mások önálló uralkodói mivoltát sem ismerik el. Ugyanakkor még az is lehet, hogy a hattuszaszi Huccijasz és a calpai Huccijasz nem ugyanaz a személy. További lehetőség, hogy a calpai Huccijasz az apja volt a Calpát, Hattuszaszt és Neszát uraló Huccijasznak.

Amennyiben a hattuszaszi és calpai Huccijasz azonos, akkor a CTH#1 katalógusszámú, Anittasz kiáltványa címen ismert irat alapján az események a következőképp rekonstruálhatók: a két városban uralkodó Huccijaszt Anittasz Calpa ostroma alkalmával legyőzte, majd fogolyként magával vitte Neszába. Ekkor került Nesza Uhnasz által elrabolt istenszobra vissza a helyére. Mivel Anittasz seregei Calpa alatt tartózkodtak, Hattuszaszban Huccijaszt Pijuszti követte, akit Anittasz később győzött le.

Ha a két Huccijasz különböző személyek, akkor körülbelül egy időben uralkodtak. A calpai Huccijaszt Anittasz győzte le, míg a hattuszaszi Huccijasznak az utódja, Pijuszti alatt semmisült meg a város.

A calpai Huccijaszhoz kapcsolódik a kereszt alakú pecsét használata, amely a későbbiekben királyi pecsétté vált. Ez a momentum a személy különlegesen fontos státuszát jelentheti, de ennek mibenléte nem állapítható meg. Az bizonyos, hogy a keresztpecsét használata a calpai királyság és a későbbi Hettita Birodalom kapcsolatát mutatja. Ez a kapcsolat egy harmadik – bár szintén nagyon bizonytalan – adattal is erősíthető, miszerint Tudhalijasz neszai királynak apja vagy apósa neve, valamint Labarnasz apósának neve is Huccijasz volt, így vagy volt egy harmadik Huccijasz nevű személy is a fentiekkel egy időben, vagy egy személy igen kiterjedt hatalmáról vannak információink, amelyet a kusszarai uralkodóház, és főként Anittasz részenként semmisített meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Uhnasz(?)
hettita király
Calpa i. e. 17. század
Következő uralkodó:
Anittasz
Előző uralkodó:
ismeretlen
hettita király
Hattuszasz i. e. 17. század
Következő uralkodó:
Pijuszti(?)
Előző uralkodó:
ismeretlen
hettita király
Nesza i. e. 17. század
Következő uralkodó:
Tudhalijasz(?)
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap