Pithanasz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pithanasz
Kusszara és Kanis királya
Pitḫanaš
Uralkodása
Uralkodás kezdete: i. e. 18. század
Elődje 500 év ismeretlen uralkodói
Utódja Anittasz
Nesza királya
Elődje Varszamasz, Inar fia
Utódja Anittasz
Életrajzi adatok
Gyermekei Anittasz

Pithanasz (vagy Pithana, Pitḫanaš, mPí-it-ḫa-a-na-aš) a hettita archaikum második ismert nevű uralkodója. A Narám-Szín korától, vagyis Pambasz idejétől 500 év telt el úgy a hettita történelemben, hogy a területről szinte semmit sem lehet tudni. Időközben lezajlott az első nagy anatóliai népvándorlás, amelynek során a legszélesebb körben elterjedt elmélet szerint indoeurópai népek érkeztek a Kaukázus felől Kisázsiába.[1]

Az i. e. 18. századra Anatóliában több hatalmi góc alakult ki: Alsó-Hatti, Felső-Hatti, Hapalla és Arzava. Ezeket az államokat általában fővárosuk szerint Nesza, Hattuszasz és Kusszara néven említik a források. Pithanasz Kusszara uralkodója volt, és idejében nagyarányú expanzió zajlott le, Kusszara leigázta Kanist, az asszírok előretolt kereskedelmi bázisát, azaz legyőzte a nagy riválist, Neszát. Ezzel Kusszara megszerezte a majdnem teljes anatóliai kereskedelmi hálózatot, és lehetővé tette a kusszarai uralkodók számára a további erősödést.

Kusszara élt a lehetőséggel, Pithanasz fia Anittasz végül Hattuszaszt is elfoglalta.

Lásd még

Hettita uralkodók listája

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A jelenlegi indoeurópai kronológia még nem tudja megmagyarázni, hogy az első indoeurópai szövegemlék (Rigvéda) és a hettiták között hogyan lehet több mint fél évezred. A hettitákat még abban az időben sorolták be az indoeurópai népek közé, amikor a Rigvéda keletkezését i. e. 1500 körülre tették. A hettita nyelv indoeurópai voltát már többen is (például Philip E. Ross) megérdőjelezik. A hettita mindenesetre ragozó nyelv, ami egyetlen másik indoeurópai nyelvre sem jellemző.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
500 év ismeretlen uralkodói
hettita király
körülbelül i. e. 17. század első fele
Hattusa.liongate.jpg
Következő uralkodó:
Anittasz