II. Burnaburias

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Burnaburias
Az EA#9 levél Nipḫururiyaš fáraóhoz, aki talán Tutanhamonnal azonos
Az EA#9 levél Nipḫururiyaš fáraóhoz, aki talán Tutanhamonnal azonos

Karadúnias királya
Uralkodási ideje
i. e. 1359 i. e. 1333
ElődjeI. Kadasman-Enlil
UtódjaKarahardas
Életrajzi adatok
Születetti. e. 14. század
Elhunyti. e. 14. század
ÉdesapjaI. Kadasman-Enlil
HázastársaMuballiṭat-Šērūa
GyermekeiKarahardas
leány (Untas-Napirisa felesége)
leány (I. Assur-uballit felesége)
leány (III. Amenhotep felesége)
Nikalmal
A Wikimédia Commons tartalmaz Burnaburias témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

II. Burnaburias vagy másként Burna-Burias, Burraburias vagy Burra-Burias (uralkodott Kr. e. 1359 – Kr. e. 1333) Babilónia középső korszakában Karadúnias egyik jelentős kassú királya volt. Levelezésben állt IV. Amenhotep (Ehnaton) fáraóval, akit az Amarna-levelekben testvérének nevezett, ezzel is jelezve saját súlyát. Egyik lányát feleségül adta Egyiptom uralkodójához, a küldött és kapott jegyajándékokról terjedelmes listák maradtak fenn. Egy másik levélben babiloni kereskedők egyiptomi területen történő kifosztása miatt panaszkodott Ehnatonnak.

Burnaburias korában a Mezopotámia északi vidékein élő asszírok önállósodni kezdtek, amint azt a kassú uralkodó és assuri kortársa, I. Assur-uballit Egyiptomba küldött levelei bizonyítják. Uralkodása elején Assur-uballit alázatosan kérte a fáraót: fogadja szerény követségét. Ez viszont heves tiltakozást váltott ki Burnaburias részéről, aki az asszírokat alattvalóinak tekintette, így követelte a fáraótól, hogy szüntessen be minden kapcsolatot velük. Erre azonban nem került sor – Ahet-Atonban vélhetően úgy ítélték meg, hogy az agresszíven terjeszkedő, Mitannival leszámoló Hettita Újbirodalom ellensúlyozására a legjobb választás Assur vidékének támogatása.

A kassú király is felismerte, hogy a dinamikusan fejlődő Asszíriával célszerű békés viszonyt ápolnia, ezért feleségül vette Assur-uballit lányát. Az asszír király uralkodása végén már egyenrangú félként írhatott leveleket Ehnatonnak. A mezopotámiai erőviszonyok is az asszírok javára tolódtak el. Az asszír fenyegetés ellensúlyozására uralkodása vége felé feleségül adta egy leányát I. Szuppilulimaszhoz, akit vagy Nikalmalnak neveztek, vagy ezt a nevet vette fel Hattiban. Ebből a házasságból nem született gyermek, és Nikalmal el is tűnik a forrásokból Szuppiluliumasz halála után. Egy feltételezett említése van II. Murszilisz idejéből.

Burnaburias halálát követően két utódja, Karahardas és Nazibugas egyaránt egy lázadás során veszett oda, és végül a hajdani „alattvaló” beavatkozásával sikerült II. Kurigalzunak megszerezni a trónt.

Hivatkozások[szerkesztés]

Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 

Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISSN 1218 9855 (2003). ISBN 963 389 425 5 


Előző uralkodó:
I. Kadasman-Enlil
Babilon királya
1359 – 1333
Az Istár-kapu részlete
Következő uralkodó:
Karahardas
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap