Szumuabum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szumuabum
lugal
Babilon királya
Uralkodási ideje
i. e. 19. század
Uralkodási évei14
Elődje
UtódjaSzumu-la-Él
Életrajzi adatok
UralkodóházI. babiloni dinasztia
Születetti. e. 20. század
Elhunyt
GyermekeiSzumu-la-Él
SablonWikidataSegítség

Szumuabum (sumer su-mu-a-bu-um) az I. babiloni dinasztia valószínűsíthető alapítója, Babilon első ismert királya. Uralkodási évneveiben elődjét nem nevezte meg, első évét azzal kezdi az évkönyv, hogy Szumuabum király (lugal) lett. Ilu-súma asszír király és Isbi-Erra íszíni király kortársa.

Babilon alapításáról nincs szó Szumu-abum évneveiben, ezért feltehetően a település korábban is lakott hely volt, de valamelyik sumer városállam fennhatósága alatt. Az évnevek teljes egészükben sumer nyelven íródtak, így csak a fejlemények alapján tehető fel, hogy Szumuabum nem sumer volt, hanem az ekkoriban letelepedő amorita törzsek egyikének feje. Talán Isbí-Errához hasonló volt a hatalomra jutása, aki Ibbí-Színt váltotta fel. Az amoriták az akkádhoz nagyon hasonló sémi nyelvjárást beszéltek, de írásukban még a sumer hagyományokat követték. Városát sumer nyelven gal ka2-dingir-ra3ki néven nevezi, ennek későbbi akkadizációjával jött létre a bāb-ellu név.

Szumuabum feltehetőleg 14 évig uralkodott, de abszolút időben nehéz elhelyezni. Három kronológiai rendszer létezik, amelyek között egy évszázadnál nagyobb eltérés van ebben az időben. A rövid kronológia szerint az i. e. 19. század második felében, vagy éppen a végén élt. A hosszú kronológia a trónra lépését az i. e. 20. század közepére helyezi.

Már uralkodása első évében és annak folytatásaképp második évében a legfontosabb tevékenysége Babilon városfalainak felépítése volt. Ez elsődleges feladata egy olyan uralkodónak, aki önállóságra törekszik. Harmadik évében egy Elip (e-li-ipki) nevű településen épített falakat, talán ez volt Babilon első külbirtoka, a kilencedikben Dilbatban (dil-batki), ami esetleg terjeszkedésre utal. Utolsó három éve Kazallu (ka-zal-luki) várossal folytatott hadakozásaival telt. A tizedik és tizenegyedik évben Kis város falainak építéséről is beszél, itt valószínűleg valamilyen diplomáciai kapcsolatfelvétel történt.

További közlései szerint templomot emelt dNin, íszíni istennő számára (valószínűleg Ningal, bár a városból később is több istennő ismert, mint Gula és Baba). Megkezdte az Émah („nagy ház”) építését, amelyet Nanna kultuszának szenteltek, de később Ninmah is ide költözött.

Babilon trónján fia, Szumu-la-Él követte, aki az első évnevében megemlíti, hogy Szumuabum fia.

Források[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Babilon királya
i. e. 19. század
Az Istár-kapu részlete
Következő uralkodó:
Szumu-la-Él
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap