Afrikai kaméleon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Afrikai kaméleon
Benny Trapp Chamaeleo africanus sitzt auf fertigem Nest.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Alrendág: Leguánalakúak (Iguania)
Család: Kaméleonfélék (Chamaeleonidae)
Alcsalád: Chamaeleoninae
Nem: Chamaeleo
Faj: C. africanus
Tudományos név
Chamaeleo africanus
Laurenti, 1768
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrikai kaméleon témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai kaméleon témájú médiaállományokat és Afrikai kaméleon témájú kategóriát.

Az afrikai kaméleon (Chamaeleo africanus) a hüllők (Reptilia) osztályának pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a kaméleonfélék (Chamaeleonidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Elsősorban a Szaharától délre fekvő félsivatagos, szavannás Száhil övezetben él Nyugat-Afrikától Kelet-Afrikáig, Malitól Szomáliáig. Ezenkívül előfordul Egyiptomban a Nílus alsó völgyében; utóbbi helyről behurcolták Görögországba, a Peloponnészoszi-félszigetre is.

Megjelenése[szerkesztés]

Fészket ásó nőstény kaméleon

Az afrikai kaméleon közepes méretű, farkával együtt a testhossza általában 30–40 cm közé esik, de leírtak már 50–60 cm-es hímeket is. Nagyon hasonlít az európai kaméleonra, de nagyobb annál, fején a halántéktáji bőrlebenyek nem fejlődnek ki és a feje tetején látható sisakszerű nyúlvány nagyobb. A többi kaméleonhoz hasonlóan szemei külön-külön forgatható kúpokban találhatóak, teste lapított, végtagjai hosszúak és vékonyak, ujjai ollószerűen összenőttek, hogy a vékony faágakat jól megragadhassa és hosszú farka összetekerhető. Színe alapesetben zöld (esetleg két vékony sárgás oldalvonallal), de igen gyorsan tudja változtatni színét a zöld, sárga és szürke különböző árnyalataiban a környezettől és hangulatától függően. A vemhes nőstényen gyakran sárga sávok és foltok figyelhetők meg. Bőrfelületét homogén méretű pikkelyek fedik. A hímek hátsó lábukon sarkantyúszerű kinövést viselnek.

Életmódja[szerkesztés]

Fiatal példány

Száraz szavannákon, félsivatagokban, homokos síkságokon él, ahol az akáciákra vagy más kisebb-nagyobb fákra, kórókra, nádra kapaszkodik fel. A Földközi-tenger térségében jól alkalmazkodott a homokos tengerparti dűnék vegetációjához.

A többi kaméleonhoz hasonlóan nagyobb rovarokkal táplálkozik, amelyeket hosszú nyelvével fog el. A nyelvben található specializált izmok miatt rendkívül gyorsan, nagy távolságra képes kinyújtani a zsákmány felé, amely a nyelv végén lévő ragadós váladék és az izommegfeszítés okozta vákuum miatt rátapad; ezután pedig behúzza a szájába.

Színváltoztató képességét a rejtőzés mellett szociális kapcsolataiban is felhasználja. Színe függ a hangulatától; ezenkívül a vemhes nőstény speciális mintázatával közli a hímekkel, hogy nem hajlandó párosodni.

Szaporodása[szerkesztés]

A fogságban tartott nőstény afrikai kaméleon egyszerre 70 tojást rak egy föld alatti fészekbe; a vadon élő példányok esetében ez csak 4-43 között van, a megfigyelések szerint. Görögországban a tojások lerakása szeptember közepén-októberben történik és 10-11 hónap múlva, a következő év augusztusában-szeptemberében kelnek ki az ivadékok. A fiatal kaméleonok 12-16 hónap alatt lesznek ivarérettek.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A Száhel-övezetben általánosan elterjedt, a Nílus-deltában viszonylag gyakori. Görögország-beli populációját 1998-ban fedezték fel, azóta annak létszáma 150 és 600 között ingadozott és a turisztikai fejlesztések veszélyeztethetik. Mintegy 10 ezer kaméleon bekerült a nemzetközi díszállat-kereskedelembe, elsősorban Nigerből; ez azonban feltehetően nem veszélyezteti komolyan az ottani populációját. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján "nem fenyegetett" státusszal szerepel.

Források[szerkesztés]