A nindzsa színre lép

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A nindzsa színre lép
(Enter the Ninja)
1981-es amerikai film
RendezőMenahem Golan
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróRichard Desmond
Főszerepben
ZeneMichael Lewis
OperatőrDavid Gurfinkel
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínFülöp-szigetek
Játékidő
  • 95 perc
  • 96 perc
Forgalmazás
ForgalmazóVudu
Bemutató
  • 1981. július 16. (Németország)[1]
  • 1981. augusztus 5. (Franciaország)[1]
  • 1981. október 2. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 1981. november 19. (Hollandia)[1]
  • 1981. november 19. (Portugália)[1]
  • 1981. december 7. (Dánia)[1]
  • 1982. február 14. (Írország)[1]
  • 1982. április 19. (Madrid)[1]
  • 1982. július 1. (Ausztrália)[1]
  • 1983. május 12. (Argentína)[1]
  • 1987. január 15. (Magyarország)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A nindzsa színre lép (eredeti cím: Enter the Ninja) 1981-ben bemutatott amerikai harcművészeti film, melyet Menahem Golan rendezett. A főbb szerepekben Franco Nero, Susan George, Sho Kosugi, Alex Courtney és Christopher George látható. Eredetileg Emmett Alston rendezte volna, Mike Stone karatéka főszereplésével. Bár a rendezői székbe Golan került, Alston akciórendezőként közreműködött a film elkészítésében. Stone – aki helyett Nero lett a főszereplő – a film sztorijának írójaként, emellett a harci jelenetek és a kaszkadőrök koordinátoraként vett részt a produkcióban. A filmet a Fülöp-szigeteki Manilában, valamint Tokióban forgatták.[2]

Az 1981-es bemutató óta A nindzsa színre lép kultuszfilmmé vált. Hozzájárult az 1980-as évek elején népszerű hollywoodi nindzsafilmek elterjedéséhez, valamint ez volt a Cannon Films Nindzsa-trilógiájának első része.[3] Elősegítette Sho Kosugi karrierjének beindulását, aki a kapcsolódó filmekben – A nindzsa bosszúja (1983), Ninja – A megszállt test (1984) – főszerepet kapott.[4][5]

Cselekmény[szerkesztés]

Cole zsoldos, a namíbiai függetlenségi háború veteránja, a film elején Japánban sikeresen teljesíti nindzsucu vizsgáját. A Fülöp-szigetekre utazik, meglátogatni háborús bajtársát, Frank Landerst és annak feleségét, Mary Annt. A házaspár egy hatalmas farmot birtokol, melyet egy Charles Venarius nevű gazdag üzletember akar mindenáron megkaparintani, mivel – Landersék tudtán kívül – az egy kőolajmezőre épült. Cole legyőzi a Venarius által felfogadott verőembereket, akik a birtok eladására próbálják rákényszeríteni barátait.

Cole és Frank behatol Venarius főhadiszállására és legyőzik annak csatlósait. Az alkoholizmus|alkoholista]] Frank részegen bevallja Cole-nak, hogy impotens. Aznap éjjel Mary Ann és Cole romantikus viszonyt kezd. Értesülve arról, hogy Cole nindzsa, Venarius felbérel egy másik nindzsát a legyőzésére: ő nem más, mint Hasegawa, Cole riválisa. A japán Hasegawa régóta gyűlöli Cole-t, amiért az idegen származásúként is képzett nindzsaharcossá tudott válni.

Hasegawa megtámadja Landersék birtokát és Mary Anne szeme láttára végez Frankkel, ezután a nőt magával hurcolja Venarius harcművészeti arénájába. Cole utánuk ered és egyesével legyőzi Venarius embereit, mielőtt őt is megölné. Hasegawa szabadon engedi a nőt és végső küzdelmet vív riválisával. Cole győzedelmeskedik és teljesítve Hasegawa utolsó kívánságát, miszerint becsülettel szeretne meghalni, végez ellenfelével.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
1. szinkron[6] 2. szinkron[7] 3. szinkron[8]
Franco Nero Cole Trokán Péter Kőszegi Ákos Maday Gábor
Susan George Mary-Ann Landers Földessy Margit Kisfalvi Krisztina Götz Anna
Sho Kosugi Hasegawa Mihályi Győző Moser Károly Háda János
Christopher George Charles Venarius Beregi Péter Bognár Zsolt
Alex Courtney Frank Landers Koroknay Géza Csernák János Kapácsy Miklós
Will Hare "Dollár" Szabó Ottó Versényi László Törköly Levente
Zachi Noy Siegfried "Kampó" Schultz Bajor Imre Szokol Péter Németh Gábor
Constantine Gregory Mr. Parker Perlaki István Pálfai Péter Kassai Károly
Dale Ishimoto Komori Kun Vilmos Végh Ferenc Garai Róbert
Joonee Gamboa Mr. Mesuda Várkonyi András
Leo Martinez "Pee Wee" Botár Endre
Michael Dudikoff Venarius embere Kautzky Armand

A film készítése[szerkesztés]

Menahem Golan 1980-ban kezdett részt venni a film előkészületeiben, melyet az első, nindzsucuról szóló amerikai filmnek szántak. Mike Stone karatéka lett volna eredetileg a film főszereplője és forgatókönyvírója. A forgatás 1981 januárjában kezdődött, Emmett Alston rendezői közreműködésével, Manilában és Tokióban. A következő hónapban a rendezői feladatkört Menahem Golan vette át, a főszereplő pedig Franco Nero lett. Stone a harci jelenetek és a kaszkadőrök koordinátoraként, illetve a film sztorijának megírásával vett részt a film elkészítésében. A korabeli források szerint kétmillió dolláros költségvetésű film forgatását 1981 márciusában fejezték be.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f g h i j k https://www.imdb.com/title/tt0082332/releaseinfo
  2. a b ENTER THE NINJA (1982) (angol nyelven). AFI Catalog. (Hozzáférés: 2023. október 13.)
  3. The Cannon Film Guide: Volume I, 1980–1984, 1981 (Hozzáférés: 2021. szeptember 21.)
  4. The Ninja Phenomenon. Active Interest Media, Inc., 36–40. o. (1989. május 1.) 
  5. The Asian Influence on Hollywood Action Films. McFarland & Company, 133–4. o. (2014. szeptember 17.). ISBN 978-1-4766-0770-2 
  6. A nindzsa színre lép - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 13.)
  7. A nindzsa színre lép - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 13.)
  8. A nindzsa színre lép - 3. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Enter the Ninja című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]