Michael Lewis (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Michael Lewis
Michael Lewis 2009.jpg
Született Michael Lewis
1960. október 15. (62 éves)
New Orleans, Louisiana
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Házastársa
 • Kate Bohner
 • Tabitha Soren (1997. október – )
Foglalkozása író, újságíró
Iskolái
Kitüntetései
 • Gerald Loeb Award winners for Magazines (2008)
 • Gerald Loeb Award winners for Feature (2009)
 • Gerald Loeb Award winners for Feature (2010)
 • Carl Sandburg Literary Award (2014)[1]
 • American Academy of Arts and Sciences tiszteleti tagja (2023)[2]

A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Lewis témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Michael Lewis (New Orleans, Louisiana, 1960. október 15. –) amerikai pénzügyi újságíró, író, több sikerkönyv szerzője.

Brókerként kezdte pályafutását a Salomon Brothers befektetési banknál, majd távozását követően megírta első bestsellerré vált könyvét, az önéletrajzi elemeket tartalmazó Brókerpókert (Liar’s Poker, 1989), melyben a bennfentesek szemével mutatja be a befektetési bankok világát. Lewis 2014-ig 15 könyvet írt, a gazdasági, üzleti témájú írásaiban valós szereplők szemszögéből, olykor ironikus hangnemben mutatja be napjaink gazdasági válságának hátterét.

A tőzsde és a gazdaság mellett kedvelt témája a baseball: Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game című könyve alapján készült a Pénzcsináló (2011) című film, melynek főszereplője Brad Pitt. A nagy dobásból (The Big Short) is film készült 2015-ben – a jogokat Brad Pitt filmprodukciós cége és a Paramount vásárolta meg[3][4] -, főszereplői Brad Pitt, Christian Bale és Ryan Gosling, a filmet öt Oscar-díjra jelölték (legjobb film, legjobb rendezés, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb férfi mellékszereplő Christian Bale, legjobb vágás). 2011 őszén jelentették be, hogy a Warner Bros. számára a Liar's Poker (Brókerpóker) c. könyve forgatókönyvén dolgozik.[5]

Lewis pénzügyi újságíróként is aktív, jelenleg többek között a Vanity Fair magazin szerkesztője, szerzője, a Bloomberg view szerzője.[6]

Pályafutása kezdete[szerkesztés]

Lewis New Orleansban született, apja vállalati jogász, anyja közösségi aktista. A Princetoni Egyetemen szerzett BA fokozatot művészettörténetből 1982-ben, és az Ivy Club tagja volt. New Yorkban Daniel Wildenstein műkereskedőnél dolgozott, majd a London School of Economicson szerzett közgazdasági (MSc) diplomát 1985-ben. A Salomon Brothers New York-i képzési programjában vett részt, majd a befektetési bank londoni irodájában kezdett dolgozni kötvénykereskedőként. Néhány év után (kiábrándulva és anyagilag megerősödve) távozott, megírta a Wall Street és befektetési bankok világát leleplező sikerkönyvét, a Brókerpókert, s pénzügyi újságíró, szakíró és regényíró lett. Dolgozott a The New York Timesnak, a Bloombergnek, gyakori szerzője a The New Republicnak, vendégelőadója a Berkeley Egyetemnek. 2009-ben csatlakozott a Vanity Fairhez, melynek szerkesztője.

Művei[szerkesztés]

Lewis 1989 és 2014 között 15 könyvet írt, ezek közül több magyarul is megjelent. Pénzügyi, gazdasági témájú toplistás könyvei között a Brókerpóker (Liar's Poker) volt az első, mely több mint húsz éve a sikerlisták szereplője, egyfajta bevezető a Wall Street kultúrájába. A nagy dobás (The Big Short) a hitelpiaci válságot, s az azt előzetesen felismerő, abból profitáló szereplők történetét tárja az olvasók elé, míg Lewis legújabb könyve az Összeomlás (Boomerang: Travels in the New Third World) az európai gazdasági válság hátterét elemzi, több országban (Izland, Görögország, Írország, Németország) készített interjúk és helyszíni tapasztalatok alapján.

Népszerűek a baseball és az amerikai futball világában játszódó munkái is: a The Blind Side: Evolution of a Game alapján készült A szív bajnokai című film Sandra Bullock főszereplésével. A Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game az alapja a Pénzcsináló (2011) című filmnek, melynek főszerepét, az Oakland A csapat menedzserét Brad Pitt alakítja. A filmet több kategóriában Oscar-díjra és Golden Globe-díjra is jelölték.[7]

Magyarul[szerkesztés]

További könyvei[szerkesztés]

Idézet[szerkesztés]

„Csaknem pontosan emlékszem, hogy éreztem magam és mit láttam a Salomon Brothersnél eltöltött első napomon. Reggel hétre kellett volna mennem, de korán keltem, hogy előtte még tegyek egy kört a Wall Streeten. – Gondterhelt, öltönyös férfiak serege zúdult elő a Lexington Avenue-i metrómegállóból, és szétrajzott a töredezett járdákon. Gazdag ember létükre nem látszottak túlzottan boldognak. Komolynak tűntek, legalábbis ahhoz képest, amilyennek én éreztem magam. Úgy éreztem, mintha nem is dolgozni indulnék, hanem felmarkolni valami lottónyereményt."[11]

Kritikák, vélemények[szerkesztés]

A Brókerpókerről: „Michael Lewis könyve egyszerre tanulságos és roppant szórakoztató. Rengeteg anekdotával ad betekintést a brókerek kissé misztikus világába, egyben feldolgozza a nyolcvanas évek amerikai befektetési banki aranykorának történetét is. (…) A könyvből számos híres, illetve hírhedt személyt ismerünk meg vagy hallhatunk róla anekdotákat: szerepel többek között John Meriwether, a Salomon híres kötvénykereskedője, Michael Milken, a bóvlikötvények királya, Jon Gutfreund, a Salomon elnöke és Lew Ranieri, a jelzálogkötvény-osztály vezetője.”[12]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Michael Lewis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://www.chipublib.org/chicago-public-library-foundation-awards/
 2. https://www.amacad.org/new-members-2023, 2023. április 20.
 3. David Corbin : Brad Pitt Get Serious About THE BIG SHORT, 2010. június 24. [2011. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 8.)
 4. Geoff Riley: Brad Pitt and the Big Short, 2011. január 31. [2011. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 8.)
 5. Andy Lewis, Matthew Belloni : 'Moneyball' Author Michael Lewis to Script 'Liar's Poker' for Warner Bros., 2011. szeptember 26. (Hozzáférés: 2012. március 5.)
 6. http://www.bloomberg.com/view/bios/michael-lewis
 7. http://www.imdb.com/title/tt1210166/
 8. Összeomlás. www.alinea.hu. (Hozzáférés: 2016. február 28.)
 9. A nagy dobás. www.alinea.hu. (Hozzáférés: 2016. február 28.)
 10. Brókerpóker. www.alinea.hu. (Hozzáférés: 2016. február 28.)
 11. Részlet a Brókerpóker című könyvből
 12. Michael Lewis: Brókerpóker. netfolio.hu, 2009. május 19. [2012. január 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. december 8.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Michael Lewis (író)
A Wikimédia Commons tartalmaz Michael Lewis (író) témájú médiaállományokat.