A Város Mindenkié csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
AVM logo.jpg
A Város Mindenkié az 5. Üres Lakások Menetén 2015. október 17-én
Egy rövid részlet a tüntetésről készült videóból

A Város Mindenkié csoport olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt, valamint nem hajléktalan aktivisták alulról szerveződő budapesti és pécsi önkéntesek csoportja, akik a tágan értelmezett hajléktalanságban és szegénységben élő emberek érdekében tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló igazságos társadalomért. Célja megmutatni: összefogással az elnyomott, hajléktalan emberek képesek kiállni jogaikért és emberi méltóságukért.

Története[szerkesztés]

PTH képzés

A Város Mindenkié csoport 2009 augusztusában alakult meg a New York-i Picture The Homeless tagjai által Magyarországon tartott képzés hajléktalan, valamint hajlékkal rendelkező résztvevőiből. A csoport nem rendelkezik jogi személyiséggel, informális csoportként működik. Pénzügyi eszközeit a tagok hozzájárulásai jelentik. A csoport célja, hogy lehetőséget teremtsen a hajléktalan embereknek arra, hogy kiálljanak saját emberi méltóságukért és küzdjenek az emberhez méltó lakhatási jogért. A csoport tevékenységében a hajléktalan emberek vezető szerepet játszanak.

Tevékenységei[szerkesztés]

  • A Város Mindenkié csoport gyakran szervez nagyszabású demonstratív eseményeket, amelyek a hajléktalan emberek jogainak védelméhez és érdekeik érvényesítéséhez kapcsolódnak, valamint hozzájárulnak a hajléktalanság és a hajléktalan emberek társadalmi megítélésnek megváltoztatásához.
„Bérlakás avató buli” a Móricz Zsigmond körtéren
  • A csoport rendszeresen megjelenik a sajtóban is, hogy változtasson azon a nézeten, miszerint a hajléktalan emberek tehetetlenek és reménytelenek.
  • A Város Mindenkié csoport igyekszik együttműködni más, alulról szerveződő, valamint lakhatással és hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozó civil szervezetekkel, hogy erőteljes közös fellépéssel tegyen a társadalmi kirekesztés ellen.
  • A csoport két tagja megfigyelőként részt vesz a Tízek Tanácsa (a fővárosi hajléktalan-ellátó szervezetek konzultatív testülete) ülésein is.
  • A csoport érdekvédelmi szereplőként is fellép: a csoporthoz eljutó, a szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszokat megvizsgálja és továbbítja a felelős vezetők felé, felvállalva a panaszos képviseletét.
  • Végül, a csoport folyamatosan beszélgetéseket szervez hajléktalanszállókon, hogy tudatosítsa a hajléktalan emberekben a jogaikat, segítse őket az önszerveződésben.

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

Gyerekszegénységi demonstráció a 2014-es Emberjogi Napon

A Város Mindenkié csoport a folyamatos munkát Munkacsoportokba szerveződve, bázisdemokrata elvek szerint végzi, törekedve a konszenzusos döntéshozatalra. Hetente plenáris üléseken vitatja meg az aktuális kérdéseket, hallgatja meg a munkacsoportok beszámolóit. Jelenleg négy munkacsoport működik.

Lakhatási munkacsoport[szerkesztés]

A Lakhatási munkacsoport célja egy olyan lakhatási kampány elindítása, amely felhívja a döntéshozók és állampolgárok figyelmét azokra az üresen álló budapesti ingatlanokra, amelyek segítségével a megfelelő jogi háttérrel és társadalmi munkában állandó lakóhelyeket lehetne teremteni a most hajléktalanként köztereken, szívességi lakáshasználóként vagy hajléktalanszállókon élő embereknek. Célja továbbá, hogy nyomásgyakorlással rávegye a közhatalmi szereplőket a támogatott lakhatás különböző formáinak (pl. szociális bérlakás) magyarországi meghonosítására, kiterjesztésére, fenntartására.

Hajléktalan-ellátási munkacsoport[szerkesztés]

A Hajléktalan-ellátási munkacsoport célja az érdekvédelem megerősítése és fejlesztése a hajléktalan embereket ellátó szociális intézményekben annak érdekében, hogy a szolgáltatásokat használók aktívan részt vehessenek az őket érintő döntések meghozatalában. Ezért a munkacsoport kapcsolatot tart az intézmények vezetőivel.

Köztér munkacsoport[szerkesztés]

A Köztér munkacsoport célja a köztereken tartózkodó és azt használó hajléktalan emberek jogainak védelme. Ennek érdekében jogi ismeretterjesztő szórólapokat és képzéseket valósít meg, valamint ún. utcasarki jogklinikát hoz létre más jogvédő szervezetekkel együttműködésben.

Munkában a média

Média munkacsoport[szerkesztés]

A Média munkacsoport felelős A Város Mindenkié csoport médiastratégiájának kidolgozásáért és megvalósításáért. Ennek érdekében szervezi a média-megjelenéseket, heti rendszerességgel jelentkező rádióműsort szerkeszt egy internetes, non-profit rádióban, cikkeket publikál a csoport tevékenységéről a fővárosi utcalapokban, és létrehozza a csoport honlapját.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A Város Mindenkié csoport témájú médiaállományokat.

Galéria[szerkesztés]