A Város Mindenkié

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Város Mindenkié
AVM logo.jpg

Típus civil szervezet
Tevékenység érdek- és jogvédelem
Az A Város Mindenkié weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz A Város Mindenkié témájú médiaállományokat.
A Város Mindenkié az 5. Üres Lakások Menetén 2015. október 17-én
Egy rövid részlet a tüntetésről készült videóból

A Város Mindenkié (AVM) olyan hajléktalan, hajléktalanságot megtapasztalt, valamint nem hajléktalan aktivisták, alulról szerveződő budapesti és pécsi önkéntesek csoportja, akik a tágan értelmezett hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élő emberek érdekében tenni akarnak egy egyenlőségen alapuló igazságos társadalomért.

Szociális területen magasan képzett értelmiségiek, szociálpolitikusok, valamint szociális munkások dolgoznak együtt előítélet és diszkrimináció menetesen (szaknyelven ellenséges osztályizmus nélkül) lakásszegénységben élő vagy az az önálló otthon nélkülözésével küzdő embertársaikkal. Céljuk megmutatni: összefogással az elnyomott, hajléktalan emberek képesek kiállni az őket megillető jogaikért és az emberi méltóságukért. Az elmúlt tíz év alatt bekövetkezett ingatlanárrobbanás következtében megemelkedett, egyre nehezebben megfizethető lakás, ház és albérlet árak miatt az alsó középosztályt, az egyetemisták mellett a pályakezdő fiatal felnőtteket is bevonták a mozgalom célközönségébe. 2011-óta az AVM szervezi a minden év októberében megtartott Lakásmenetet. A csoportból 2014-ben kivált és formálisan önállóvá vált Közélet Iskolája (KIA) alapítvány felnőtt képzési nonprofit szervezet az egykori AVM Akadémia képzési tapasztalatainak kiterjesztéseként alakult meg. Azóta elméleti és gyakorlati tudásuk továbbadásával, kritikai pedagógiai módszertannal oktat más önálló érdekérvényesítő és érdekvédő csoportokat, szervezeteket a tevékenységük elméleti fejlesztésére. A másik kettő AVM sarjnak tekinthető a 2014-ben bejegyzett Utcáról Lakásba Egyesület (ULE), amely a romos önkormányzati lakások felújítását, majd azokba az otthontalan emberek beköltözését segíti, valamint a 2016-ban létrejött Utcajogász Egyesület, amely a hajlék nélküli élni kényszerülő emberek jogi védelmét látja el és tart minden hét péntek délután 15-17 óra között kitelepülést a Blaha Lujza téren vagy rossz időjárás esetén az aluljáróban.

Története[szerkesztés]

PTH képzés

A Város Mindenkié 2008 augusztusában alakult meg a New York-i Picture The Homeless tagjai által Magyarországon tartott képzés hajléktalan, valamint hajlékkal rendelkező résztvevőiből. Elődjének Az utca embere nevű önkéntes hálózat tekinthető, amiben azonban még nem tevékenykedtek hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek.[1] A csoport nem rendelkezik jogi személyiséggel, informális csoportként működik. Pénzügyi eszközeit a tagok hozzájárulásai jelentik. A csoport célja, hogy lehetőséget teremtsen a hajléktalan embereknek arra, hogy kiálljanak saját emberi méltóságukért és küzdjenek az emberhez méltó lakhatási jogért. A csoport tevékenységében a hajléktalan emberek vezető szerepet játszanak.

Tevékenységei[szerkesztés]

  • A Város Mindenkié gyakran szervez nagyszabású demonstratív eseményeket, amelyek a hajléktalan emberek jogainak védelméhez és érdekeik érvényesítéséhez kapcsolódnak, valamint hozzájárulnak a hajléktalanság és a hajléktalan emberek társadalmi megítélésének megváltoztatásához.
„Bérlakás avató buli” a Móricz Zsigmond körtéren
  • A csoport rendszeresen megjelenik a sajtóban is, hogy változtasson azon a nézeten, miszerint a hajléktalan emberek tehetetlenek és reménytelenek.
  • A Város Mindenkié igyekszik együttműködni más, alulról szerveződő, valamint lakhatással és hátrányos helyzetű csoportokkal foglalkozó civil szervezetekkel, hogy erőteljes közös fellépéssel tegyen a társadalmi kirekesztés ellen.
  • A csoport két tagja megfigyelőként részt vesz a Tízek Tanácsa (a fővárosi hajléktalan-ellátó szervezetek konzultatív testülete) ülésein is.
  • A csoport érdekvédelmi szereplőként is fellép: a csoporthoz eljutó, a szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos panaszokat megvizsgálja és továbbítja a felelős vezetők felé, felvállalva a panaszos képviseletét.
  • Végül, a csoport folyamatosan beszélgetéseket szervez hajléktalanszállókon, hogy tudatosítsa a hajléktalan emberekben a jogaikat, segítse őket az önszerveződésben.

Szervezeti felépítés[szerkesztés]

Gyerekszegénységi demonstráció a 2014-es Emberjogi Napon

A Város Mindenkié a folyamatos munkát Munkacsoportokba szerveződve, bázisdemokrata elvek szerint végzi, törekedve a konszenzusos döntéshozatalra. Hetente plenáris üléseken vitatja meg az aktuális kérdéseket, hallgatja meg a munkacsoportok beszámolóit. Jelenleg négy munkacsoport működik.

Lakhatási munkacsoport[szerkesztés]

A Lakhatási munkacsoport célja egy olyan lakhatási kampány elindítása, amely felhívja a döntéshozók és állampolgárok figyelmét azokra az üresen álló budapesti ingatlanokra, amelyek segítségével a megfelelő jogi háttérrel és társadalmi munkában állandó lakóhelyeket lehetne teremteni a most hajléktalanként köztereken, szívességi lakáshasználóként vagy hajléktalanszállókon élő embereknek. Célja továbbá, hogy nyomásgyakorlással rávegye a közhatalmi szereplőket a támogatott lakhatás különböző formáinak (pl. szociális bérlakás) magyarországi meghonosítására, kiterjesztésére, fenntartására.

Hajléktalan-ellátási munkacsoport[szerkesztés]

A Hajléktalan-ellátási munkacsoport célja az érdekvédelem megerősítése és fejlesztése a hajléktalan embereket ellátó szociális intézményekben annak érdekében, hogy a szolgáltatásokat használók aktívan részt vehessenek az őket érintő döntések meghozatalában. Ezért a munkacsoport kapcsolatot tart az intézmények vezetőivel.

Köztér munkacsoport[szerkesztés]

A Köztér munkacsoport célja a köztereken tartózkodó és azt használó hajléktalan emberek jogainak védelme. Ennek érdekében jogi ismeretterjesztő szórólapokat és képzéseket valósít meg, valamint ún. utcasarki jogklinikát hoz létre más jogvédő szervezetekkel együttműködésben.

Munkában a média

Média munkacsoport[szerkesztés]

A Média munkacsoport felelős A Város Mindenkié csoport médiastratégiájának kidolgozásáért és megvalósításáért. Ennek érdekében szervezi a média-megjelenéseket, heti rendszerességgel jelentkező rádióműsort szerkeszt egy internetes, non-profit rádióban, cikkeket publikál a csoport tevékenységéről a fővárosi utcalapokban, és létrehozza a csoport honlapját.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:A_Város_Mindenkié
A Wikimédia Commons tartalmaz A Város Mindenkié témájú médiaállományokat.

Galéria[szerkesztés]