A Keringés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Keringés
SzerzőLászló Zoltán
Országmagyar Magyarország
Nyelvmagyar
Témaidőutazás
Műfajsci-fi-regény
SorozatGalaktika Fantasztikus Könyvek
DíjakZsoldos Péter-díj (2008)
Kiadás
KiadóMetropolis Media
Kiadás dátuma2007
Média típusakönyv
Oldalak száma272
ISBNISBN 9789638735775
SablonWikidataSegítség

A Keringés László Zoltán 2007-ben a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban megjelent sci-fi-regénye. [1][2] Az alkotást 2008-ban Zsoldos Péter-díjjal jutalmazták.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A klímaváltozás és a lakosság számának gyors növekedése miatt az erőforrások fogytán vannak a Földön. Az emberiség számára azonban lehetővé válik az időutazás, így a távoli jövőbe sokan kitelepülhetnek: a Firn-Földre (1,7 millió évnyire), az Auróra-Földre (2,8 millió évnyire) és az Éden-Földre (17 millió évnyire). Az utazók azt tapasztalják, hogy az emberiség ismétlődően, újra meg újra nyomtalanul kihal, a földi környezet meg visszavarázsolódik érintetlenné az évmilliók sodrában.

A történet több évtizeddel a világot kulcsfontosságúan meghatározó találmány megjelenése után játszódik, a kiinduló helyszín a jövőbeli Budapest. Három hétköznapi ember sorsa fonódik össze: egy bárénekesnőé, egy paleontológusnőé és egy bloggeré. A főhősök kalandos utak (többek között: Kairó, Oslo, Auróra-Föld új városai, medencéi) bejárása után találkoznak egymással. A fordulatos történet több szálon fut, a párhuzamos világokba előreküldött utazók egyszerre élnek és kereskednek az óvilágiakkal és egymással. A művet a kapitalizmuskritika, az új technológiák társadalomformáló erejének ábrázolása jellemzi. Európa partvonalai másképp festenek,[3][2] a pioníroknak fel kell fedezniük és meg kell hódítaniuk jövőbeli új életterüket.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

  • Nina Sorger, énekesnő
  • Emilia Siennen, paleontológus
  • Nicholas Baran, blogger
  • Peter Henwaal, holland producer
  • Liora, Nina nővére
  • Jonathan Travis, Emilia férje
  • Bill Jackman, újságíró
  • Vivianne Greenholm, ápolónő
  • Gianmaria Giacinto, professzor
  • Kerencsér Tibor, pilóta
  • Simon Sorger, tudós

Vélemény[szerkesztés]

A 2005-ös glasgow-i Eurocon kitüntetett szerzője regényével bebizonyítja, hogy a magyar SF semmivel sem marad el a nemzetközi élvonaltól.
– Részlet a kötet hátoldalán olvasható ismertetőből

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A szerző a regényt 2004 és 2006 között írta.
  2. a b A Keringés László Zoltán blogja 2013. január 10.
  3. László Zoltán írta: „Itt nagy hatással volt rám Jeschke; az ő tiszteletére játszódik az egyik szál a kiszáradt Földközi-tenger medencéjében.”

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]