A Föld után

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Föld után
(After Earth)
2013-as amerikai film

RendezőM. Night Shyamalan
ProducerJames Lassiter
Will Smith
Vezető producerM. Night Shyamalan
Műfaj
ForgatókönyvíróM. Night Shyamalan
Stephen Gaghan
Michael Soccio
Gary Whitta
FőszerepbenWill Smith
Jaden Smith
Sophie Okonedo
Zoë Kravitz
ZeneJames Newton Howard
OperatőrPeter Suschitzky
VágóSteven Rosenblum
Gyártás
Gyártó
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő100 perc[1]
Költségvetés130 millió amerikai dollár[2]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Columbia Pictures
Magyarország InterCom Zrt.
BemutatóUSA 2013. május 31.
Magyarország 2013. június 6.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel243,8 millió amerikai dollár[3]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Föld után (eredeti cím: After Earth) 2013-ban bemutatott poszt-apokaliptikus akciófilm, melyet M. Night Shyamalan rendezett, Gary Whitta története alapján. A boldogság nyomában után ez a második film, amelyben a valódi apa és fia páros, Will és Jaden Smith játszanak; Will Smith az Overbrook Entertainment nevű cégén keresztül a produceri feladatokat is ellátta, a forgalmazást pedig a Columbia Pictures végezte. A film társproducere John Rusk volt, aki az első rendezőasszisztens is egyben, valamint Shyamalan számos más filmjében.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2013. május 31-én mutatták be IMAX-ben, Magyarországon egy héttel később szinkronizálva, június 6-án az InterCom Zrt. forgalmazásában.

A film a 31. században játszódik, amikor a Föld már régóta elhagyatott, és az emberek konfliktusba kerültek egy titokzatos idegen fajjal. A Ranger Corps nevű békefenntartó szervezet magas rangú tábornokának és fiának történetét meséli el, akik egy űrrepülés során történt incidens után egy ellenséges bolygón (ami maga a Föld) a túlélésért küzdenek.

Cselekmény[szerkesztés]

A jövőben az emberek lakta Nova Prime bolygón a S'krell idegen faj megpróbálja elfoglalni a bolygót Ursáknak nevezett lényekkel, amelyek a félelem „érzékelésével” vadásznak. A békefenntartó szervezet, a Ranger Corps legyőzi őket a „kísértetjárás” nevű félelemelnyomó technikával, de nem előbb, minthogy az Ursas megöli Senshit, a Rangers vezetőjének, Cypher Raige-nek a lányát. Kitai, Cypher fia, magát okolja Senshi haláláért. Kiképzi magát, hogy Ranger lehessen, mint Cypher, de a jelentkezés során elutasítják. Kitai anyja, Faia meggyőzi Cyphert, hogy vigye el Kitait a visszavonulás előtti utolsó útjára. Repülés közben azonban űrhajójukat elkapja egy aszteroida zápor, aminek következtében kényszerleszállást hajtanak végre a Földön, amelyet az emberek ezer évvel ezelőtt egy környezeti kataklizma miatt evakuáltak.

Cypher mindkét lába eltörik, és a vészjelzés leadására szolgáló fő jelzőfény is megsérül. Cypher utasítja Kitait, hogy keresse meg a hajó farokrészét, amely a légkörbe való belépéskor letört. Odabent van a tartalék jeladó, amivel jelezni tudnak Nova Prime-nak. Cypher átadja Kitainak a fegyverét, egy csuklókommunikátort és hat kapszulát egy olyan folyadékkal, amely fokozza az oxigénbevitelt, hogy a Föld oxigénszegény légkörében is tudjon lélegezni. Cypher figyelmezteti, hogy kerülje a magasan fejlett állat- és növényvilágot, és vigyázzon a heves hőingadozásokkal. Kitai elindul, hogy megkeresse a farokrészt, Cypher pedig a kommunikátoron keresztül irányítja őt.

Számos veszély, amelyre Cypher figyelmeztetett, kerül Kitai útjába, köztük majmok és egy mérges pióca támadása, hőingadozás, valamint két kapszulájának megrongálódása. Miután Cypher elmeséli, hogyan fogta fel a „kísértetjárást”, hogy megölje az Ursákat, Kitai felér egy hegycsúcsra, és Cypher értesül a törött kapszulákról. Mivel tudja, hogy a két kapszulához csak ejtőernyőzéssel juthat el, Cypher megparancsolja Kitainak, hogy mondja le a küldetést, de Kitai ellenszegül a parancsnak, miután egy monológban Cypher otthoni távollétét okolja Senshi haláláért. Kitait elfogja egy nagy ragadozó madár, és a kommunikátora megsérül. Kitai a madárfészekben megvédi a fiókákat a nagymacskákkal szemben, mielőtt egy folyóhoz menekül, ahol egy tutajon elsodródik. Egy álom után, amelyben Senshi-ről álmodik, hőingadozásra ébred, amitől majdnem halálra fagy. Kitai megmenekül, amikor a madár, aki a macskák támadásakor elvesztette fiókáit, feláldozza magát érte.

Kitai eléri a farokrészt, és előkeresi a vészjelzőt, amely nem aktiválódik, mert a légkör blokkolja a jelet. Kitai megtudja, hogy a hajón lévő Ursa megszökött, és megölte a legénység többi tagját. Megtámadja őt, de Kitai képes megölni a Cypher-től tanult „szellem” technikával. Kitai egy vulkán segítségével elsüti a jeladót, és Cypherrel együtt egy mentőcsapat segítségével visszajutnak Nova Prime-ra.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[4]
Kitai Raige Jaden Smith Timon Barna
Cypher Raige Will Smith Kálid Artúr
Faia Raige Sophie Okonedo Czirják Csilla
Senshi Raige Zoë Kravitz Gáspár Kata
McQuarrie David Denman Barabás Kiss Zoltán
Biztonsági főnök Kristofer Hivju Zámbori Soma
Ranger Gabriel Caste
Bo Lincoln Lewis
Pilóta Sacha Dhawan Tokaji Csaba
Navigátor Chris Geere Szabó Máté

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Év Díj Kategória Jelölt Eredmény
2014 Arany Málna díj legrosszabb film James Lassiter, Will Smith (Columbia) Jelölve
legrosszabb színész Jaden Smith Elnyerte
legrosszabb mellékszereplő színész Will Smith Elnyerte
legrosszabb filmes páros Will Smith és Jaden Smith – apa és fia, a nepotista bolygón Elnyerte
legrosszabb rendező M. Night Shyamalan Jelölve
legrosszabb forgatókönyv M. Night Shyamalan és Gary Whitta, Will Smith ötletéből Jelölve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'AFTER EARTH (12A). British Board of Film Classification, 2013. május 14. (Hozzáférés: 2021. január 17.)
  2. FilmL.A. (2014. május 1.). „2013 Feature Film Study”. FilmL.A. Feature Film Study. [2017. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. január 17.)  
  3. After Earth (2013). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. január 17.)
  4. IszDb - Magyar hangok (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. augusztus 28.)

További információk[szerkesztés]