A Büntető

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Büntető
(The Punisher)
1989-es ausztrál–amerikai film
RendezőMark Goldblatt
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróBoaz Yakin
Főszerepben
ZeneDennis Dreith
OperatőrIan Baker
Gyártás
GyártóArtisan Entertainment
Ország Ausztrália
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínSydney
Játékidő
  • 89 perc
  • 87 perc
Költségvetés9 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1989
  • 1989. október 19. (Németország)[1]
  • 1991. április 25. (házimozi-megjelenés, Amerikai Egyesült Államok)[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Büntető (eredeti cím: The Punisher) 1989-ben bemutatott amerikai akciófilm, melyet Boaz Yakin forgatókönyvéből Mark Goldblatt rendezett. A főbb szerepekben Dolph Lundgren, Louis Gossett Jr. és Jeroen Krabbé látható. Bár a film a Marvel Comics Megtorló nevű képregényszereplőjéről készült, megváltoztatta a karakter eredettörténetének pár részletét, illetve a szereplő megjelenését is (többek között nem jelenik meg benne a Megtorló jellegzetes koponyás logója).

Az Amerikai Egyesült Államokban 1989. április 25-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

Öt évvel a családja meggyilkolása után a halottnak hitt rendőrnyomozó, Frank Castle „Büntető”[3] álnéven tevékenykedik az alvilág köreiben. A csatornában él és egyszemélyes háborút folytat a szervezett bűnözés ellen. Egyetlen barátja a hajléktalan és alkoholista Shake. A férfi folyamatosan tájékoztatja önbíráskodó társát a maffia tevékenységeiről. Mivel Büntető öt év az olasz maffia 125 tagjával végzett, a bűnszervezet jelentősen meggyengült. Ez felbátorítja a Lady Tanaka által vezetett jakuzákat. A japán gengszterek át akarják venni az amerikai alvilág irányítását, ezért elrabolják a maffiavezérek gyermekeit és váltságdíjat követelnek.

Shake meggyőzi Büntetőt, mentse meg a gyerekeket, akiket valószínűleg rabszolgának fognak eladni, akár kifizetik értük a szüleik a váltságdíjat, akár nem. A legtöbb gyereket sikerül megmentenie, de Gianni Franco maffiafőnök fiát a jakuza New York-i központjába viszik. A Büntetőt letartóztatja a rendőrség, de Franco kiszabadítja. Franco arra kényszeríti Büntetőt, csatlakozzon hozzá fia kiszabadításában és akadályozza meg, hogy a japán bűnözők betegyék lábukat Amerikába. Ha visszautasítja, Franco lelövi Frank régi barátját, Berkowitz nyomozót.

Franco és Büntető Shake segítségével beszivárognak a jakuza főhadiszállására és megölik annak tagjait. A főépület legfelső emeletén Tanaka lánya és Büntető között küzdelemre kerül sor, amelynek során Büntető eltöri a lány nyakát. Közben Lady Tanaka túszul ejti Franco fiát és arra kényszeríti Francót, lője le magát. Amikor Franco épp meghúzná a ravaszt, Büntető hirtelen beront a helységbe és megöli Tanakát az egyik késével. Franco visszakapja a fiát, de megpróbálja megölni Büntetőt, utóbbi egy párbaj után lelövi. Amikor a rendőrség megjelenik, Büntető eltűnik, előtte figyelmeztetve Franco fiát, ne lépjen apja nyomdokaiba, különben rá is hasonló sors fog várni.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Dolph Lundgren Frank Castle / Büntető Berzsenyi Zoltán
Louis Gossett Jr. Jake Berkowitz nyomozó Rosta Sándor
Jeroen Krabbé Gianni Franco Szersén Gyula
Kim Miyori Lady Tanaka Menszátor Magdolna
Barry Otto Shake Koltai Róbert
Nancy Everhard Sam Leary Hegyi Barbara
Bryan Marshall Dino Moretti Perlaki István

A film készítése[szerkesztés]

A címszerepre eredetileg Christopher Lambert volt esélyes, de egy bokasérülés miatt el kellett utasítania. Steven Seagal is érdeklődött a szerep iránt. Az egyik női szereplő Nicole Kidman lett volna.[5] A pletykákkal ellentétben Michael Paré nem volt esélyes Frank Castle szerepére. 1989-ben Dolph Lundgren elárulta, szeretne valami mást kipróbálni, és megtetszett neki Büntető.[6]

A forgatás Sydneyben zajlott.[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. május 27.)
  3. A szereplő magyar neve Megtorló, de a film szinkronja „Büntető” néven említi
  4. A Büntető - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. június 6.)
  5. @punisher_book: #DolphLundgren with #NicoleKidman..., 2018. december 13.
  6. The Punisher Film Journal Entries (angol nyelven). www.dolph-ultimate.com . Dolph The Ultimate Guide
  7. Ed. Scott Murray, Australia on the Small Screen 1970-1995, Oxford Uni Press, 1996 p126

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Punisher (1989 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]