A26-os autópálya (Ausztria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A26 (autópálya, Ausztria) szócikkből átirányítva)
Linzer Autobahnring
A linzi körgyűrű
A linzi körgyűrű
Úttípusautópálya
Része ennekAusztria autópályái
ÚtfenntartóASFiNAG
Építkezés2010-2016
Hossza
elkészült0 km
épül0 km
tervezett4,3 km
OrszágAusztria
TartományokFelső-Ausztria
Az út elejeA7, Linz
Az út végeA7, Linz
IdőzónaGMT+1 (CET)
Lásd mégAusztria autópályái
A Wikimédia Commons tartalmaz Linzer Autobahnring témájú médiaállományokat.

Az A26 (németül: Linzer Autobahn vagy ritkábban Linzer Westring) egy tervezett autópálya Ausztriában. Linz - Felső-Ausztria tartományi székhelyének - nyugati elkerülője lesz. Az A7-es autópályától indul és Linz város területén halad. Az építését 20102016 között tervezik az első 4,3 km szakaszon.

Története[szerkesztés]

Linzben szükségessé vált egy tehermentesítő autópálya építése, amely a Duna felett is átívelne. Indoka, hogy a A7-es autópályán a jelentős forgalom miatt állandósultak a dugók. A prognosztizált forgalomnövekedés, illetve a környező autópályák meghosszabbítása további terhelést jelent, miközben a kapacitások már kimerültek.

2001-ben elkészítették a terveket.

Első építési ütem[szerkesztés]

Az új Duna-híd építésével kezdődik, ami 325 m hosszú kecses függőhíd lesz. Ezzel egyidőben a Dunától a pályaudvarig tartó 3,2 km hosszú déli alagút fúrása is elindul, majd a felszínen vezetett szakaszokon egészen a Nyugati-hídig (németül: Westbrücke), csatlakozva az A7-es autópályához.

Második építési ütem[szerkesztés]

A második ütemben kell a 2,8 km hosszú északi alagutat a Duna-hídtól továbbvezetni, északi elkerülőként, az A7-es autópályáig. Építés tervezett legkorábbi kezdete 2014.

Bírálat[szerkesztés]

Linz nyugati elkerülőjének építését több polgári kezdeményezés, a Linzi Zöldek és más környezetvédelmi szervezet kritizálja. A bírálat több szempontból áll: egy további autópálya nem megoldja, hanem tetézi a meglévő közlekedési problémákat. Az elkészült új híd néhány éven belül a meglévő autópálya forgalmát fogja elérni. A helyes megoldás a tömegközlekedés és a járművek szállításának fejlesztése lenne. A második szempont a magas költségek. A drága hidat és földalatti vonalvezetést Felső-Ausztria presztízs beruházásának nevezik a maga 400 milliós Euro költségével. Az idő múlásával a költségek 25%-kal emelkedtek: netto: 527 millió euró már 2009-ben.[1] Mindezek mellett az egyes technikai megoldások további súlyos kérdést vetnek fel, elsősorban a város sűrű beépítése miatt pl.: alagút szellőztetésének levegő-tisztítása és szűrése.

Műszaki létesítmények[szerkesztés]

  • 2x2 haladósávos autópálya
  • alagutak mindkét pályára elkészülnek
  • Új Nyugati-híd (németül: Westbrücke) épül hossza: 200 m
  • Freiberg alagút: 3,2 km hosszú, ebből 600 m befedés, 2600 m fúrásos építés
  • 4. Linzi Duna-híd (németül: 4. Linzer Donaubrücke), hossza 306 m.

Csomópontok és pihenőhelyek[szerkesztés]

Csomópontok és pihenőhelyek
Knoten Linz-Hummelhof
Linz-Unionstraße
Nyugati híd
Linz-Waldeggstraße
Linz-Hauptbahnhof
Waldeggtunnel 3200 m
Linz-Obere Donaulände
Waldeggtunnel 3200 m
Linzi Duna-híd
Linz-Urfahrwänd
Linz-Heilham
Knoten Linz-Urfahr

Sávok[szerkesztés]

Az út végig, a teljes linzi körgyűrűben 2×2 sávos.

Díjfizetés[szerkesztés]

Ausztriában egységes autópályadíj van érvényben. Csak akkor használhatjuk az autópályákat, ha megvásároljuk az ehhez szükséges matricák valamelyikét, ezek a magyarországi benzinkutakon is beszerezhetőek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A26 projekt honlapja - Asfinag. [2009. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]