25 millió fontos váltságdíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
25 millió fontos váltságdíj
(North Sea Hijack)
1979-es brit film

Sprengkommando atlantik.svg
Rendező Andrew V. McLaglen
Producer Elliott Kastner
Műfaj
Forgatókönyvíró Jack Davies
Főszerepben
Zene Michael J. Lewis
Operatőr Tony Imi
Gyártás
Gyártó Universal Pictures
Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 99 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Universal Pictures
Bemutató1979
További információk

A 25 millió fontos váltság díj (eredeti cím: Ffolkes) egy 1980-ban bemutatott brit akciófilm, amit Andrew V. MacLaglen rendezett Roger Moore, Anthony Perkins, James Mason és Michael Parks főszereplésével.

A film egy mentőakciót vezeti végig, amikor egy szállítóhajót egy bűnöző banda vesz irányítás alá tetemes váltságdíjat követelve 24 órán belül, vagy felrobbantják a hajót és az olajfúrótornyot.

Részletes cselekmény[szerkesztés]

Az agyafúrt Rufus Excalibur Ffolkes (Roger Moore) éppen oktatást tart az embereinek, hogy a búvárkodással járó akciókat pontosan hajtsák végre. A Lloyd's cég őt kéri fel, hogy az Északi-tengeren dolgozza ki a biztonsági akciót, hogy az olajfúrótornyokat és kitermelőket ne támadhassák meg semmilyen körülmények között.

Eközben Norvégiában rakodást végeznek az Esther nevű ellátóhajóra, miközben megérkezik pár ember sajtóügynököknek kiadva magukat. Olafsen kapitány (Jack Watson) felvezényeli őket. Mr. Herring (David Wood) vezeti fel a bandát a hajóra és mindenkit illedelmesen bemutat a kapitánynak. Lou Kramer (Anthony Perkins), Harold Schulman (Michael Parks), Art Webb (Philip O'Brien), Robert F. Ackermann (Anthony Pulen Shaw), Eiji Tanaka (Eiji Kusuhara) és Saburo Yakamoto (Sabu Kimura) különböző sajtóügynökként mutatkoztak be. Miután végeztek a berakodással, a hajó útnak indul és a csapat a kantinból felvonulnak a kapitányhídra. Ezután nem sokkal Kramer és Harold egy-egy pisztolyt vesz elő, azzal az indokkal, hogy átveszik a hajó parancsnokságát. Az első tiszt próbálj kirántani a pisztolyt, de Art lelövi őt, meghal és holttestét a kapitánnyal és a legénységgel a vízbe dobatják.

Harold elővesz egy kapcsoló szerkezet, amiről később kiderül, hogy ez egy bombát aktiváló szerkezet, ő ugyanis bombaszekértő. Miután megérkeznek a Ruth nevű olajfúrótoronyhoz kirakodni, kiadja a feladatot Saburo és Eiji számára, hogy a Ruth nevű olajfúrótorony lábára helyezzenek el a víz alatt két aknát, ami kapcsolatban áll a szerkezettel. A hajó 2 óra múlva megérkezik a 2 milliárd dollárból felépített Jennifer olajkitermelőhöz, aminek lábaira négy aknát szerelnek fel. A rakodás után a hajóról felhívják a Jennifer igazgatóját, Mr Kinget (David Hedison), hogy közöljék vele követelésüket, miszerint a Ruth és Jennifer részvényeinek többségét birtokló brit kormány fizessen 25 millió font értékben váltságdíjat. Ezt öt különböző pénznemben követelik: angol font, japán jent, német márka, amerikai dollár és svájci frankban. Követelésül teljesítésére 24 órát adnak, azaz másnap este 9 órára adják át a pénzt. Ha időre nem kapják meg a pénzt, felrobbantják a Ruth-ot. Ezután még kapnak még 4 óra haladékot és ha hajnali 1 órára sem érkezik meg az összeg, akkor a Jennifer-t is felrobbantják.

Mr King azonnal értesíti a Lord-pecsétőr irodáját és az éppen távozni készülő Mr. Tipping (Jeremy Clyde) értesül a helyzetről, aki ezt átadja a minisztérium számára. A minisztérium azonnal összeül, hogy megtárgyalják a probléma súlyosságát és fontolóra is veszik, hogy esetleg fizetnének. Végül a miniszterelnök asszony elrendeli a teljes hírzárlatot és a Ruth azonnali kiürítését. Eközben a legénység a kantinban raboskodik és közéjük került a folyton rosszul lévő Herring is. A legénység azon tanakodik, hogyan állíthatnák meg az elkövetőket és eltervezték, hogy megmérgezik a bűnözőket. Tudják, hogy a betegszobában van kolhicin a méregszekrényben, amihez csak a kapitánynak van kulcsa. Másnap reggel a minisztérium videó felvételen keresztül tekintik meg Ffolkes embereinek képességét és végül úgy határoznak, hogy őt bízzák meg ezzel az üggyel, egyedül Sir Francis Brimsden admirális (James Mason) nincs meggyőzve, de végül belemegy az elképzelésbe. Később Ffolkes javában gyakorolja a mentőakciót az embereivel egy állványon, ami az Esther-re hasonlít. FFolkes jellemzően tisztán issza a skót whisky-t, imádja a macskákat és nem kedveli a nőket. Ffolkes tervei szerint az admirálissal együtt elutaznak a Jennifer-re, mint az admirális és az ő szárnysegéde. Nem sokkal később egy helyen találkozik Ffolkes, Brimsden admirális és Mr. Tipping, akik helikopterrel szállnak fel. Mr King értesíti Kramert, hogy az admirális érkezne meg a Jennifer-re, hogy ő intézkedjem a pénz megérkezésével kapcsolatban. Kramer nagy nehezen ugyan, de megengedi, hogy a helikopter leszálljon.

Közben vihar támadt és ezért változtatni kellett a hajó pozícióján. A kapitány lement az egyik emberért és közben a legénység egyetlen női tagja Sanna (Lea Brodie) kérte a kapitánytól a méregszekrény kulcsát, ami az ő kabinjának fiókjában van. Eközben a helikopter megérkezik a Jennifer-re és King értesíti a bandát, hogy megérkeztek. Olafsen kapitány közben a zsebében matat és állítólag a pipáját keresi és leküldni a legénység egyik tagját érte, így ő megszerezte a méregszekrény kulcsát. 1 órával később az admirális felvette a kapcsolatot Kramer-el és engedélyt kért arra, hogy a helikopter visszarepüljön a pénzért és előre tájékoztatja, hogy nem valószínű, hogy időre megérkezik a pénz. Már megállapították, hogy 9 órára a pénz nem fog megérkezni, legkorábban 10-re gyűlik össze és legkorábban 11-re érkezhet meg. Ffolkes-nak támadt egy ötletet, hogy egy hatalmas robbanással keltsék azt a látszatot, hogy a Ruth felrobbant és ezzel nem valószínű, hogy ők is megpróbálják.

A hajón közeleg a vacsora idő és úgy tervezi a legénység, hogy a mérget a kávéba öntik és ezzel megölik őket. Az egyik tag levitte a kantinba a kulcsot és kisebb megbeszélés után Mr. Herring vállalta, hogy elmegy a méregért. Egy rövid ideig azt gondolják milyen bátor ember ő, de hamar rájönnek, hogy ő csak keresztülhúzná a tervüket. Így a legénység két tagja észrevétlenül elkapja Herring-et, megkötözi és bezárja a szekrénybe. Egyikőjük elmegy a méregszekrényhez és meg is találja a kolhicint. Közben az ajtórésen észreveszi Kramer, de nem szól semmit és elmegy. Sanna és a legénység egyik férfitagja felviszi a vacsorát a kávéval, nem is tudják, hogy lebuktak. Kramer udvariasan meg akarja őket kínálni, hogy megigyák, utána már erőszakosan kéri. Ezután dulakodni kezdtek, Sanna kimenekül a hídról, a társát azonban megitatják a mérgezett kávéval és őt a vízbe dobják. Sanna úgy elrejtőzik, hogy azt hiszik, ő is a vízbe zuhant.

Eközben a Jennifer-en folyamatosan terveznek, mire kap az admirális egy kódolt üzenetet, amiből Ffolkes megfejti, hogy Ruth színlelt robbanását egy órával korábban azaz pontosan este 8 órakor hajtják végre. Felhívják az Esther-t, hogy az összeg nem érkezik meg 11 óránál hamarabb és miközben az admirális lefoglalja Kramer-t a vonalban, bekövetkezik a hatalmas robbanás és a hajóról ijedten hiszik el azt, hogy Ruth tényleg felrobbant, mert valaki megbabrálta az egyik aknát. Később Ffolkes egy rém egyszerű feladatra tanítja meg az admirális, kínálja meg cigarettával Kramer-t és ejtse ki a dobozból. Ffolkes számításai szerint, amíg az admirális felveszi a cigarettát, addig Kramer-t lelövi egy szigonypuskával és az egyik embere bedob két kábító gránátot és mire az admirális felébred, addigra a bűnbanda vagy halott, vagy teljesen harcképtelen lesz. Ezt majdnem az utolsó pillanatban, 0:40-kor kell végrehajtaniuk. Közben a hajóban megtalálják a megkötözött Herring-et, aki szólni akart a mérgezésről. Közben az admirális pont 9-kor (lefoglalás érdekében, hogy nehogy megnyomja a gombot) értesíti a bandát, hogy a pénzt pontosan 0:40-kor szállítják oda és helikopterről dobják el. Kramer ezt tudomásul veszi, de azt követeli, hogy pontosan 11-re menjen át a hajóra az admirális, Ffolkes és Mr King, mert az gyanítja, hogy a helikopterről egy bombát dobnának le. Még az indulás előtt Ffolkes megéri a titkárnőt, hogy pontosan 0:32-kor kérjen életjelet az admirálisékról mert különben nem fogják őket kifizetni. Ffolkes garantálja, hogy visszatérnek, ugyanis egy kis pisztolyt rejt el a sapkájában. A helikopter végül átszállítja őket a hajóra és Art meg is motozza őket. azonban Ffolkes nagyon gyanúsnak tűnt Kramer számára méghozzá annyira, hogy őt visszaküldni a kitermelőre. Közben Herring is el akar menni, mert számára ez már elviselhetetlen és inkább elmond az ő részéről. Először úgy tűnik, hogy Kramer azonnal elengedi, de mikor a helikopter felszáll, Herring-et, lelövik. Mire Ffolkes visszaér, a minisztérium telefonál, hogy érdeklődjenek az akcióról. Ffolkes a miniszterelnökkel közli, ha nem válik be a számítása, az Esther-t fel kell robbantani a rajta lévő emberekkel együtt. A miniszterelnök asszony hezitál először, de végül belemegy. A terv szerint a helikopternek pontosan 0:40-kor kell megérkeznie a hajóhoz és ha 0:41-kor Ffolkes jelt a jelzőpisztollyal, akkor az akció sikeres volt. Ha nem jön semmi jel, akkor a bombát le kell dobi. Ffolkes még kér egy piros búvárruhát és egy szigonypuskát elég arrogáns módon. Itt elmeséli Mr Tippingnek, hogy születése óta öt nővérével egy hajadon nagynénje nevelte és a feleségének is volt öt szintén férjezetlen lánytestvére és ezért gondolta, hogy a macskák magasabb rendűek. Ezért írt egy végrendeletet, hogy mindent a macskáira fog hagyni, amit Mr Tipping-el alá is irat.

Nem sokkal ezután Ffolkes felszereléssel átúszik észrevétlenül az Esther-re és nem sokkal ezután megérkeznek az emberei, akiket már korábban értesített és kiképzett. Egyik komolyabb malőr, hogy ez egyik embere, Harris (nála voltak a kábító gránátok) nem sejti, hogy a piros ruhában éppen a kiképzőjük van, azt hiszi, hogy ő az egyik bandatag és megtámadja. Ffolkes sem tudja, hogy az embere támadta meg és dulakodás közben a vízbe dobja. Közben rátalál Sanna-ra, aki a mérgezés óta kint fagyoskodott és adott neki egy pisztolyt, hogyha valaki jön, akkor üsse le, de ne lőjön. Közben Ffolkes emberei sorra szúrják le szigonnyal a bandatagokat és már csak a kapitányhíd maradt hátra. Az admirális figyeli az időt és pontosan 0:40-kor érkezik a helikopter és jön a cigarettás akció. Miközben az admirális lehajol a cigarettáért, Kramer állva marad és így Ffoleks őt hasba lövi a szigonnyal. Mivel Harris nem volt ott a kábítógránáttal így más módszerekhez kellett nyúlni. Harold megpróbál hozzáférni a kapcsolókhoz, de kétszer belelelőnek a szigonnyal, így meghal. Ffoleks ezután kirohan a helikopterhez, ami készen állt a bomba ledobására és éppen mikor ledobták volna a bombát, Ffolkes jelzett és így a bomba a hajó mellett zuhan a vízbe, ahol felrobban. Végül Ffolkes értesíti a Jennifer titkárnőjét, hogy az akció sikeres volt. A legénységet kiszabadították és Ffolkes levitte Sanna-t (akit végig fiúnak nézett, hogy vegyen egy forró fürdőt. Mikor letusolta hátul és megfordult akkor jött rá, hogy ő lány és háláját fejezte ki. A félholt Kramer az ülésben kísérletet tesz arra, hogy mégis bekapcsolja a bombát, a keze majdnem a kapcsolóhoz ér, mikor Ffolkes a kezét elrántja,a a kábeleket kihúzza, így hatástalanítva a rendszert.

A film utolsó jelenetében már a szárazföldön járunk, mikor a miniszterelnök asszony és az admirális ünnepélyes kereket között kitünteti Ffolkes-ot. Azonban úgy értesültek, hogy ő nem tartja sokra kitüntetéseket, ezzel egy sokkal másabb ajándékkal hálálják meg Ffolkes kitűnő munkáját. Díszdobozban adtak át naki három fehér kölyökcicát, Esther-t, Ruth-ot és Jennifer-t.

Fogadtatás[szerkesztés]

A kritikusok a filmet igen vegyesen fogadták, a mozipénztáraknál pedig megbukott. A Guardian szerint egy szórakoztató film. A Los Angeles Times is pozitívan nyilatkozott a filmről. A Sneak Previews az 1980-as év egyik legpocsékabb filmjének ítélte meg. Sok nézőnek csalódást okozott, miszerint a plakát egy akciódús filmet ígérhetett, de nem azt kapták egyes nézők, amit vártak. A Rotten Tomatoes oldalon jelenleg 33%-os értékelésen áll 6 szavazat alapján. Az IMDb-n 6,4 ponton van a lehetséges tízből. 4017 szavazat alapján, a port.hu-n pedig 8,1 ponton áll a tízből 47 szavazat alapján.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Érdekességek[szerkesztés]

  • Roger Moore és Anthony Perkins teljesen más szerepeket vállaltak el a megszokottól. Perkins szinte csak a horrorfilmekben szerepelt (például Psycho), akciófilmekben nemigen. Roger Moore pedig főleg James Bond alakításáról ismert, ahol egy nőcsábász, jó kedélyű hős volt. Itt a filmben egy macskaimádó, mogorva, szakállas, nő gyűlölő, agyafúrt különcöt alakított.
  • 1992-ben készült egy hasonló tematikájú amerikai akciófilm Úszó erőd néven Steven Seagal főszereplésével.
  • A film több címmel is megjelent. A Ffolkes cím mellett még Noth Sea Hijack néven is ismert az Egyesült Királyságban, az USA-ban pedig Assault Force néven lett bemutatva.

Hivatkozások[szerkesztés]