Ugrás a tartalomhoz

Úriemberek (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Úriemberek
(The Gentlemen)
Műfaj
  • akciósorozat
  • televíziós vígjátéksorozat
  • bűnügyi televíziós sorozat

AlkotóGuy Ritchie
Író
  • Guy Ritchie
  • Matthew Read
RendezőGuy Ritchie
Főszereplő
ZeneszerzőChristopher Benstead

Ország
Nyelvangol
Évadok1
Epizódok8
Gyártás
Vezető producer
  • Guy Ritchie
  • Matthew Read
  • Ivan Atkinson
  • Bill Block
  • Marn Davies
  • Will Gould
  • Marc Helwig
  • Frith Tiplady
ProducerHugh Warren
Forgatási helyszínLondon
Operatőr
  • Ed Wild
  • Björn Charpentier
  • Callan Green
Részenkénti játékidő43–67 perc
Gyártó
  • Moonage Pictures
  • Miramax Television
ForgalmazóNetflix
Sugárzás
Eredeti adóNetflix
Eredeti sugárzás kezdete2024. március 7.
Első magyar adóNetflix
Magyar sugárzás kezdete2024. március 7.
Státuszfut
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó filmÚriemberek
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Úriemberek (eredeti cím: The Gentlemen) 2024-ben bemutatott brit–amerikai akció-vígjátéksorozat, amelyet Guy Ritchie alkotott, a 2019-es azonos című filmje spin-offja. A főbb szerepekben Theo James, Kaya Scodelario, Joely Richardson, Vinnie Jones és Ray Winstone látható.

Amerikában és Magyarországon 2024. március 7-én mutatta be a Netflix.[1][2]

Ismertető[szerkesztés]

Edward Horniman ENSZ-katona váratlanul megörökli nemrég elhunyt apjától a 6000 hektáros családi birtokot és a Halstead hercegi címet. Azonban felfedezi, hogy távolléte alatt egy nagy, rejtett kannabiszültetvényt létesítettek ott, amely a kegyetlen gengszterfőnök, Bobby Glass kiterjedt drogbirodalmának része. Minden figyelmeztetés ellenére, nehogy ujjat húzzon vele, Eddie meg akar szabadulni a családi birtokán lévő drogüzlettől. Ehhez azonban a legkülönfélébb bűnözőkkel kell felvennie a harcot, akik mind a saját érdekeiket követik.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Edward „Eddie” Horniman Theo James Szatory Dávid Halstead 13. hercege és az ENSZ egykori békefenntartó tisztje.
Susie Glass Kaya Scodelario Széles Flóra Bobby Glass bűnszövetkezetének tényleges vezetője, amíg ő börtönben van.
Freddy Horniman Daniel Ings Mészáros Béla Eddie megbízhatatlan, kokainfüggő bátyja.
Lady Sabrina Halstead Joely Richardson Für Anikó Halstead hercegnője, Eddie, Freddy és Charly édesanyja, aki távol akarja tartani családját a bűnözéstől.
Peter Spencer-Forbes Joshua McGuire Hamvas Dániel Bűnöző szélhámos, aki Freddy-t veszi célba.
Geoff Seacombe Vinnie Jones Kardos Róbert A halstead-i kastély régóta szolgáló vadőre.
Archibald Horniman Edward Fox Varga T. József Halstead 12. hercege, a Horniman testvérek idősödő apja.
Stanley Johnston Giancarlo Esposito Weil Róbert Borkedvelő amerikai milliárdos, aki meg akarja vásárolni Halstead birtokot.
Robert "Bobby" Glass Ray Winstone Szerednyey Béla Susie apja és a bebörtönzött vezetője egy kannabiszbirodalomnak, amely a Halstead birtok területét használja működésének részeként.
Max Bassington Freddie Fox Böröndi Bence 9. Lord Bassington Smythe és egy feltörekvő színész, akinek sötét titka van.
Florian de Groot Kristofer Hivju Makranczi Zalán A cannabis belga forgalmazója.
JP Ward Laurence O'Fuarain Mészáros András Egy utazó család feje, aki Susie kannabisz-forgalmazója lesz.

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3] Leírás
Mr. Lawrence Stephane Fichet Szabó Endre Halstead családi komornyik.
Lady Charlotte "Charly" Horniman Jasmine Blackborow Csuja Fanni Eddie és Freddy húga, aki távol él az egyetemen.
Tamasina "Tammy" Lady Horniman Chanel Cresswell Hámori Gabriella Freddy felesége.
John „Csuhás” Dixon Pearce Quigley Fenyő Iván A Scouse bűncsalád feje.
Errol John McGrellis Rába Roland A Scouse bűncsalád második embere.
James "Jimmy" Chang Michael Vu Kádár-Szabó Bence Susie fő gyomnövesztője.
Jack Glass Harry Goodwins Jaskó Bálint Susie bátyja és profi bokszoló.
Emory Stevens Alexis Rodney Varju Kálmán Stanley hűséges szolgája.
Keith Mason Antonio Fardowe Barabás Kiss Zoltán Susie egyik testőre.
Blanket Logan Dean Jánosi Dávid Susie másik testőre.
Rosanne hercegnő Gaia Weiss Földes Eszter Eddie gyermekkori barátja és Tournai grófnője, aki a belga trón 11. várományosa.
Gabrielle Ruby Sear Mikecz Estilla Titokzatos nő, aki találkozik Jimmyvel és összebarátkozik vele.
Henry Collins Max Beesley Miller Zoltán Volt katonatiszt, aki most sikeres londoni bokszpromóter.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

Epizódok[szerkesztés]

# Cím Rendező Író Premier
1. Kifinomult erőszak
(Refined Aggression)
Guy Ritchie Guy Ritchie & Matthew Read USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
Eddie Horniman katonatiszt visszatér Angliába apja, Halstead hercege halála után. A végrendelet felolvasásakor megtudja, nem ő, hanem idősebb testvére, Freddy fogja örökölni a hercegséget és a családi birtokot. Miután átveszi új szerepét, Eddie megtudja, hogy Freddy, aki gyakori drogfogyasztó, 8 millió fonttal tartozik a drogdíler Tommy Dixonnak. Eddie úgy dönt, eladja a birtokot a befektető Stanley Johnstonnak, hogy megszerezze a pénzt és megmentse Freddy életét. Azonban megálljt parancsol neki, amikor találkozik Susie Glass-szal, aki elárulja neki, a birtok alatt egy hatalmas kannabiszfarm található, amely apáik közötti pénzügyi megállapodás eredménye. Susie beleegyezik, hogy újratárgyalja a feltételeket Tommyval, és sikerül megfeleznie az adósságot, cserébe egy gyors készpénzfizetésért és azért, hogy Freddy részt vegyen egy megalázó videóban. Eddie úgy szerzi meg a négymillió fontot, hogy eladja a birtok borkollekcióját Johnstonnak. Tommy megérkezik a birtokra a pénz felvétele és a videó leforgatása miatt. Amikor azonban Tommy többször is provokálja Freddyt, Freddy ittasan lelövi Tommyt.
2. Tommy kenyér vaj hú hú
(Tackle Tommy Woo Woo)
Guy Ritchie Guy Ritchie & Matthew Read USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
Közvetlenül Tommy meggyilkolása után bűntársa, Jethro megpróbál megszökni, de elfogják. Susie felbérli a "helyszínelő" Felixet, hogy távolítsa el Tommy holttestét, és gyilkolja meg Jethrót. Eddie azonban megsajnálja Jethrót, és egy alternatív tervet eszel ki, amellyel Jethro-t vádolja Tommy meggyilkolásáért, és segít neki megszökni. Másnap Tommy bátyja, John "Csuhás" Dixon, egy kokainszindikátus feje megjelenik Eddie és Freddy házánál, és az eltűnt Tommy-t keresi. Úgy tűnik, Eddie és Freddy meg tudja győzni Johnt arról, hogy Jethro ölte meg Tommyt, majd elmenekült. Miközben Eddie elhozza Jethro útlevelét a lakásából, összeverekszik valakivel a lakásban, és a dulakodásban megöli. Eddie megtudja, Johnston részt vesz a kristálymet kábítószer-kereskedelemben, és talán bővíteni akarja az üzletét. Eddie ezután találkozót kér Susie-tól Bobby Glass-szal, Susie bebörtönzött apjával. Eddie ajánlatot tesz Bobbynak: véget kell vetnie a kannabisz-üzletnek, cserébe Eddie megtalálja a módját, hogy Bobby még több pénzt keressen. Bobby hajlandó megfontolni az ajánlatot. Végül Eddie segít Jethrónak elmenekülni az országból. Utalnak arra, hogy Felix mégis megöli Jethrót.
3. Hol van a gandzsám?
(Where's My Weed At?)
Nima Nourizadeh Haleema Mirza & Matthew Read USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
Jimmy a kannabiszfarmon dolgozó, állandóan be van tépve, és elveszít egy szállítmányt. Egy Gabrielle nevű titokzatos nő csapja be. A szállítmány egy magát Tony Blairnek nevező vevőnek szólt, aki egy koszovói-albániai banda főnöke. Susie belemegy egy üzletbe Tony Blairrel. Egy bizonyos Mercytől kell ellopniuk egy Lamborghini Huracánt Tony Blair számára. Eddie pedig átvállalja a lopást. Amikor Eddie éjszaka betör a garázsba az autó ellopásához, felfedezi Blair bandájának egy elfogott tagját, és megmenti. A tag elmagyarázza, a Lamborghini rejtett kokainszállítmányt tartalmaz, mivel Mercy is kolumbiai hátterű drogdíler. Tony Blair egy autólopásról szóló történettel verte át Eddie-t és Susie-t, hogy megszerezze a kokaint. Freddyt elfogja Mercy bandája, és a kábítószerért és a Lamborghiniért cserébe szabadon engedik. Eddie és Susie csereberét szervez, és felajánlják az elfogott Tony Blairt Freddyért cserébe. Mercy brutálisan megöli Tony Blairt egy machetével, Freddyt pedig szabadon engedi. Susie-t lenyűgözi Eddie higgadtsága. Eddie anyja, Lady Sabrina aggódik a növekvő bűnözés családra gyakorolt hatása miatt. Susie és csapata nem találja az ellopott szállítmányt. A titokzatos Gabrielle ismét kapcsolatba lép Jimmyvel, hogy folytassa az átverést.
4. Egy ellenszenves úriember
(An Unsympathetic Gentleman)
Nima Nourizadeh Matthew Read & Billy Mason Wood & Theo Mason Wood USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
Eddie a különc 8. Lord Bassington temetésén találkozik Maxszel, az új Lord Bassingtonnal. Eddie új helyet keres a kannabiszfarmnak, és felajánlja Maxnek, hogy kendert termeszthet a birtokán. Max érdeklődik, de gondja akad egy zsarolóval. A zsaroló 500 000 fontot követel. Eddie találkozik a zsaroló Frankkel, de a pénzátadás egy kínai étteremben nem a terv szerint alakul. Lady Halstead és Geoff Seacomb részt vesznek egy árverésen, ahol Lady Halstead meggyőzi az anyagi nehézségekkel küzdő szomszédot, hogy adja bérbe a földjét kábítószer-termesztésre. Jimmy találkozik a titokzatos Gabrielle-lel, és megmutatja neki a kannabiszfarmot. Eddie, Susie és Frank találkoznak Maxszel, és átadják a zsaroló dokumentumokat. Max Adolf Hitler-rajongó, a Hitler képeit gyűjti, és gyűjteményének csúcspontjaként Hitler jobb heréje a tulajdonában van. Egy lövöldözés után Maxet megöli egy második világháborús kézigránát.
5. Van vagy száz unokatesóm
(I've Hundreds of Cousins)
Eran Creevy Stuart Carolan USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
Susie meglátogatja apját, Bobby Glass-t a börtönben. Bobby elmondja neki, soha nem fogja megengedni, hogy az Eddie birtokán lévő kannabiszfarmot megszüntessék. A kendert a zeebrugge-i kikötőn keresztül exportálják a kontinentális Európába. A felelős közvetítő Belgiumban Florian de Groot, aki több pénzt akar a zökkenőmentes exportért. Ezzel egyidejűleg egy hírhedt utazócsoport generátorokat lopnak a kastélyból. Susie és Eddie így találkozik a Ward család fejével, J. P. Warddal. Az utazók be akarnak szállni a drogüzletbe, és felajánlják, hogy eladják Európába. A drogot Mária-figurákba rejtve szállítják egész Európába. A kannabiszfarmról 4 millió fontot lopnak el. A Ward családot vádolják a lopással. A de Groot főnöke nagyon elégedetlen, hogy a drogkereskedelem már nem Zeebrugge-on keresztül folyik. De Groot ezért ellopatta a 4 millió fontot, és reméli, az ő feltételei szerint kötnek üzletet. De Grootot Eddie és Susie egy vacsorán megmérgezi, és az ellenszerért cserébe elárulja az áruló, Keith nevét. Eddie bocsánatot kér J.P. Wardtól, és lelöveti Keith-t, Susie testőrét. Mielőtt megölnék, Keith elmagyarázza Eddie-nek, az egész Bobby terve, és hogy soha nem menekülhet el előle.
6. Minden eshetőségre
(All Eventualities)
Eran Creevy Stuart Carolan USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
Eddie mindenáron ki akar szállni a drogüzletből. Susie inkább meghosszabbítaná az üzletet. A kiszállás csak akkor lehetséges, ha három hónapon belül 15 millió fontot mosnak tisztára. Találkoznak a pénzmosó Jackyvel, de ő nem tudja garantálni, hogy ennyi idő alatt ilyen összeget tud mosni. Jacky és Susie testvére, Jack Glass összevesznek, ami miatt Jacky már nem akar tudni a pénzmosásról. Eddie egy bokszmeccsen találkozik Jack Glass menedzserével, Henry Collinsszal. Ő egy új pénzmosót tud ajánlani Eddie-nek, Vaskos Ricket. Freddy találkozik Susie-val, és megpróbálja meggyőzni arról, hogy ő jobb üzlettárs lenne, és nem akarja otthagyni a drogbizniszt. Egy új, erős kannabisz növényt is felajánl neki. Egy Jack Glass által szervezett bokszmeccs során Henry Collins közli Susie-val, hogy át akarja venni a kannabiszüzletét. Collins a bokszmeccset Jack hátrányára bundázza, és Jack az epizód végén padlót fog.
7. Jöjjön bár veszély
(Not Without Danger)
David Caffrey John Jackson USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
Jack Glass túlélte a harcot, de jelenleg kómában van. Susie elkezdi megöletni a Henry Collinshoz közel álló embereket. Johnston segítséget ajánl Eddie-nek, ha cserébe megkapja a Glass birodalom többi telephelyének tulajdonosai neveit, és kiszáll a drogüzletből. Freddy és Eddie húga, Charly terhesen tér vissza a birtokra, amelyet nem sokkal apja halála után hagyott hátra. Nem tudja viszont, hogy valójában az anyja, Lady Sabrina Horniman és Geoff kapcsolatának gyermeke. Freddy bevallja Eddie-nek; megpróbálta meggyőzni Susie-t róla, hogy átveheti Eddie helyét, ha valami történne vele. Jimmy elárulta Susie lakcímét Eddie-nek és Gabrielle-nek is. Eddie és Susie szembesítik Gabrielle-t, és megtudják, a nő Johnstonnak dolgozik. Johnston hiába próbálta megállítani és átvenni az Glass üzletet, Collins-t tette meg cinkosának. Eddie átad Johnstonnak egy névsort, cserébe azért az ígéretért, hogy a családját többé nem zaklatják. Eddie azonban célozgat Bobby Glassra, hogy nem árulta el őt. Susie végül csapdát állít Collinsnak a kórházban, ahol Jack fekszik, de a férfi közli vele, Eddie átverte őt. Susie ezért elmondja John „Csuhás” Dixonnak, hogy Freddy megölte a testvérét, Tommyt, és hogy Eddie ezután segített neki eltussolni a bűntényt.
8. A Csuhás – Bobby Glass evangéliuma
(The Gospel According to Bobby Glass)
David Caffrey Matthew Read USA 2024. március 7.
magyar 2024. március 7.
John „Csuhás” Dixon és emberei támadásra készülnek a Horniman birtok ellen, de Bobby Glass hívása megzavarja őket. Utóbbi el akarja adni a drogüzletet, Susie és Eddie pedig gondoskodik az egész birodalom eladásáról a legtöbbet ajánlónak. Freddy meggyőzi Eddie-t, hogy őt a drogüzletre teremtették. Eddie ezért Susie-val együtt tesz ajánlatot, és egyúttal kizárja az összes többi ajánlattevőt. Bobby Glass végül közli velük; nem akarja eladni, hanem látni akarja, hogy Susie és Eddie készek még tovább bővíteni a birodalmat. Susie és Eddie átveszik az üzletet, amelyet Bobby a börtönből irányít tovább.

A sorozat készítése[szerkesztés]

Guy Ritchie 2020 októberében kezdett bele egy televíziós sorozat fejlesztésébe, amelyet az Úriemberek című filmje alapján készít és rendez a Moonage Pictures és a Miramax Television együttműködésével. Ritchie az eredeti film producerei mellett vezető producerként is közreműködött.[4] Matthew Read segített Richie-nek megírni a próbaepizód forgatókönyvét, és a Moonage vezető producere is lett Will Goulddal együtt, végül pedig a Netflix megrendelte a sorozatot.[5] A szereplők, többek között Theo James, Kaya Scodelario, Daniel Ings, Joely Richardson, Giancarlo Esposito, Peter Serafinowicz és Vinnie Jones szereplését a forgatás kezdete előtti héten jelentették be, Alexis Rodney a forgatás első hetében csatlakozott a stábhoz.[6] 2023 júniusában Max Beesley-vel bővült a szereplőgárda, Hugh Warren pedig a sorozat producere lett.[7] Chanel Cresswell a decemberi forgatás alatt csatlakozott a stábhoz egy visszatérő szerepben.[8] Ray Winstone és Jasmine Blackborow egy 2024. januári előzetesben derült ki, hogy a szereplők között lesz.[9]

A gyártás Londonban és a Badminton House-ban zajlott 2022 novemberétől 2023 júniusáig.[10] A forgatás a Longcross Studios-ban és a West London Film Studios-ban készült, további helyszíni forgatásokkal a városban, többek között a Princess Victoria pubban és a Tate Modernben, valamint Hackney és Islington kerületekben. A londoni Printworks díszletei is jelen voltak az első epizódban.[11]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Időpont Kategória Jelölt Eredmény Forr.
Gotham TV Awards 2024. június 4. Kiemelkedő alakítás egy vígjátéksorozatban Kaya Scodelario Függőben [12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Guy Ritchie's The Gentlemen TV series gets release date. Digital Spy . Hearst Communications, 2024. február 12. [2024. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  2. Délelőtti videó 1.: The Gentlemen. Sorozatjunkie. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  3. a b Úriemberek az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. The Gentlemen TV Series Based On Guy Ritchie's Movie In Works At Miramax With Ritchie Writing & Directing. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2020. október 1. [2020. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  5. The Gentlemen: Guy Ritchie TV Series Based On His Film From Miramax TV Eyes Netflix Greenlight. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2022. március 11. [2022. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  6. Guardians of the Galaxy Star Alexis Rodney Joins Guy Ritchie's Netflix Series The Gentlemen (Exclusive). PMRC, 2022. november 11. [2022. december 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  7. Guy Ritchie's Netflix Series The Gentlemen Adds Max Beesley. Deadline Hollywood . Penske Media Corporation, 2023. június 26. [2023. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  8. Guy Ritchie's The Gentlemen Netflix Series Adds Vardy v. Rooney Star Chanel Cresswell (Exclusive). Penske Media Corporation, 2022. december 7. [2023. március 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  9. White, James: The Gentlemen Teaser Reveals Ray Winstone As Part Of Guy Ritchie Series. Empire , 2024. január 16. [2024. január 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  10. Guy Ritchie begins filming The Gentlemen in London. KFTV.com , 2022. november 7. [2023. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. június 17.)
  11. London On-Screen: March 2024 (angol nyelven). Film London , 2024. március 6.
  12. Verhoeven, Beatrice: 'Baby Reindeer,' 'The Curse,' 'Shogun' Among Inaugural Gotham TV Awards Nominees. The Hollywood Reporter , 2024. május 14. (Hozzáférés: 2024. június 3.)

További információk[szerkesztés]