Északnyugat-csendes-óceáni Szeizmológiai Hálózat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Északnyugat-csendes-óceáni Szeizmológiai Hálózat (angolul: Pacific Northwest Seismic Network, PNSN) az Amerikai Egyesült Államok Oregon és Washington államai több mint négyszáz szeizmográfjának adatait feldolgozó, a vulkanikus és tektonikus tevékenységet figyelő és a földrengésekre figyelmeztető rendszer.

Célja[szerkesztés]

A térségben jellemzők az erős földrengések: az 1700-as cascadiai földrengés 9-es, a 900-as Seattle-törésvonali pedig 7-7,3-as erősségű volt. Az 1965-ös, 6,5-es erősségű Puget Sound-i földrengésben heten meghaltak, a rendszert ez miatt helyezték üzembe 1969-ben. 1980 elején a St. Helens-hegy alatt földmozgásokat észleltek, márciusban pedig egy hamarosan bekövetkező vulkánkitörést jeleztek elő. A vulkán március 27-én kitört; a május 18-ai, halálos áldozatokkal járó kitörés után a rendszert kiterjesztették.

Megfigyelés[szerkesztés]

A St. Helens, Rainier és Hood hegyek alatt rendszeresek a földmozgások. A St. Helens 1980-as kitörésének sikeres előjelzését követően a megfigyelést kiterjesztették a Cascade-hegység többi vulkánjára is. A megfigyelés a United States Geological Survey Cascade-hegységi vulkánfigyelő központjával együttműködésben zajlik.

A Nisqually folyó menti 2001-es földrengést követően a rendszert bővítették. A 2009. január 30-ai földrengéskor a rendszer nem figyelmeztetett;[1] a 2015. februári 4,3-as földrengést követően kiderült, hogy az előjelzések késnek,[2] ezért a rendszer átalakításáról döntöttek.[3] A forrásokat elkülönítették,[4] azonban Donald Trump a földrengésfigyelés költségvetését jelentősen csökkentette, 2018. október 1-jén pedig leépítések történtek.[5]

Adatfeldolgozás[szerkesztés]

A hálózat a Washingtoni Egyetem Föld- és Űrtudományi Tanszékén működik, az adatokat a seattle-i EarthScope Konzorcium archiválja. A rendszerben közreműködik az Oregoni Egyetem Földrajzi Tanszéke is. Ez az országos földrengésfigyelő hálózat második legnagyobb tagja, amely több adatot szolgáltatott, mint az alaszkai, nevadai, hawaii, utahi és missouri hálózatok.

A rendszert elsősorban a United States Geological Survey (USGS), kisebb részben pedig az energiaminisztérium, illetve Oregon és Washington államok biztosítják. A működtetés a Washingtoni Egyetem feladata, ebben a USGS segíti őket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sandi Doughton: Friday’s Kingston-area quake revealed cracks in alert system (angol nyelven). The Seattle Times, 2009. január 31. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  2. Earthquake in Cascades not best sign for early warning system (angol nyelven). The Spokesman-Review, 2015. február 19. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  3. D. D. Given et al.: Technical Implementation Plan for the ShakeAlert Production System – An Earthquake Early Warning System for the West Coast of the United States (angol nyelven). United States Geological Survey, 2014. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  4. Sandi Doughton: Earthquake early-warning system comes to Washington — but it’s not for the public yet (angol nyelven). The Seattle Times, 2017. április 10. (Hozzáférés: 2024. január 25.)
  5. Rong-Gong Lin II: Trump again seeks to end funding for earthquake early warning system (angol nyelven). Los Angeles Times, 2018. február 20. (Hozzáférés: 2024. január 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pacific Northwest Seismic Network című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]