Zofia Zamenhof

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zofia Zamenhof
Született1889. december 13.
Kaunas[1][2]
Elhunyt1942. szeptember 12. (52 évesen)[3]
treblinkai megsemmisítő tábor[4]
Állampolgárságalengyel
SzüleiKlára Zamenhof
Lazar Markovics Zamenhof
Foglalkozása
IskoláiLausanne-i Egyetem

Zofia Zamenhof aláírása
Zofia Zamenhof aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Zofia Zamenhof témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zofia Zamenhof (1889. december 13. – valószínűleg 1942. augusztus) lengyel gyermekorvos, Klara (Silbernik) és Lazar Markovics Zamenhof, az eszperantó nyelv elindítóinak lánya. Eszperantista, sokat segített édesapjának nagy példányszámú eszperantó könyvtárának rendezésében. Testvére: Adam Zamenhof és Lidia Zamenhof.

Életrajz[szerkesztés]

1907 és 1913 között orvosi tanulmányait a lausanne-i egyetemen végezte, és 1914-ben államvizsgát tett Szentpéterváron. Ezután a belsgyógyászatra és gyermekbetegségekre szakosodott. Egy libedyni, majd 1922-től egy varsói kórházban dolgozott. A második világháború alatt a varsói gettóba került. A nácik jelenléte ellenére folytatta orvosi gyakorlatát, amíg letartóztatták és egy haláltáborba szállították. 1942-ben a varsói gettóban található Umschlagplatzról (gyűjtőhely) a treblinkai megsemmisítőtáborba vitték, ahol meggyilkolták, valószínűleg egy gázkamrában.[5]

Szimbolikus síremléke (emléktábla Klara Zamenhof sírja közelében) a varsói zsidó temetőben található.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. JewishGen
  2. Central Database of Shoah Victims' Names. (Hozzáférés: 2022. december 13.)
  3. geni.com (több nyelv nyelven)
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2022. december 13.)
  5. Ivan Sirjajev – Kökény Lajos – Bleier Vilmos – Kalocsay Kálmán: Eszperantó Enciklopédia: Sofia Zamenhof. weboldal (eszperantóul) (1933) (Hozzáférés: 2021. május 15.) „Zamenhof Sofio, d-ro, filino de Z, kuracisto de internaj malsanoj en V: Helpadis multe al sia patro en la aranĝado de lia biblioteko, treege multnombra”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zofia Zamenhof című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Louis Falstein, The martyrdom of Jewish physicians in Poland, Exposition Press, 1964, s. 493
  • Korĵenkov A. Homarano: La vivo, verkoj kaj ideoj de d-ro L. L. Zamengof (эспер.) — Kaliningrado, Kaŭno: Sezonoj, Litova Esperanto-Asocio, 2009.