Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház
VallásKeresztény
FelekezetRómai katolikus
EgyházmegyeEsztergom-budapesti
EgyházközségBudapest
Pesti-Középső espereskerület
Pap(ok)Molnár Alajos (plébános)
SegédlelkészOttó Rezső
Építési adatok
Építése1995
Felszentelés1996
FelszentelőPaskai László[1]
Elérhetőség
TelepülésBudapest, XIV. kerület
Hely1141 Budapest,
Zoborhegy tér 18.
Elhelyezkedése
Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház (Budapest)
Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház
Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 34″, k. h. 19° 08′ 00″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 34″, k. h. 19° 08′ 00″
Térkép
A Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház weboldala
SablonWikidataSegítség

A Zoborhegy téri Regnum Marianum templom és közösségi ház egy katolikus templom Budapesten. A Rákosi-rendszer által lerombolt városligeti Regnum Marianum templom jogutódja, 1991-ben épült közösségi ház és 1995-ben épült templom. Modern, különleges építészeti megoldásokkal felépült templom. Az altemplom mellett kegyeleti hely található.

Látnivalók[szerkesztés]

A plébániakertben az 1951-ben lerombolt, majd 1989-ben feltárt városligeti Regnum Marianum templom építészeti maradványai tekinthetők meg. Olvasható a templom történeti leírása, amit fotók és vázlatrajzok egészítenek ki.

A közösségi házban található Zugló Helytörténeti Gyűjteménye. A kiállítási anyag bemutatja Rákosmezőt, korabeli térképek, írások, vázlatok és tárgyi eszközök gazdag tárlatával. Megtekinthető egy 19. sz. végi, zuglói családi ház enteriőrje, a hozzá tartozó konyha, kamra, műhely berendezésével.

A Liturgikus és Ötvösművészeti Kiállítás egyedi ritkaságai mintegy 500 esztendőt ölelnek át. A tárlat legrégibb darabja az 1500-as évek elejéről való textília. Bemutatja továbbá az árász díszítést, amely arany szállal (itt fehér arany) való szövést jelent és byroni művészek keze által készült. Megtekinthető egy 1779-ből való miseruha is, Mária Terézia monogramjával ellátva. Külön vitrinben kaptak helyet a természet ékköveiből az emberi kéz munkája által létrehozott alkotások: egyetlen gyöngyházkagylóból egy betlehemnek az ábrázolása, valamint borostyánból barokk szenteltvíz tartó. Itt kapott helyet a Hummel Műhely bemutatója is: szentségtartók, mise- és áldoztató kelyhek, keresztelési felszerelések a különleges, hólyagos filligrámdíszítéssel.

A Zsolnay fehérporcelán-gyűjtemény a 2003-as Zsolnay-emlékév egyetlen hazai tárlata volt. A 19. században Zuglóban épült Zsolnay porcelángyár (államosítás után Budapesti Porcelángyár) dokumentációs és tárgyi eszközeinek gyűjteménye ez.

Az Ezeréves Magyarország kiállítás 800 m²-es területen tekinthető meg. Külön egységei a Bárdos Lajos Emlékkiállítás, az Egyházmegyei Bemutató, a Téglagyűjtemény és Bormúzeum, a hazai cserkészet történeti áttekintése.

Ifjúsági közösségek[szerkesztés]

A regnumos szellemiségnek megfelelően a közösségi ház elsődleges figyelmét szenteli és otthont ad ifjúsági csoportjainak. A Caritas Collectio Egyesület működése a mozgássérültek támogatása, hátrányos helyzetük mérséklése. A hasonló nevet viselő kamarazenekar rendszeresen ad koncertet a templomban.

A közösségi ház otthonát jelenti az 1003. számú Regnum Marianum Cserkészcsapatnak.[2] A csapat 1990-ben alakult. Évről évre több kiscserkész kapcsolódik be munkájukba. Foglalkozásaikat a közösségi ház cserkészszobájában tartják heti két alkalommal, nyaranta pedig cserkésztábort szerveznek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Elhunyt Paskai László bíboros Archiválva 2017. szeptember 13-i dátummal a Wayback Machine-ben - Esztergom-Budapesti főegyházmegye, 2015.08.17.
  2. 1003. számú Regnum Marianum Cserkészcsapat. [2007. március 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. november 21.)