Zakuszka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zakuszka kenyérre kenve

A zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető zöldségkrém, mely felhasználható ételízesítésére és tésztaételekhez szószként is.[1] Néhány változatát gombóccá összegyúrva készítik el. Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg padlizsánnal készítik, de ezt babbal (paszullyal) és erdei gombákkal (főleg rókagombával vagy vargányával) is helyettesíthetik. Íze és formája hasonló a Magyarországon néha kapható adzsika ételízesítőhöz.

Elnevezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon szláv eredetű nevén ismert: a закуска (zakuszka) jelentése: harapnivaló, előétel, amely jelentősen élénkíti az étel ízét. Etimológiai szempontból a закусить (zakuszity; harapni vmit) szó befejezett alakja. A nyugati országokban a Hors-d'œuvre kategóriába sorolják be.

Összetevői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Összetevői változatosak. Az erdélyi alaprecept szerinti összetevők: zöldpaprika, paradicsompaprika (pritaminpaprika, gogosár-rom:, gogoșar), sűrített paradicsom, padlizsán, vöröshagyma, olaj, ételízesítők.[2] Az említetteken kívül lehet répa, fokhagyma, hal, reszelt uborka, snidling, kapor, babérlevél, bors, káposzta.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Jánossy Alíz: Eltevések ideje: Az erdélyi zakuszka karrierje. Új Kelet, 2007. július 30. (Hozzáférés: 2011. február 10.)
  2. Az eredeti zakuszka receptje

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]