Winchester (Nagy-Britannia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Winchester
Winchester 12.JPG
Közigazgatási adatok
Ország  Egyesült Királyság
Országrész  Anglia
Régió Délkelet-Anglia
Népességi adatok
Teljes népesség 41 420 fő (2001)[1] +/-
Időzóna GMT (UTC+0)
Elhelyezkedése
Winchester (Egyesült Királyság)
Winchester
Winchester
Pozíció az Egyesült Királyság térképén
é. sz. 51° 03′ 47″, ny. h. 1° 18′ 30″Koordináták: é. sz. 51° 03′ 47″, ny. h. 1° 18′ 30″

Winchester Anglia déli részén fekvő történelmi város. Lakossága 40 000 fő, akik a város középpontjától mérve egy 5 km-es sugarú körön belül laknak. Ez a City of Winchester helyi önkormányzati kerület része, mely sokkal nagyobb területet foglal magában, és Hampshire közigazgatási központja, megyeszékhelye. Winchester régen Wessex, majd ezt követően a 10. században és a 11. század elején Anglia fővárosa volt.

Történelme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már a rómaiak előtti időkben is lakott terület volt, és bizonyítékok vannak arra, hogy a vaskorban hegyi erődítmények védték a várost. A római időben itt állt a jelentős város; Venta Belgarum.

A városnak fontos szerep jutott a kora középkori állam, Wessex székhelyeként is. Ezt a címet 519-től viseli. Habár nem ez volt az egyetlen központ, Egbert 827-ben a királyság legfőbb központját itt alakította ki. A Nagy Alfréd által kidolgozott utcahálózat még ma is működik, most is ezt a rendszert használják. A város része volt a sziget déli részén végigfutó erődrendszernek. Ezt a rendszert szintén Alfréd hozta létre, hogy megvédje a királyságot. A régi város határai egyes helyeken még ma is felfedezhetők. Ezt régebben, a szász időkben fa barikádok védték, ma kőfal áll a helyén. Négy nagy kapu volt a falon, egy-egy a fal északi, keleti, déli és nyugati oldalán. A város Wessex fennállása alatt végig annak központja volt, majd később Anglia legfontosabb városa, míg a normann hódítást követően London lett az ország közigazgatási központja. A városban pusztító tűz meggyorsította a hanyatlást.

William of Wykeham fontos szerepet játszott a város történelmében: Winchester püspökeként ő volt a felelős a székesegyház megépítéséért. A püspök alapította meg a Winchester College-t és Oxfordban a New College-t.

A középkorban a városnak fontos szerep jutott a fakereskedésben hanyatlása előtt. Szent Swithun a város püspöke volt a kilencedik század közepén.

Jane Austen, a híres író 1817. július 18-án a városban hunyt el, majd a székesegyházban temették el.

Fontos épületek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Winchester leghíresebb épülete a Great Hall, a Winchester Castle egyetlen fennmaradt 12. századi része, 1222 és 1235 között újáépítették, és ma is ebben a formában maradt fenn. Itt van az Artúr király kerekasztala, ami legalább 1463 óta van a teremben. Az asztal a 13. századból származik, így ez nem lehet az a kerekasztal. Ennek ellenére idegenforgalmi látványosság, mely sok turistát vonz ide. Az asztal eredetileg festetlen volt, de VIII. Henrik kifesttette. A szélén olvashatóak a kerekasztal lovagjainak, a trónnál pedig Artúr király neve.

Látkép a Winchester Cathedrallal.

A Great Hallt körülölelő területen egy középkori kertet hoztak létre a Wedding Gates és a Law Courts mellett.

Szintén a híres törtémnelmi építmények közé tartozik a Winchester Cathedral, a Royal Hampshire County Hospital és az 1382-ben alapított. Winchester College. Itt van az ország legmagasabb középiskolája, a Peter Symonds College.

A történelem folyamán sok vízimalom volt a városban, amiket az Itchen hajtott. Ezejk közül az egyik a Winchester City Malot űjáépítették, és ismét búzát őrölnek benne.

Winchester Városháza 1871.

Sport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Winchester focicsapata az 1884-ben alapított Winchester City F. C. A csapat mottója: Sok férfi, egy lélek. Jelenleg a Sydenhams Wessex League Division I.-ben játszik.

A város rögbicsapata a Winchester RFC, atlétikacsapata pedig a Winchester and Districts AC.

A város hokiklubjában tíz férfi és három női csapat található.

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Winchester témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]