Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon/Dánia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dánia[szerkesztés]

A Dán Királyság (dánul: Kongeriget Danmark) független állam Észak-Európában. Egyetlen szárazföldi szomszédjától, Németországtól északra, Svédországtól délnyugatra és Norvégiától délre fekszik. Bár nem a Skandináv-félszigeten helyezkedik el, kulturális öröksége miatt mégis a skandináv országok közé sorolják, melyek közül a legkisebb és legdélebbi fekvésű.

Dánia a Balti-tenger és az Északi-tenger között fekszik. A Jylland- (Jütland-) félszigetet és több mint 400 kisebb-nagyobb szigetet foglal magába, amelyek közül 76 lakott. Legnagyobb szigetei Fyn, Sjælland és Bornholm. A történelem folyamán a Balti-tenger bejáratát általában a dánok ellenőrizték, innen kapták nevüket a dán szorosok.

Dánia 1849 óta alkotmányos monarchia, egyébként pedig a világ egyik legrégebbi monarchiája. Az Európai Unió tagja, a skandináv jóléti modell egyik mintaállama. Külbirtokai Grönland (a Föld legnagyobb szigete) és Feröer, melyek széles körű önkormányzattal rendelkeznek.

 támogatomBeroesz 2007. augusztus 27., 13:40 (CEST)[válasz]

 támogatom Remekül kidolgozott szócikkek tartoznak hozzá, és maga a szócikk se semmi! Mosolygok ... --tttt8vita 2007. szeptember 4., 14:55 (CEST)[válasz]

 támogatom - Dojcsár József  üzenet 2007. szeptember 15., 18:24 (CEST)[válasz]